Tényleg boldogabbak az extrovertáltak? Egy introvertált nő kísérlete meglepő eredménnyel zárult

Át lehet-e változni introvertáltból extrovertálttá, és egyáltalán, kell-e? Egy kutatás szerint az extrovertáltak alapvetően boldogabbak.

GettyImages-597937060
beauty and style
Top olvasott cikkek

Néha úgy tűnik, az extrovertáltak és introvertáltak közti szakadék áthidalhatatlan, máskor viszont olyan, mintha nem is lenne hatalmas különbség köztük, vagy legalábbis egy kicsit mindenki beletartozna mindkét típusba.

Több olyan kutatást is végeztek már, amelyik ezen személyiségtípusok viselkedését és életvitelét vizsgálta. Egy friss felmérés megerősítette azt, amit a köztudatban sokan már nyilvánvalónak tekintettek: hogy az extrovertált emberek általánosságban véve boldogabbak, mint introvertált társaik. De vajon tényleg így van? Egy brit újságíró - mellesleg erősen introvertált - hölgy egy héten át tartó kísérletben vett részt, és igazán érdekes tapasztalatokkal gazdagodott.

Tévhitek a két személyiségtípusról

Sokan úgy gondolják, hogy az introvertáltság egyet jelent azzal, hogy az illető zárkózott, befelé forduló, nem szereti a társaságot, és állandóan szorong. Pedig ez nem feltétlen van így, hiszen az introvertált személyiség nem jelent mást, mint hogy az adott személy elsősorban nyugodt környezetben, leginkább egyedül tud feltöltődni. Természetesen ők is élnek szociális életet, csak inkább a kisebb csoportokat preferálják, és egy-egy társas program után jobban igénylik a csendet és a magányt. Ezzel szemben az extrovertáltak kifelé fordulóbbak, a többi ember társaságából nyerik az energiájukat, és élvezik a pörgést.

Az extrovertáltak kedvelik a társaságot

Főként ezért tartják úgy, hogy az extrovertáltabbak boldogabbak: könnyebben vagy szívesebben ismerkednek másokkal, és vágnak bele új dolgokba, több lehetőség talál rájuk az életben, és nem szenvednek hiányt társas kapcsolatokban. Ez persze egyénfüggő, így nagy általánosításokat nem lehet levonni, bár bizonyos kísérletek megpróbálták.

A kísérlet: introvertáltból extrovertált

A Kaliforniai Egyetem kísérletében 123 embert kértek meg, hogy egy héten keresztül extrovertáltként viselkedjenek, azaz legyenek beszédesek és spontánok, ismerkedjenek. A rá következő héten megkérték őket, hogy introvertáltként éljenek, majd összehasonlították az eredményeket. A kutatást vezető dr. Sonja Lyubomirsky szerint ezzel a kísérlettel született meg az eddigi leginkább egyértelmű konklúzió: amikor a résztvevők extrovertáltként viselkedtek, sokkal több pozitív érzelmet tapasztaltak meg, és nagyobb elégedettséget éreztek, mint amikor introvertáltak voltak. A tudós szerint ez annak tudható be, hogy az emberek természetüknél fogva társas lények, és alapvetően vágynak az interakcióra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ez volt az a kísérlet, ami megihlette a Londonban élő, Sirin Kale nevű újságírónőt, aki a saját bevallása szerint már megbékélt azzal, hogy introvertált személyiség: hogy inkább tévelyeg egy ismeretlen városban, mint hogy megszólítson egy idegent útbaigazításért, és hogy a legtöbb partimeghívást visszautasítja. A kutatás hatására azonban úgy döntött, egy hétig ő is extrovertálttá változik - vagy legalábbis hatalmas erőfeszítések árán megpróbálja.

Sikerülhet az átváltozás?

A nőnek többek közt olyan programokon kellett részt vennie, mint kidobós labdajátékedzésen, önkéntes kertészkedésen, nyugdíjasokból álló sétatúrán vagy éppen egy halloweeni bulin. Sőt, még úgy is elment egy kiállításra, hogy a vele tartó lányt csak pár órával azelőtt ismerte meg egy barátokat kereső mobilos appon keresztül.

30761203 9bfffd72f9eff302e9610657a2fca920 wm

Mindegyik programnál ugyanazok voltak a feltételek:

  • nem ihatott alkoholt egy-egy buli előtt, mert az segítene ellazulnia,
  • minden társas összejövetelre szóló meghívást el kellett fogadnia,
  • nem vihetett magával olyan barátot, akit már ismer,
  • meg kellett próbálnia beszédbe elegyednie minél több idegennel, és nem léphetett le túl korán.

Sirin állítása szerint a hétfőn kezdett kísérlet péntekre fulladt ki, vagy legalábbis akkor érezte úgy, hogy teljesen kimerítette a sok társas érintkezés. Mindazonáltal kitartott vasárnapig.

A kísérlet eredményei

A hozzáállását tekintve Sirin személyisége nem vett hirtelen 180 fokos fordulatot, vagyis a legtöbb program előtt továbbra is izgult, szorongott, vagy éppen fáradtnak érezte magát, és semmi kedve nem volt menni. Sokszor nehezére esett idegenekkel szóba elegyedni, majd fenntartani a társalgást.

GettyImages-1134608467

Ugyanakkor olyan, pozitív tapasztalásokkal is gazdagodott, amiken maga is nagyon meglepődött. Az egyik, hogy az emberek sokkal kedvesebbek, mint elsőre hitte. Számos ismeretlennel folytatott beszélgetése rádöbbentette, hogy idegeneknek nagyon könnyű megnyílni, és személyes dolgokat elárulni. Egy mély, tartalmas beszélgetés tehát könnyebben lefolytatható egy idegennel, mint a felszínes társalgás, ami megreked az időjárásnál.

Arra is ráébredt, hogy tényleg érdemes új dolgokban kipróbálnia magát, mert ugyan mi a legrosszabb, ami történhet? Ahogy a nő fogalmaz, mindenki egy apró, mozgó pontocska az élet térképén, és jó érzés néha összekapcsolódni és megosztani egymással a saját történeteiket. Sirin végszava, hogy bár nem változott extrovertálttá, de most, hogy belekóstolt, nem kizárt, hogy a jövőben több társas programon is részt vesz majd.

GettyImages-954694672

Tehát valóban boldogabbak-e az extrovertáltak? A boldogság nem személyiségtől függ, ám tény, hogy valamelyest számít. Az extrovertáltak sok helyzetben talán könnyedebben boldogulnak, azonban aki jól érzi magát introvertáltként, az ugyanúgy lehet tökéletesen boldog. De a fenti tanácsot akkor is érdemes megfogadni: időről időre jó elhagyni a komfortzónát, igent mondani az új kihívásokra és ismerkedni, mert bármilyen nehéz is elsőre, ezek később nagy elégedettségérzetet nyújtanak.

Hogyan él együtt egy extrovertált férfi és egy introvertált nő?

Ezek a rajzok kendőzetlenül mutatják be, milyen együtt élni egy introvertált személlyel. A készítő így szeretné tudatni más introvertáltakkal, hogy nincsenek egyedül.

(Képek forrása: Getty Images)

Ezt is szeretjük