4 dolog, amit soha ne mondj egy introvertált embernek: könnyen megbánthatod vele
Ezek a kérdések és kijelentések minden introvertált rémálmai.

barátnők
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az introvertált és az extrovertált személyiségek jellemzőivel kapcsolatban számos előítélet kering. Azonban fontos különbség, hogy a modern világ leginkább az extrovertált, kifelé forduló emberekre van berendezkedve, akik könnyebben teremtenek kapcsolatot a külvilággal, hangosabban, határozottabban tudják képviselni a saját érdekeiket, és kevésbé zavarja őket a folyamatos nyüzsgés, legyen szó akár a munkahelyről, akár a szabadidő eltöltéséről.

Az introvertáltakat sokan félénknek, magányosnak, sőt egyenesen szorongónak tartják, holott az esetek többségében inkább az jellemző, hogy ők másként dolgozzák fel az őket érő ingereket, máshogy viselkednek bizonyos mindennapi szituációkban, és másképp töltődnek fel, mint az extrovertált ismerőseik. Az introvertált emberek viselkedésének félreértése viszont olykor kellemetlen szituációkhoz vezethet. Összegyűjtöttünk néhányat a leggyakoribb megjegyzések közül, amiket minden visszahúzódóbb személy hallhatott már néhányszor az élete során. 

Nem ufók!

Amennyiben az introvertáltak egyébként népes táborát erősíted, biztosan megkaptad már párszor, hogy miért vagy olyan csendes, és hogy miért szomorkodsz - ezek talán a leggyakoribb, és mi tagadás, idővel meglehetősen unalmassá váló kérdések, amelyekkel egy befelé forduló illetőnek időről időre meg kell küzdenie.

GettyImages-1194958691
Fotó: Sara Monika / Getty Images Hungary

Pedig az introvertáltak nem olyan különleges, már-már földönkívüliekhez hasonlatos lények, és az is kifejezetten gyakori, hogy jól érzik magukat az extrovertáltak társaságában. Ezek a vegyes kapcsolatok is teljesen működőképesek, ameddig a felek kölcsönösen tiszteletben tudják tartani egymás szükségleteit, eltérő jellemvonásait. Az alábbi, általában az extrovertált személyiségektől érkező kijelentések mindenesetre nem segítenek a kötelékek elmélyítésében, sőt kifejezetten rosszul eshetnek a megszólítottaknak. 

Miért vagy ilyen csendes?

A kérdés, amelynek hallatán introvertáltak tömegei sóhajtanak fel, hogy bárcsak annyi forintjuk (a megfelelő pénznem tetszés szerint behelyettesíthető) lenne, ahányszor ezt hallották. Az igazságtartalmát valószínűleg kevesen vitatnák, hiszen a befelé forduló személyiségek valóban csendesebbek tudnak lenni, de számukra ez nem egy olyan állapot, ami orvoslásra szorulna.

GettyImages-1216267481
Fotó: Tony Anderson / Getty Images Hungary

Sokszor szívesebben vesznek részt megfigyelőként, hallgatóságként a társalgásban, de az is előfordul, hogy be nem áll a szájuk, ha például egy szívüknek kedves témáról van szó. Azt azonban nem érdemes elvárni tőlük, hogy állandóan a beszélgetés motorjai legyenek. 

Miért szomorkodsz?

Ez is minden kétséget kizáróan dobogós, kellemetlenségben viszont még az előzőt is lekörözi. Képzeld el, hogy egy baráti összejövetelen vagy, csendes örömmel figyeled a társalgást, erre valaki a semmiből neked szegezi a kérdést, hogy mégis miért szomorkodsz. Hát az introvertáltak számára ez az igazán bulifúró mondat. Attól még, hogy épp nem vidámkodnak hangosan, teljesen jól érezhetik magukat. Amennyiben kényelmetlen vagy kimerítő már számukra a helyzet, nagy valószínűséggel felállnak, és hazamennek töltődni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Túl sokat gondolkodsz!

Vagy másképpen: ne agyald túl a dolgokat, vedd könnyedén, és társai. Ha valamit igazán nem lehet elvárni az introvertáltaktól, akkor az az, hogy gondolkodjanak kevesebbet. Mivel elsősorban befelé fordulva élik az életüket, gyakran igen élénk fantáziával rendelkeznek.

GettyImages-1144830853
Fotó: Tim Robberts / Getty Images Hungary

A gyors döntéshozás nem az erősségük, szeretik alaposan átgondolni, mérlegelni a lehetőségeiket, mielőtt belevetnék magukat valami újba. A (túl)gondolkodás, agyalás számukra kikapcsolódás és létszükséglet is egyben.

Többet kéne kimozdulnod!

Miért nem jársz gyakrabban szórakozni? Nem unalmas egyedül, otthon? Az introvertáltak esetenként már a feltételezést sem értik: egyedüllét és unalom? Két teljesen különböző dolog! Szeretnek otthon lenni, és nagyon ritkán unatkoznak, mindig el tudják foglalni magukat valamivel.

GettyImages-496125663
Fotó: Klaus Vedfelt / Getty Images Hungary

Ez nem azt jelenti, hogy sosem mozdulnak ki, vagy mennek el szórakozni szívesen, egyszerűen csak arról van szó, hogy az ilyen alkalmak után és között feltöltődést jelent számukra, ha kicsit egyedül lehetnek, és kedvenc elfoglaltságaiknak hódolhatnak, legyen az az olvasás, az írás, a növények gondozása vagy valamilyen kreatív tevékenység. Ha többet tartózkodnak az otthonukban, mint amennyit például az extrovertált ismerőseik, az azért van, mert szeretnek otthon lenni, ettől még nem magányosak, és nem is hanyagolják el a barátaikat, egyszerűen csak más ritmusban élik az életüket.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy hasonló listát az extrovertáltakkal kapcsolatos félreértésekről is könnyűszerrel össze lehetne állítani, hiszen az ő harsányságukat és könnyedségüket is gyakran félreértelmezik.

Milyen az élet egy introvertálttal? Őszinte rajzokon mutatja meg a nő

A két típus különbségei minden téren érzékelhetőek, akkor pedig főleg, ha egy introvertált nő és egy extrovertált férfi szeretnek egymásba. Erről készít őszinte, aranyos rajzokat Debbie Tung, akinek képeiben sokan magukra ismerhetnek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük