Ilyen volt a Hitlerjugend lánytagozata: arra nevelték őket, hogy életük fő célja a minél több gyermek megszülése legyen

A Bund Deutscher Mädel tagjai számára tilos volt a smink, kötelező a sport, elvárták tőlük az önmegtartóztatást. Tökéletes, elkötelezett náci feleséggé, anyává akarták nevelni őket.

bdm cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Harmadik Birodalom vezetése már egészen fiatal kortól kezdve igyekezett belenevelni az ideológiát a gyerekekbe, többek közt ezért is alapították meg a Hitlerjugendet.

A diktatúra célja azonban nemcsak az volt, hogy Hitlerhez hű férfiakat faragjanak a fiúkból, hanem az is, hogy a lányokból olyan egészséges, edzett, kötelességtudó háziasszony váljon, aki minél több gyermeket szül férjének, és akinek legfőbb feladata az ura és a nemzet kiszolgálása, valamint utódaik felnevelése. Ezért jött létre a Hitlerjugend lánytagozataként funkcionáló Bund Deutscher Mädel, azaz a Német Lányszövetség.

A Hitlerjugend lánytagozata, a BDM

A BDM 1930-ban alakult meg, ez volt a náci Németország egyetlen ifjúsági lányszervezete. Az 1920-as években már létrejöttek hasonló csoportok, ám nem túl nagy sikerrel. Ezek a korai egyesületek a folklórra, a nyelvre, valamint a történelemre összpontosítottak, illetve ezek antiszemita értelmezésére. A BDM sem rendelkezett túl sok taggal egészen 1932-ig: ekkor Baldur Von Schirach és Gregor Strasser az összes többi csapatot feloszlatták, Hitler pedig egy tömegtalálkozón mutatta be a ligát, ami abban az évben körülbelül 10-15 ezer taggal rendelkezett, és csak 1933 környékén kezdett tömegeket vonzani. A mozgalom egyre nagyobb lendületet vett, rengeteg lány lépett be önként a propaganda hatására.

1939-től Hitler minden lány számára kötelezővé tette a részvételt. A 10-14 év közöttiek a Fiatal Lányok Ligájába, a Jungmädelbundba kerültek, a 14-18 évesek pedig a Német Lányszövetségbe. A BDM egyik alcsoportja, az önkéntességen alapuló The Belief and Beauty Society, azaz a Hit és Szépség Társaság pedig a 17-21 év közötti fiatalokat célozta meg, tagjai főként főzést, varrást tanultak, náci politikai oktatásban részesültek, kivették a részüket az otthoni, a bolti és az irodai munkákból, valamint az egészségügyben is segítséget nyújtottak.

Tökéletes náci háziasszonyokat, anyákat akartak nevelni

A BDM célja az volt, hogy olyan nőket neveljenek a lányokból, akik elkötelezettek a nácizmus és Hitler mellett, illetve hogy a fiatalok megtanulják kiválasztani a megfelelő partnert, majd tökéletes háziasszony és anya váljon belőlük. Beléjük nevelték, hogy egészséges, megfelelő faji háttérrel rendelkező férjhez menjenek csak feleségül. Ezenkívül arra buzdították őket, hogy lépjenek fel azok ellen, akik nem hűek a rendszerhez, legyen szó akár a szüleikről vagy a tanáraikról. Ha valaki nem engedte, hogy gyermeke tagja legyen a szervezetnek, akár a rendőrség is intézkedhetett ellene.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A szervezetben mindent megtettek, hogy olyan nőket faragjanak a lányokból, akik képesek gyakorlati munkát végezni, elkötelezettek a nácizmus iránt, rajonganak Hitlerért, jó háziasszonyok és feleségek, valamint minél több gyermeket - lehetőleg fiút - szülnek, akiket a náci eszméknek megfelelően nevelnek fel. Elvárták tőlük az önmegtartóztatást, csak a házasságkötés után veszíthették el szüzességüket.

A lányok sötétkék szoknyát, barna kabátot, fekete nyakkendőt és fehér blúzt viseltek, hogy megőrizzék az egységet, és erősítsék az összetartozást. A sminket elfogadhatatlannak tartották, és tiltották, ugyanis úgy gondolták, hogy a náci nőknek természetes szépségnek kell lenniük. 

Tevékenységek, programok a lányszervezetben

Minden tevékenységgel a jövőre, az anyaságra akarták felkészíteni a lányokat. Arra ösztönözték őket, hogy vegyenek részt a háztartási és mezőgazdasági tevékenységekben, a jótékonysági munkákban, a pénzgyűjtésben, sőt a politikai gyűléseken, találkozókon és nemzeti eseményeken is. 

A sport fontos részét képezte a programoknak, hiszen ezzel akarták elősegíteni, hogy gyermekvállalásra alkalmas, erős, egészséges felnőttekké váljanak a fiatalok. A BDM-tagok mindennapjainak része volt az atlétika, a gimnasztika, a tánc, de a labdás játékok sem maradtak ki. Ezekkel azt is el akarták érni, hogy a lányok fegyelmet, együttműködést tanuljanak, de ügyeltek arra, hogy ne vigyék túlzásba az edzéseket, és nehogy „maszkulinabbá” váljanak.

A tagok részt vettek ügyességi feladatokban, bátorságpróbákban, nyári táborokban és kirándulásokon is. Kóruscsoportokban énekeltek, főleg népdalokat tanultak, és számos ünnepségen megmutatták hangjukat. A második világháború idején néha a sérült katonákhoz vitték őket hazafias dalokat énekelni, hogy fokozzák a küzdeni akarásukat.

A háború alatt és után

A világháború alatt a BDM több különböző szerepet töltött be. Táborokat hoztak létre a nagyvárosokból érkező, evakuált lányok számára, hogy megvédjék őket, a tagok pedig kivették a részüket a mezőgazdaságból, az iparból, a légvédelmi feladatokból, ápolókként dolgoztak a fronton, adminisztrációs munkát végeztek, sőt néhányan az SS női részlegében szolgáltak, illetve csatlakoztak a harcokhoz is.

A második világháború után a BDM feloszlott, közvetlen vezetője, Jutta Rudiger tárgyalás nélkül szabadult, és élete végéig Németországban dolgozott. Soha nem mondott le a nemzetiszocializmus iránti elkötelezettségéről.

A koncentrációs táborok legkegyetlenebb fegyőrnői

A koncentrációs táborok őrei rengetegszer visszaéltek hatalmukkal, embertelen tetteikről pedig számos megrázó beszámoló tanúskodik. A foglyokat nemcsak a férfi, hanem a női felügyelők is gyakran kínozták. Az asszonyok sokszor a legváltozatosabb módokon büntették őket, és élvezték a szenvedés látványát.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük