A fiatal lányok, akik elcsábították, majd megölték a nácikat: az Oversteegen nővérek története
A tizenéves holland lányok halált megvető bátorsággal hajtották végre kockázatos akcióikat.

oversteegen-testvérek
beauty and style
Top olvasott cikkek

A második világháború során a Hollandiát megszálló németek ellen határozott eszközökkel fellépő tizenéves lányok, az Oversteegen nővérek tevékenysége filmbe illő történet, ami olyan rendezőért kiált, mint a Becstelen Brigantykat jegyző Quentin Tarantino. 

A 14 és 16 éves holland fiatalok csatlakoztak az ellenállókhoz, és kiképzést is kaptak. Míg eleinte a szervezett partizánakciókban vettek részt, később a saját szakállukra is dolgozni kezdtek, egyre kockázatosabb formáit választva a tiltakozásnak. 

14 és 16 évesen csatlakoztak az ellenállókhoz

A náci csapatok 1940 májusában szállták meg a semleges, ám stratégiailag pont jó helyen, Nagy-Britannia és Németország között fekvő Hollandiát. Május 14-én a német légierő Rotterdam központját bombázta, miután a hollandok megtagadták a város átadását. A németek nem látták tisztán, hogy hova kell ledobniuk a bombákat, lakóházak, templomok, boltok borultak tűzbe, és közel ezren vesztették életüket. A holland hatóságok ezt a számot jócskán felnagyították. Az események hatására az ország kapitulált, ám sokan nem nézhették tétlenül a történéseket, a lakosság egy része az ellenállókhoz csatlakozott, így tettek az Oversteegen nővérek is édesanyjuk féltő beleegyezésével. 

Közzétette: The Commissioner’s Task Force on Holocaust Education – 2021. március 17., szerda

Freddie és Truus számára nem volt idegen, hogy tevékeny szerepet vállaljanak a történelem alakulásában, a megszállás előtt Németországból menekült zsidókat szállásoltak el az otthonukban, és korábban is segítettek az elesetteken. Az ország lerohanása után a bújtatásnak vége szakadt, mivel édesanyjuk túlzottan veszélyesnek tartotta. A lányok náciellenes röpiratokat osztogattak, sőt még plakátokat is kihelyeztek. Ezzel hívták fel magukra az ellenállás egyik parancsnokának figyelmét, aki beszervezte a talpraesett fiatalokat. Freddie 14, Truus 16 éves volt ekkor, de még ennél is fiatalabbnak tűntek, ami az akciók végrehajtása közben kifejezetten az előnyükre vált, hiszen jóformán észrevétlenek tudtak maradni. A kiképzés során megtanultak lőni, lopakodni és bombát robbantani is. Eleinte futárként tevékenykedtek, fegyvereket és hamis iratokat szállítottak és loptak el, így segítettek zsidó származású embertársaiknak elmenekülni. Az egyik első nagyobb megbízásuk egy náci raktár felgyújtása volt, figyelemelterelés gyanánt flörtöltek az őrökkel. Miután megtanultak lőni, ketten pattantak fel egy biciklire, Truus tekert és kormányozott, a hátul ülő Freddie pedig lőtt. A célpontok között náci tisztek és kollaboránsok egyaránt előfordultak. Egyszer egy magas rangú tisztet csábítottak az erdőbe, ahol aztán a társuk végzett vele. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Nehezen heverték ki a történteket

A nővérek később a gyilkosságokra nem szívesen emlékeztek vissza, viszont úgy gondolták, hogy ez elkerülhetetlen volt ahhoz, hogy segíteni tudjanak az ártatlanokon. Fontosabb feladatuknak tartották a zsidó gyermekek kíséretét, bújtatását, és azt érezték a legfájdalmasabbnak, ha ezeknél az akcióknál vallottak kudarcot. Idővel csatlakozott hozzájuk a kicsit idősebb, a húszas éveiben járó Hannie Schaft, aki a vörös hajú lányként lett ismert.

It's Women's History Month and we begin by celebrating three young Dutch resistance fighters. Freddie Oversteegen,...

Közzétette: Oakland Ballet Company – 2021. március 1., hétfő

Szoros kapcsolatuknak Hannie tragikus halála vetett véget, hiába festette be az ismertetőjegyéül szolgáló hajkoronáját, egy haarlemi katonai ellenőrzőponton felismerték, letartóztatták és kivégezték, mindössze 18 nappal azelőtt, hogy Hollandia felszabadult. A lány 24 éves volt ekkor. Az Oversteegen lányok sosem heverték ki a halálát, Freddie alapítványt hozott létre az emlékére, amelyben a nővére is dolgozott. A háború után a testvérek különbözőképpen próbálták feldolgozni a velük történteket. Truus, aki egy harcostársukhoz ment feleségül, könnyebben beszélt az emlékeiről, Freddie nehezebben nyílt meg, és talán jobban nyomasztották is az élmények. A fia, Remi Dekker mindezt úgy fogalmazta meg, hogy az édesanyja lelőtt néhány embert, akik nagyon rosszak voltak ugyan, de Freddie utálta ezt csinálni, és magát is gyűlölte amiatt, hogy ezt tette. A testvérpárt 2014-ben kitüntették, két évre rá Truus, majd még két évvel később Freddie is elhunyt. Dokumentumfilm és könyv is készült a háborúban való részvételükről. 

Goebbels színésznő szeretője

Lída Baarová nem sokkal Joseph Goebbelsszel való találkozása után viszonyba bonyolódott a házas náci propagandaminiszterrel. Kapcsolatukra egy idő után fény derült, a nyilvánosság megalázta, megszégyenítette a nőt, az affér pedig az egész életére rányomta a bélyegét.

(Borító- és ajánlókép forrása: Defensie.nl)

Ezt is szeretjük