Több mint 2500 zsidó gyermeket mentett meg a náciktól - Irena Sendlert elfogta és megkínozta a Gestapo

A lengyel szociális munkás kiszabadította a zsidó gyermekeket a gettóból, és biztonságba helyezte őket. Egy besúgó azonban jelentette a Gestapónál.

irena sendler cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A második világháború során rengeteg ember küzdött erőn felül a nácik ellen, és sokan életüket kockáztatva próbáltak menteni másokat. Közéjük tartozott a lengyel szociális munkás, Irena Sendler is.

Tudta, hogy bármelyik pillanatban elfoghatják, és kivégezhetik tetteiért, ő mégis mindent megtett, hogy megmentse a zsidó gyerekeket a németektől. Több mint 2500 kicsit menekített ki, és juttatott el biztonságos helyre.

Apja ingyen gyógyította a rászorulókat 

1910-ben született Varsóban Janina Karolina és az orvos Stanisław Henryk Krzyżanowski egyetlen gyermekeként. Otwockban nőtt fel, apja pedig praktizálása során sokat segített a rászorulókon, gyakran ingyen látta el a pácienseit, akik közül a legtöbben szegény, zsidó származású emberek voltak. Bár a férfi 1917-ben elhunyt, Irenába beleivódott az emberek megsegítése iránti vágy és elkötelezettség. Apja halála után a zsidó közösség felajánlotta, hogy fizetik a lány tanulmányait, így szerettek volna ugyanis köszönetet mondani a családnak. Édesanyja azonban elutasította a nagylelkű gesztust.

irena sendler 1
Fotó: Laski Diffusion / Getty Images Hungary

1927-től két évig jogot, majd lengyel irodalmat tanult a Varsói Egyetemen, a második világháború kitörése előtt pedig benyújtotta diplomamunkáját, de nem tette le a vizsgát. Már iskolás évei alatt csatlakozott a Lengyel Demokratikus Szövetséghez, a háború alatt pedig a Lengyel Szocialista Párt tagja lett, nézeteit pedig az egyetemen sem rejtette el. A városi szociális ügyosztálynál kapott munkát, a náci megszállás idején így Varsóban dolgozott. Elborzasztották az események, és tudomására jutott, hogy több gyermekkori barátja is csapdába esett. Úgy érezte, nem nézheti tétlenül a történéseket, ezért elhatározta, hogy ott segít majd, ahol csak tud.

A cikk az ajánló után folytatódik

Több mint 2500 zsidó gyermeket mentett meg

Több mint 3000 hamis okiratot készítettek a zsidó családok számára, és mivel a szociális osztályon dolgozott, a gettóba is beléphetett, hogy ellenőrizze a tífuszos betegeket, a németek ugyanis nem akarták, hogy a betegség a gettón túlra jusson. Engedélyét arra használta, hogy gyógyszereket, ruhákat, élelmiszert vitt az ott élőknek, de még így is rengeteg halálesettel kellett szembesülnie.

1942-ben megalakult a Żegota nevű szervezet, azaz a Zsidómentő Tanács, és Irenát nevezték ki a gyermekekkel foglalkozó részleg vezetőjének, fedőneve Jolanta volt. Együttműködött a városi önkormányzat gyermekrészlegével, és társai segítségével kidolgozott egy tervet a gyermekek kimentésére a gettóból. Bár a helyzet nem volt egyszerű, hiszen az életét kockáztatta, ráadásul sok szülő nem egyezett bele a kicsik kimenekítésébe, így is több mint 2500 gyermek életét sikerült megmentenie. Volt, hogy csomagtartókban, bőröndökben vagy zsákokban bújtatták őket, néhányukat pedig szerszámok közé rejtették. Irena azonban leginkább a gettó bírósági épületének alagsorát használta, ha tehette: egy kis nyíláson csempészte a gyerekeket az utcára, ahol mentőautó várta őket.

irena sendler 3
Fotó: Wikipedia

Szabadulásuk után hamis személyigazolványokat készített nekik, megváltoztatta a nevüket, és még keresztény imákat is tanított nekik. Legtöbbjüket árvaházakban vagy katolikus otthonokban helyezték el, míg néhányan vidéki családokhoz kerültek. Az asszony listát vezetett minden megmentett gyermekről, hogy a háború végeztével visszajuttathassa őket szüleikhez. Tisztában volt azzal, hogy ha ezt a nácik valaha is megtalálják, végeznek vele, ezért üvegedénybe rejtette, és eltemette a szomszéd almafa alá.

Megkínozták, és halálra ítélték

1943-ban egy besúgó elmondta a náciknak, mit is csinál pontosan a szociális munkás, ezért hamarosan már a lakásán volt a Gestapo, és bizonyítékokat kerestek tetteire. Mivel nem találtak semmit, Irenát börtönbe szállították, kihallgatták és megkínozták, több csontját is eltörték. Az asszony ekkor sem volt hajlandó beszélni, ezért halálra ítélték.

irena sendler 2
Fotó: Wojtek Laski / Getty Images Hungary

Kivégzése napján, amikor már úgy tűnt, nincs számára kiút, a náci katonák egyszer csak szabadon engedték. Mint kiderült, a Żegota megvesztegette a német tisztviselőket barátjukért cserébe. Irena azonban ezentúl kénytelen volt a háttérbe húzódni a háború végéig. Később azonban mindent megtett, hogy a kimenekített gyermekeket visszajuttassa szüleikhez, és újraegyesítse a zsidó családokat. Mivel sajnos sok szülő elhunyt a háború alatt, az asszony elintézte, hogy a kicsiket Izraelben helyezzék biztonságba. 

Irena Sendlert 1965-ben a Világ Igaza címmel tüntették ki, 2003-ban II. János Pál pápa személyes levélben köszönte meg neki a háborúban nyújtott segítségét. Ugyanebben az évben Fehér Sas-rendet kapott, amely Lengyelország legmagasabb civil kitüntetése. 2007. március 14-én kitüntette őt Lengyelország szenátusa, és Nobel-békedíjra is jelölték. 2008 májusában 98 évesen hunyt el.

Az Oversteegen nővérek, akik tinédzserként harcoltak a nácik ellen

Freddie és Truus Oversteegen 14, illetve 16 évesek voltak, amikor úgy döntöttek, nem ülhetnek tétlenül, hanem ki kell venniük a részüket a nácik elleni harcból. A tinilányok a felnőttekét túlszárnyaló bátorsággal hajtottak végre életveszélyes tetteket, és ha kellett, végeztek is az ellenséges katonákkal.

Képek: Getty Images Hungary, Wikipedia.

Ezt is szeretjük