Hogy teszik tönkre az elvárások a kapcsolatot? Mindenkinél problémát okoznak, de lehet tenni ellene

Borzasztóan károsak lehetnek a kapcsolatra az elvárások. Akár tönkre is tehetik, ha nem figyelnek tudatosan a felek.

Elvárások hatása kapcsolatra
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Talán nincs olyan személy, akinek ne lennének elvárásai az élet különböző területein. Ezek az elképzelt, feltételezett jövőt, megkövetelt viselkedést vagy éppen biztosnak tekintett igényt, cselekedeteket magukban foglaló gondolatok azonban a párkapcsolatokra igen káros hatást fejthetnek ki.

Az emberekben a megélt vagy látott pozitív és negatív tapasztalatok, minták és egyéb környezeti befolyások során önkéntelenül is felmerülnek és megszületnek olyan elvárások, melyek nem mindig reálisak, és a partner gyakran nem is felel meg nekik, nem is teljesíti őket. Ez rengeteg konfliktust okozhat, sőt, az egész szerelmet tönkreteheti, így érdemes őket kicsit tudatosabban kezelni, és határt szabni nekik.

Az elvárások nem kívánt következményekkel járnak

A felek általában elvárásokkal lépnek be egy kapcsolatba. Ez pedig ugyebár azt jelenti, hogy elképzeléseik vannak arról, hogy kellene viselkednie a másiknak, mit kellene tennie bizonyos helyzetekben, hogyan kellene reagálnia, vagy éppen hogyan kellene bánnia a szerelmével. A baj azonban az, hogy a partner gondolatai valószínűleg teljesen mások, és fogalma sincs arról, hogy párja mit szeretne, mit vár tőle. Ezek a különbségek pedig gyorsan csalódáshoz, veszekedéshez vezethetnek. Nem beszélve arról, hogy néha az elvárások nem  reálisak.

Ha az egyik fél elképzelései többször nem teljesülnek, elszomorodik, fájdalmat érez, és gondolkodni kezd, mi nem stimmelhet a párkapcsolatában, hogyan tudná megváltoztatni a másikat. De gyakori az is, hogy látványosan érzékelteti ezt a párjával, és vitát gerjeszt, a partner viszont szinte nem is érti, mi lehet a probléma. Előfordul, hogy a pár egyik tagja állandóan megjegyzéseket tesz, ha nem úgy viselkedik szerelme, ahogyan ő szerette volna, vagy éppen követelőzni kezd, ez pedig szétzilálja kettejük viszonyát. Ráadásul önbizalomhiányt is okozhat a másik félnek, illetve azt érzékeltetheti vele, hogy akármit csinál, úgysem lesz soha elég jó.

Természetesen nem arról van szó, hogy teljesen el kellene felejteni minden elvárást, mert vannak olyanok, amelyek tényleg alapszabályok egy kapcsolatban, valódi és igen jogos elképzelések, melyekre valóban szükség van. Csak át kell gondolni, és át kell értékelni őket, valamint másképp érdemes hozzájuk állni. Így kerülhető el ugyanis igazán, hogy kárt tegyenek a kapcsolatban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Át kell gondolni, és beszélni róla

Hogy ne okozzanak problémát, érdemes átgondolni, hogy az az elvárás tényleg valós és fontos dolog volt-e, illetve a partner szemszögéből nézve is megvizsgálni a helyzetet. Ha nem, akkor a legjobb gyorsan elengedni és elfelejteni az egészet, ha viszont igen, akkor beszélni kell róla a másikkal. Őszintén, nyíltan le kell ülni vele, és elmondani, mi miért esett rosszul, mit szeretett volna az ember, és miért akarta, hogy úgy cselekedjen, döntsön a partner. Részletesen kell mesélni az érzésekről, hogy megértse, átérezze, és ne veszekedés, hanem csak egy, a kapcsolatot fejlesztő beszélgetés legyen belőle.

Kérni, és nem követelni

Sokan követik el azt a hibát, hogy követelőzve, mérgesen tálalják nem teljesült elvárásaikat, vagy éppen csalódott dühüket zúdítják a szerelmükre. Számon kérik a másikat, követelőznek, és így hatalmas vitát gerjesztenek. Ez gyakran természetes reakció, azonban egyáltalán nem vezet jóra. A leghelyesebb módszer ugyanis ilyenkor a kedves, higgadt kérés, ami egyrészt jóval célravezetőbb, másrészt pedig nem károsítja a kapcsolatot.

Elfogadni, hogy a másik sem tökéletes

Fontos arra is gondolni, hogy egy ember sem tökéletes vagy éppen gondolatolvasó, nem tudhatja mindig, mire vágyik a másik. És azt is érdemes figyelembe venni, hogy a legtöbbek véleménye, elvárásai különböznek, így a párkapcsolatokban élő felekéi is. Nem beszélve arról, hogy a nők és a férfiak sok mindent másképp közelítenek meg, sok mindenről másképp vélekednek. Így természetes, hogy az elképzelések is eltérnek. Igen ritka az a párkapcsolat, sőt, valószínűleg nem is létezik, ahol a felek mindig úgy cselekednek és reagálnak, ahogy a másik szeretné. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ne lenne erős a kötődés, a szerelem, vagy boldog a viszony. A fontos dolgokat meg kell beszélni, és van, amiből nem szabad, vagy nem lehet engedni, de olyan is van, amit el kell engedni - és ez így természetes. 

Meglepő képek a szakításról

Harrison Bach és Jacqueline Martin sajátos fotósorozatukkal jó pár lelkes rajongót szereztek maguknak, ugyanakkor sokan támadják is őket. Olyan témáról készítettek ugyanis képeket, melyről csak kevesen: a szakításuk áll a középpontban. 

Szakításáról csinált fotósorozatot a fiatal pár: szerinted mennyire volt jó ötlet?

Nézegess képeket!

Elolvasom

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük