Az 5 legfőbb ok, amiért egy tökéletesnek tűnő kapcsolat tönkremegy – A szakértők szerint

A felhőtlennek tűnő szerelmeket sokszor a felszín alatt rejtőző hibák, problémák rombolják szét.

A szakítás leggyakoribb okai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem ritka jelenség, hogy egy párnak tökéletesnek tűnik a kapcsolata: a barátaik irigyelve nézik, mennyire boldogok együtt, és ők is úgy érzik, szerelmük örökké tart majd. Ám sajnos az is gyakori, hogy az ilyen erősnek és hibátlannak látszó románcok váratlanul rosszra fordulnak, majd hamar szakítással végződnek.

Vannak olyan általános problémák, melyek valamilyen formában, ha rövid időre is, de szinte minden kapcsolatban felütik a fejüket, és ha a felek nem figyelnek oda rájuk, vagy nem igyekeznek hamar megoldani őket, gyorsan szétrombolják a szerelmeket. A szakértők elárulták, melyek ezek.

A kommunikáció hiánya

Kelsey M. Latimer pszichológus szerint sokszor az egyik fél érzi csak úgy, hogy tökéletes a kapcsolat, de a másikat meg sem kérdezi arról, hogy ő is így vélekedik-e a dologról. A párok nagy része nehezen mondja el a gondjait és az érzéseit a partnerének, főleg a kezdeti időszakban. A kommunikáció hiánya azonban azt eredményezi, hogy a problémák elmélyülnek, komolyabbá válnak, és súlyos vitákat, illetve eltávolodást okozhatnak. A szakértő szerint ezért érdemes rendszeresen leülni beszélgetni arról, hogy nyomja-e bármi a másikat, és őszintén elmondani, ha igen, majd pedig együtt megoldást találni rá.

Az önzőség erős kapcsolatromboló

Egy párkapcsolatban a férfinak és a nőnek is hajlandónak kell lenni az osztozkodásra, a másik akaratának, érdekeinek figyelembe vételére és az önzetlenségre. Előfordul viszont, hogy az egyik fél önzőn viselkedik, és csak önmagát helyezi előtérbe – ez pedig Dr. Carla Marie Manly szerint az egyik leggyakoribb oka annak, hogy véget érnek a hibátlannak látszó szerelmek. Hosszú távon ugyanis csak úgy működhetnek jól, ha kölcsönösségen alapulnak.

A fejlődés hiánya

Szintén gyakori jelenség, hogy egy kapcsolat megáll egy bizonyos szinten, nem fejlődik tovább, nincs benne semmi változás, újdonság. Ez egy ideig azt eredményezheti, hogy tökéletesnek tűnik vagy érződik, de NaDasha Elkerson párkapcsolati coach szerint később így unalmassá válhat, és sokszor szakítással végződhet. Igyekezni kell, hogy ne következzen be hosszú évekig tartó stagnálás, mert ez komoly károkat tehet a viszonyban. Mindig legyen valami előrelépés, például az összeköltözés, eljegyzés, családalapítás vagy akár egy nagyobb, közös nyaralás – mindegy, mi az, a lényeg, hogy kitűzzenek a felek valami új közös célt, és meg is lépjék majd, ha mindketten akarják.

Nem csak a hűtlenség okoz bizalomvesztést

Nem kell hűtlenség ahhoz, hogy elgyengüljön a bizalom két ember között: egy nagyobb hazugság vagy egy komolyabb titok felszínre kerülése is súlyos kárt okozhat a párkapcsolatokban. Az addig felépített bizalom ilyenkor apró darabokra hullik, és akármennyire is azt mutatják a felek, hogy minden rendben köztük, belülről mardossa őket a csalódottság, a sértettség és a kételkedés. És sokszor akármennyire is igyekeznek helyrehozni ezt, Carla Marie Manly szerint ritkán sikerül teljes mértékben visszaállítani.

Eltávolodás és külön utak

Természetes, hogy a pár tagjainak különböznek az igényei és a céljai, ám ha ezeket úgy igyekeznek megvalósítani, hogy a kapcsolatukat háttérbe szorítják, és nem törődnek a másik vágyaival, az komoly következményekkel járhat. Jen Elmquist szerint hosszú távon azt eredményezi, hogy a férfi és a nő annyira külön utakon járnak majd, hogy már nem lesznek boldogok a másikkal, és nem akarják vagy tudják együtt folytatni az életüket úgy, hogy az mindkettejüknek jó legyen. A célokról persze nem szabad lemondani, de a boldog kapcsolat érdekében igyekezni kell úgy alakítani mindent, hogy a partnernek is jó legyen.

Hogyan élhető túl a szakítás?

Ha véget ér egy kapcsolat, az általában mindkét felet megviseli. De vannak olyan apróságok, melyekkel könnyebbé tehető ez a nehéz időszak is, és segítenek abban, hogy gyorsabban elfelejtsd a férfit.

Megkérdeztük! 7 apróság, ami segít túlélni a szakítás után

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük