18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Magyarország egyik legbrutálisabb sorozatgyilkosa egy fiatal lány volt - Sokáig nem gyanakodtak rá

Jancsó Ladányi Piroska főként nemi vágyai kielégítésére ölte meg a fiatal lányokat.

Jancsó Ladányi Piroska

Sok rémtörténet kering a nagyvilágban, amiket számos horrorfilmben is feldolgoztak. Azonban az egyik legbrutálisabb ügyhöz nem kell messze mennünk, hiszen Magyarországon történt. Jancsó Ladányi Piroska élete és gyilkosságai évtizedek távlatából is felkavaróak.

A sorozatgyilkos öt fiatal lánnyal végzett kegyetlen módon, és a rendőrség sokáig nem is gyanakodott arra, hogy milyen szörnyűségek zajlanak a törökszentmiklósi házban. Anyja viszont mindvégig tudta, milyen zűrös természetű a gyermeke, mégsem tett semmit.

Rossz életkörülmények, problémás viselkedés

Jancsó Ladányi Piroska 1934-ben született Törökszentmiklóson. Édesanyja, Jancsó Borbála rossz anyagi körülményei miatt már egészen fiatalon a testével fizetett különböző szolgáltatásokért. Öt gyermeke négy különböző férfitól született, három közülük már csecsemőkorában meghalt. Évekkel később anya és lánya együtt fogadták romos házukban a férfiakat: a kisvárosban prostituáltként ismerték őket, és nemi betegségekkel is rendszeresen küzdöttek. Kuncsaftjaik főként kenyérrel, zsírral és egy kevés pénzzel fizettek nekik. Az anya együttléteit sokszor még gyerekkorú fia, József is végignézte.

Jancsó Ladányi Piroska fotója és a törökszentmiklósi ház.
Jancsó Ladányi Piroska fotója és a törökszentmiklósi ház.
Fotó: Arcanum Digitális Tudománytár/Rendőrségi Szemle

Már a ház is sokat elmondott a család nyomoráról. Az egyszerű parasztház három helyiségből állt, a kerítést télen eltüzelték, a bejáratot pedig csak méteres gyomok között lehetett megközelíteni. Ágyuk nem volt, egy deszkalapra szórt szalmán és zsákokon aludtak. Mindent belepett a por és kosz, de egerek és bolhák is gyakran megfordultak náluk. 

Borbála főként helyi férfiak vágyait elégítette ki, Piroska pedig 14 éves korától a közeli szovjet helyőrség katonáihoz járt, többekkel is viszonyt folytatott. Öt osztályt végzett el az iskolából, ideje nagy részét a kéjelgés mellett lopással, ivással és csavargással töltötte. A lopások miatt többször is indítottak ellene eljárást, még börtönbe is került egy rövid időre. A későbbi vallomások szerint ennek ellenére nagyon intelligens és olvasott lány volt, sokat tudott a világról.

Gyilkos vált a rossz életű lányból

1953-ban a 19 éves lány továbbra sem hagyott fel a csavargással és a szovjet katonákkal folytatott kapcsolatokkal. Annak ellenére sem, hogy ekkorra már két gyermeke is született a viszonyaiból, velük azonban egyáltalán nem foglalkozott. Nemi vágyai csillapíthatatlanok voltak, és nem csak a férfiak érdekelték - ezért csábította el a 11 éves Komáromi Marikát is. A teheneket legeltető lánnyal nyáron találkozott először, de csak októberben csalta el az otthonukba, ahol egy könyvet adott neki. Amíg a kislány olvasott, Piroska egy villanyhuzallal fojtotta meg hátulról, majd a holttesten kiélte leszbikus vágyait, és beledobta a kerti kútba.

A fedett akna és a szörnyű látvány, ami a nyomozókat fogadta.
A fedett akna és a szörnyű látvány, ami a nyomozókat fogadta.
Fotó: Arcanum Digitális Tudománytár/Rendőrségi Szemle

Az első gyilkosságot még négy követte, és szinte mindegyik ugyanúgy zajlott: a gyanútlan kislányokat a törökszentmiklósi piacon vagy az autóbuszállomáson szólította meg, majd ártatlannak tűnő ürüggyel elcsalta őket a házukhoz. Itt könyvet adott nekik, ezek után pedig zsinórral megfojtotta őket. A fajtalankodást követően a gyermekek holttestét szintén a kútba dobta. Áldozatai a 13 éves Hoppál Piroska, a 12 éves Botos Marika és Szőke Katóka voltak. Ötödik áldozata, a 17 éves Simon Irén szintén vonzódott a nőkhöz, az együttlét után azonban Piroska félt, hogy kitudódik a viszony, így őt is megölte. Vele halála után nem fajtalankodott, holttestét egyből a kútba rejtette. A meggyilkolt lányok ruháit később az ócskapiacon árulta. 

