Mit tesz a túlzott gondoskodás a kapcsolattal? A legtöbben jónak hiszik ezt a 4 dolgot, pedig szétrombolják a szerelmet
Természetesnek, ártalmatlannak vagy éppen jónak tűnhetnek ezek a szokások, mégis szakításhoz vezetnek hosszútávon.

szomoru par
beauty and style
Top olvasott cikkek

A párkapcsolatok elején még minden újdonság, minden izgalmas, később viszont feloszlik a rózsaszín köd, és ezzel együtt a szerelem is könnyedén meggyengülhet, ha nem figyelnek oda eléggé a felek. 

Gyakori jelenség, hogy a pár tagjai a hosszú távú kapcsolatok során elveszítik az érdeklődésüket egymás iránt, túlságosan eluralkodik rajtuk a megszokás, emiatt pedig eltávolodnak egymástól, unalmasnak érzik a viszonyukat. Később ezért sokan a szakítás mellett döntenek.

Amikor az okokat keresik, nem biztos, hogy azokat veszik számba, amik valóban rombolták a kapcsolatot.

Ezért káros a túlzott gondoskodás

A gondoskodás a szeretet kifejezésének egyik módja, ezért a legtöbben úgy vélik, nem okozhat problémát. A nők részéről a túlzott anyáskodás viszont veszélyes lehet a szerelemre nézve, több okból is. Ha a partnernek eltérnek az igényei, zavarónak tarthatja ezt a viselkedést, úgy érezheti, párja gyermekként kezeli, nem hagy számára elég teret, és azt hiszi, semmire sem képes egyedül. Emiatt könnyen beleunhat a kapcsolatba, túl sok lesz neki a másik, megkérdőjeleződik a felnőttsége, férfiassága.

A fő probléma, hogy a gondoskodó fél nem érzékeli, hogy rosszat tesz, hiszen alapvetően jót akar. Ezért is fontos megbeszélni a helyzetet, és változtatást kérni, ha a másik úgy érzi, szinte nem kap levegőt a kapcsolatban, és zavarónak találja szerelme gondoskodását.

Amikor túl sok az együtt töltött idő

A kapcsolat elején a felek általában igyekeznek sülve-főve együtt lenni, hónapok, évek múltán viszont be kell látniuk, hogy mindkettőjüknek szüksége van egyedüllétre vagy programokra a barátaival, családjával, bizony, néha a másik nélkül. Ha minden percüket kettesben töltik, akkor gyorsan elveszíthetik az érdeklődésüket egymás iránt, és, mivel nem szereznek saját élményeket, a beszédtémájuk is kevesebb lesz. A viszony kiüresedhet, unalmassá válhat, ez pedig a szerelem végét is jelentheti. Érdemes tudatosan beiktatni egyedül töltött órákat, estéket, és fontos ezt átbeszélni, hogy ne legyen neheztelés, sértődés ebből.

Bizonytalanság és állandó visszajelzéskérés

Az önbizalomhiány miatt sokan állandó visszajelzést igényelnek a párjuktól azzal kapcsolatban, hogy szépek-e, csinosak-e, jó-e az alakjuk, vagy valóban látszik-e rajtuk az, hogy leadtak pár kilót. A legtöbben úgy gondolják, ez jó, hiszen tetszeni akarnak a másiknak, kikérik a véleményét. Az alacsony önértékelés miatti bizonytalanságok azt eredményezhetik, hogy a partner belefárad abba, hogy folyamatosan nyugtatnia kell a másikat, így elveszítheti az érdeklődését iránta, valamint tehernek érezheti a rendszeres kérdéseket.

A cikk az ajánló után folytatódik

A másiknak tudatosítania kell magában, hogy párja úgy szereti, ahogy van, elhinnie, hogy valóban vonzónak tartja, és igyekezni kevesebbszer visszacsatolást kérni vagy panaszkodni. Ha azonban ez nem megy, érdemes szakértő segítségét kérni, mielőtt az önbizalomhiány súlyosabbá válik.

„Felejtsük el!” - A konfliktuskerülés veszélyei

Számos párnál fordul elő, hogy úgy érzik, azzal, hogy meg nem történtként kezelnek egy veszekedést, vagy a szőnyeg alá söpörnek egy problémát azzal, hogy Felejtsük el!, megoldották a nehézséget, túllendültek rajta, pedig ez a legrosszabb stratégia. A neheztelés, a sértődöttség magától csak akkor oldódik fel, ha tényleg apróságról, jelentéktelen kis nézeteltérésekről van szó. A többi esetben az idő múlásával súlyosbodik, egyre komolyabbá válik, egyre több ellenérzést és haragot szül, ami további konfliktusokat eredményez, és könnyen szakításhoz vezet. Ezért mindent, ami bántja valamelyik felet, meg kell beszélni, meg kell hallgatni a másik véleményét, és közösen megoldást találni a felmerülő problémákra.

A fentebb említett szokások, akármilyen ártalmatlannak vagy jónak tűnnek, hosszútávon szétrombolják a kapcsolatot. A megoldás pedig az őszinte kommunikáció, és az, hogy mindkét fél elfogadó legyen, valamint nyitott a változtatásokra.

Így változik a testbeszéd, ha elmúlt a szerelem

A testbeszédszakértők szerint érdemes odafigyelni arra, ha a partner gesztusai, mozdulatai mások, mint korábban. Nem mindegy, hogyan beszél a párjához, hogyan ér hozzá, vagy éppen milyen testtartást vesz fel a közelében. Ezek ugyanis mind megmutathatják azt, ha már nem szereti a másikat. A következők általában az érzelmek gyengülésére, a szerelem elmúlására és a közelgő szakításra figyelmeztetnek.

Ezt is szeretjük