Meseszerűen indult, mégis szakítás lett a vége - Miért mennek tönkre gyorsan a romantikus filmbe illő kapcsolatok?

A tökéletes, meseszerűen induló szerelmeknek sok buktatójuk van. A pszichológus elmondta, miért végződnek hamar szakítással.

par problema cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan álmodoznak olyan szerelemről, ami annyira tökéletes, mint a filmekben. Amely során a férfi mindig elkápráztatja, meglepi a nőt, amelyben nincsenek veszekedések, nem múlik el a rózsaszín köd, és tényleg minden olyan, mintha egy mesében lenne az ember. 

A való életben azonban ez egy kicsit másképp működik. Általában maximum csak a kapcsolatok eleje lehet hasonló, és ez is a természetes. Az viszont, hogy minden ennyire varázslatosan indul, egyáltalán nem azt jelenti, hogy a pár tagjai megtalálták a nagy őt, és később is minden ugyanilyen marad. Sőt, a pszichológusok szerint sok buktatót rejtenek a hasonló szerelmek, és gyakran igen hamar tönkre is mennek. A szakértő elmondta, miért.

A partner másik oldala

Jill P. Weber pszichológus elmondta, hogy az álombeli hercegnőknek és hercegeknek is van egy úgynevezett sötétebb, kevésbé előnyös oldaluk, mint minden embernek. A rózsaszín ködös időszak során ezt még nem mutatják meg egymásnak a felek, később viszont elkerülhetetlen, hogy a rosszabb tulajdonságaikra is fény derüljön.

Bár ez egyébként is egy nehezebb szakasz, azok, akik reálisabban látják a kapcsolatot, elfogadják ezt is, megismerik a másikat, megbékélnek azzal, hogy nem lehet minden olyan tökéletes, mint a filmekben. Azok viszont, akik meseszerű szerelemre vágynak, és úgy is élték meg az első néhány hetet, hónapot, hatalmasat csalódnak a partnerben, és a legtöbbször a szakítás mellett döntenek.

A fantázia és a valóság közötti különbségek

A romantikus elképzeléseken alapuló kapcsolatokban egy idő után rá kell jönnie a párnak, hogy nem működhet minden úgy, mint a filmekben - amelyek egyébként általában csak addig tartanak, amíg a felek összejönnek, és ez nem is véletlen. Később ugyanis beüt a valóság: a gyertyafényes vacsorák és változatos randevúk mellett szép lassan megjelennek a mindennapi közös teendők, a kisebb-nagyobb problémák, nézeteltérések is. Ez persze egyáltalán nem rossz, sőt, nagyon is természetes, számukra viszont kiábrándulást és illúzióvesztést eredményez. 

A mindent felemésztő szerelem

A szakértő hozzátette, hogy a kutatások szerint azoknak, akik hasonló elképzelésekkel, elvárásokkal vannak egy kapcsolat iránt, általában kisebb az önbizalmuk, alacsonyabb az önértékelésük, és hajlamosabbak feláldozni a karrierjüket, a saját céljaikat a szerelemért. Ez azonban egyik fél számára sem jó, sőt, elégedetlenséget és komoly problémákat okozhat. Néha az is megesik, hogy a másik túl soknak érzi a partnerrel töltött időt, és nem mindig imponáló számára, ha a párja mindent felad érte, és szinte egyáltalán nincs meg a saját élete.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

Irreális elvárások és elképzelt szerepek

Ha egy kapcsolat túl meseszerűen kezdődik, akkor a felek azt szeretnék, hogy így is folytatódjon. Ez viszont ahhoz vezet, hogy irreális elvárásokat támasztanak mind a viszonyuk, mind a partner felé. Ezek a legtöbbször nem teljesülnek, így vitákat, csalódottságot és kiábrándulást eredményeznek, melyeket, ha nem kezelnek jól a felek, könnyen tönkreteszik a kapcsolatot. De az elképzelt szerepek sem működnek sokáig, hanem változnak, alakulnak, feloldódnak egy idő után: a férfi és a nő ugyanis nem lehetnek életük végéig tökéletes herceg és hercegnő egymás szemében, hanem egymás valódi, emberi oldalát is megismerik.

A kapcsolat meggyengülése és a szakítás azonban gyakran megelőzhető. A feleknek tudatosítaniuk kell magukban, hogy teljesen normális, ha a kapcsolat, bár egy ideig lehet meseszerű, később átalakul, és valóságosabbá, kevésbé tökéletessé válik. Ez teljesen normális, és, ha a szerelem, a szeretet megvan, dolgozni kell azon, hogy az elvárások, az elképzelések ne legyenek ezeknél erősebbek, és ne okozzanak csalódást.

Ezekről mondj le a tartós kapcsolat érdekében!

Néhány szokás már az elején problémákat okoz, sőt, gyorsan tönkre is teheti a szerelmet. A következőket érdemes kerülni, ha hosszú, boldog párkapcsolatra vágysz.

Ezt is szeretjük