Fény derült a szörnyű tettekre

A környékbeli lakosokon 1953-ban és 1954-ben hatalmas pánik lett úrrá, nem tudták, mi állhat a folyamatos eltűnések mögött, és a szülők féltették gyerekeiket egyedül útnak indítani. Sokan a szovjet katonákra vagy a csavargókra gyanakodtak, ám a rossz életű lányra senki nem gondolt. A rendőrség viszont nem rendelt el körözést, és sokáig nem is foglalkoztak átfogóan az üggyel. A lakosság zúgolódott, hiszen féltek, így a Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi főosztálya vette át az esetet. 1954 szeptemberében végül a 21 éves Balázsi Istvánné bejelentése jelentette a fordulópontot. Azért fordult a rendőrséghez, mert Jancsó Ladányi Piroska elcsalta a házukhoz, ellopta a holmiját, és fojtogatni kezdte. A nő azonban kiszabadult, dulakodni kezdtek, majd elmenekült.

A nyomozás során Jancsó Ladányi Piroska mutatja, hogyan akarta megfojtani Balázsi Istvánnét.
A nyomozás során Jancsó Ladányi Piroska mutatja, hogyan akarta megfojtani Balázsi Istvánnét.
Fotó: Arcanum Digitális Tudománytár/Rendőrségi Szemle

A rendőrség még aznap kihallgatta a sorozatgyilkost, aki beismerte a fojtogatást, de az ellopott ruhákról nem szólt. Másnap házkutatást tartottak náluk, amelynek során fény derült a sötét múltra. Megtalálták a korábban meggyilkolt lányok ruháit, amikben utoljára látták őket, majd a fémlemezzel letakart aknát is. A felnyitás során mindenki megdöbbent a látványtól. Vízben és iszapban oszladozó emberi maradványokra bukkantak. A bírósági tárgyalás során édesanyját is kihallgatták, hiszen minden bizonnyal ő is tudott a szörnyű gyilkosságokról. Később, a tárgyalás során kiderült, hogy az első eset kivételével nemcsak nemi indíttatásúak voltak a gyilkosságok. Borbála ugyanis arra kérte lányát, hogy lehetőleg jó ruhákban járó, gazdagnak kinéző lányokat szemeljen ki, és vigyen haza, akiktől lopni is lehet.

Piroska a kihallgatáson.
Piroska a kihallgatáson.
Fotó: Arcanum Digitális Tudománytár/Rendőrségi Szemle

A kihallgatások során azonban más indíttatás is közrejátszhatott az ügyben. Piroska több orosz katonát is megnevezett, köztük Nyikolaj Bogacsovot. Azt állította, arra kérték őt, hogy vigyen nekik szűz lányokat, majd ölje meg őket. Mivel jó kapcsolatban volt velük, sőt, még ajánlatot is tettek neki arra, hogy magukkal viszik Szovjetunióba, a vallomása szerint belement. Másnap azonban egy ennek teljesen ellentmondó és zavaros történettel állt elő, amiben már nem említi a katonákat, csak saját nemi vágyait. Az ellentétes vallomások a bíróságot is összezavarták, és a mai napig rejtély övezi, mi is lehetett a valódi indítéka a gyilkosságoknak. Annyi azonban biztos volt, hogy akasztófa általi kivégzésre ítélik a nőt, amit Szolnokon, 1954. december 12-én a börtön udvarán hajtottak végre. Még a kapukat is kinyitották, hogy mindenki lássa, hogyan leli halálát a magyar történelem egyik legkegyetlenebb sorozatgyilkosa.

9 ismert ember, aki eladta lelkét az ördögnek - Fura legendák keringenek róluk

Zenészekről és papokról is keringenek olyan legendák, miszerint tehetségük vagy éppen jó szerencséjük a sátántól való.

9 ismert ember, aki eladta lelkét az ördögnek - Fura legendák keringenek róluk

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Arcanum Digitális Tudománytár, Rendőrségi Szemle 1957, 5. évfolyam, 1-12. szám)

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük