A cseh színésznő, aki Joseph Goebbels szeretője volt: a házas náci propagandaminiszter bolondult Lída Baarováért
A színésznő 1936-ban találkozott Goebbelsszel, aki gyorsan beleszeretett. Lída Baarová életét teljesen tönkretette a viszony.

baarova goebbels cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Lída Baarová tizenéves korában kapta első szerepét, és karrierje innentől kezdve szépen ívelt felfelé, még hollywoodi ajánlatokat is kapott. 1936 után azonban minden megváltozott.

A cseh színésznő nem sokkal Joseph Goebbelsszel való találkozása után viszonyba bonyolódott a házas náci propagandaminiszterrel. Kapcsolatukra egy idő után fény derült, a nyilvánosság megalázta, megszégyenítette a nőt, az affér pedig az egész életére rányomta a bélyegét.

Joseph Goebbels beleszeretett a színésznőbe

1914-ben született Prágában Ludmila Babková néven. Édesanyja kórusokban énekelt, és két lányát is hasonló pálya felé terelte. 17 éves volt, amikor megkapta első filmszerepét, energikus kisugárzásával, természetes szépségével és bájával pedig gyorsan az ujja köré csavarta az embereket. Leginkább romantikus vígjátékokban és operettekben szerepelt, húszéves korára már 16 filmszerepet tudhatott magáénak. 1934-ben beválogatták az UFA filmstúdió Barcarolle című mozijába Gustav Fröhlich mellé, ezért Berlinbe utazott. A híres színész ez idő tájt vált el magyar származású feleségétől, Gitta Alpártól, és szerelembe esett Lída Baarovával. A páros a Schwanenwerder-szigetre költözött.

Miután 1933-ban Hitler hatalomra került, Joseph Goebbels lett a propagandaminiszter, aki teljes ellenőrzés alatt tartotta a híreket, a rádiót, a tévét és minden művészeti ágat. A férfi és családja Fröhlich és Baarová lakhelye közelében vettek egy villát, így találkozott a színésznővel. Goebbels 1936-ban látogatott el a színészpár otthonába, innentől kezdve pedig egyre közelebb került Lída Baarovához, miközben felesége, Magda Goebbels a negyedik gyermekükkel volt várandós. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az egész világ tudomást szerzett kapcsolatukról

Annak ellenére, hogy Goebbelséket mindenki a legboldogabb német családként ismerte, a férfi igazi nőcsábász volt. Lídia Baarovára azonban nem csak egy futó kalandként tekintett. Teljesen belehabarodott a színésznőbe, szinte a megszállottja lett. Előfordult, hogy megkérte, sétáljon végig az utcán, csak hogy csodálhassa őt az ablakából, néha pedig a nőnek csak azért kellett felhívnia őt, hogy a propagandaminiszter hallhassa a légzését. Arra sosem derült fény, hogy a filmcsillag mit is érzett pontosan a férfi iránt, de azt tudni lehet, hogy viszonyuk alatt visszautasította a híres stúdió, az MGM szerződésajánlatát, döntését viszont élete végéig bánta.

Lída Baarová és Joseph Goebbels.
Lída Baarová és Joseph Goebbels.
Fotó: Pinterest, Getty Images Hungary

Kapcsolatuk két éven át tartott, a vége felé pedig Goebbels egyre többször mutatkozott szeretőjével nyilvánosan is. Felesége besokallt, viszonyt kezdett férje államtitkárával, választás elé állította a férfit, majd Hitlerhez fordult azzal a kéréssel, hogy elválhasson. Az események kiszivárogtak, és a New York Daily News kezei közé kerültek, Goebbels és a színésznő viszonyáról az egész világ tudomást szerzett, Hitler pedig dühöngött. Kitiltotta Lída Baarovát az UFA stúdióból, majd megparancsolta a propagandaminiszternek, hogy béküljön ki feleségével. Magda hamarosan várandós lett ötödik gyermekükkel.

A viszony megkeserítette az életét

Közben a filmcsillagot behívta a Gestapo, és megtiltották neki, hogy nyilvános eseményeken vegyen részt. Ő azonban mégis megjelent filmje premierjén, ahol a tömeg megalázta őt, az emberek sértő szavakat vágtak a fejéhez. Feketelistára került, megszégyenítették, kigúnyolták, ezért Hollywoodba próbált menekülni, de nem járt sikerrel. Végül úgy döntött, hazautazik Csehszlovákiába. Később Olaszországba ment, ahol szintén szerepelt néhány filmben. Goebbelset utoljára 1942-ben látta a Velencei Filmfesztiválon, a férfi azonban úgy csinált, mintha észre sem venné.

baarova goebbels 2

A II. világháború után megpróbált visszatérni Berlinbe, de letartóztatták a határon, és kiadták Csehszlovákiának. Halálra ítélték, és 18 hónapot töltött börtönben, majd végül bizonyítékok hiányában elengedték. Később tudta csak meg, hogy viszonya miatt családját is üldözték, anyja szívrohamban halt meg, miközben épp kihallgatták. Húga nem volt képes elviselni, hogy megvetették az emberek, ezért öngyilkos lett.

Lída Baarová sosem volt képes újra felépíteni karrierjét, egész hátralévő életét beárnyékolta Goebbelsszel való viszonya. Bár továbbra is színésznőként dolgozott, sokan lenézték, megalázták, 1967-ben például tojásokkal dobálták meg a grazi színháznál. A ’90-es évek elején visszatért Csehországba, majd kiadta önéletrajzi könyvét, a viszonyon és a vele történteken viszont sosem tudta túltenni magát. 1995-ben azt nyilatkozta, a maga módján szerette a férfit, de leginkább magába a szerelembe szeretett bele. Az asszony végül 2000-ben, 86 éves korában hunyt el.

Megbabonázta Hitlert Unity Mitford

A Mitford nővéreket - Nancyt, Pamelát, Dianát, Unityt, Jessicát és Deborah-t - az 1930-as évektől kezdve lassan az egész világ megismerte. Az arisztokrata lányok jó modorukról, stílusukról és a kétes, megosztó politikai személyekhez fűződő, gyakran megszállottságig, fanatizmusig fajuló kapcsolataikról váltak híressé-hírhedtté. Unity bekerült a náci vezető és a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt belső köreibe, rendszeresen együtt mutatkozott a diktátorral, és egyes pletykák szerint jóval több volt köztük egyszerű baráti vagy munkakapcsolatnál.

(Képek: Pinterest, Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük