Intim higiénia nyáron: erre figyelj, ha illatos és finom is szeretnél maradni odalent

Friss és egészséges maradhatsz, ha betartod a szabályokat.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az intim területek tisztán tartása évszaktól függetlenül nagyon fontos, nyáron azonban több okból is kiemelt hangsúlyt kell helyezni rá. Kánikulában fokozottan nő az intim területek fertőzésének veszélye, a fokozott mindennapos izzadás mellett az öltözködés és a nyaralás is komoly kockázati tényezőt jelent.

A meleg és nedves környezet ugyanis rendkívül kedvező környezet a gombák szaporodásának, de a nyáron növekvő számú fertőzések is könnyen elszúrhatják az önfeledtnek induló üdülést.

Mindennapos ellenségek

A nemi szervek verejtékezését és befülledését nemcsak erős fizikai igénybevétel vagy tűző napon tartózkodás okozhatja. Legalább ilyen veszélyesek a higiéniára a túl szűkre szabott nadrágok, a műszálas fehérneműk, de akár az egy helyben ülés is, ami a hajlatok felmelegedésével gombásodáshoz vezethet. Ezért fontos, hogy lenge ruhát és pamutdarabokat válassz, izzadás után pedig lehetőség szerint cseréld ki a fehérneműdet!

Felfázás nyáron?

A felfázást a nevével ellentétben nem a téli hideg időjárás okozza, sőt, a hólyaghurut tipikusan nyári betegségnek mondható. Mivel ez egy bakteriális eredetű fertőzés, a hidegnek legfeljebb az immunrendszer gyengítése róható fel, ám ez is gyakoribb nyáron, amikor vékony ruhadarabokban mész be a légkondicionált helyiségekbe. A baktériumok ráadásul nyáron találnak legkönnyebben utat a húgycsőbe. Ezek komoly gyulladást okozhatnak a húgyutakban, kezelés híján pedig akár a vesében is, ezért ilyenkor kiemelten fontos, hogy ügyelj a higiéniára.

Hányszor és hogyan zuhanyozz?

Nyáron jólesik naponta akár többször is a zuhany alá állni néhány perc erejéig. Az otthoni fürdésnek is vannak azonban aranyszabályai. Az intim tisztálkodáshoz legalább langyos víz és bőrsemleges pH-értékű, illatmentes mosakodót ajánlott használni, a hagyományos tusfürdők ugyanis tönkreteszik a természetes egyensúlyt, ezzel gyengítik a baktériumok elleni védekezést. A hüvelyöblítés indokolatlan alkalmazása ugyanezen okból kifolyólag szintén nem ajánlott. Ha biztosra akarsz menni, a megszokotton felül használj plusz törülközőt, kifejezetten az intim területekre!

Honnan kaphatsz fertőzést?

A zsúfolt strandok számos veszélyt rejtenek magukban. Bár megoszlanak arról a vélemények, hogy a természetes élővizek vagy a klórozott medencék számítanak-e tisztábbnak, bármelyiket is választod, némi óvatosság nem árt. 

A gondtalan strandolás érdekében a legfontosabb, hogy a vízből kijőve teljesen szárazra töröld magad egy tiszta, magas hőfokon kimosott, átvasalt, ezáltal baktérium- és gombamentes törülközővel. Mivel a nedves bikini szintén igazi baktériumtelep, a legjobb két szettel készülni a fürdőzésre, és törölközés után azonnal szárazra cserélni. 

A legtöbb strand mosdója szintén nem a higiéniájáról híres, ezért fontos, hogy nem elég az ülőkére ülést kerülni, de használata előtt és után is javasolt a kézmosás. A strandolást követően akár intim törlőkendőt is használhatsz a tisztálkodásra, azonban itt is figyelj oda, hogy a semleges pH-értékű, illatmentes változatot részesítsd előnyben!

Néhány további tipp

A fentiek betartásán túl a szőrtelenítést is ajánlott körültekintően, legalább egy nappal a strandolás előtt elvégezni, ugyanis ennek hatására sokkal érzékenyebb lehet az intim terület az irritációra és a fertőzésekre.

Alapvető higiéniai szabály, hogy menstruáció idején a szokottnál is gyakrabban cseréld ki a tamponodat, a betétedet, hogy ne tudjanak elszaporodni rajta a baktériumok! Mivel a fertőzéseket is könnyebben kaphatod el, azokon a napokon a fürdőzés sem igazán ajánlott.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ha pedig elkaptál egy fertőző betegséget, a saját és mások érdekében se menj vízbe a nyilvános fürdőhelyeken! Amellett, hogy a többi strandoló egészségét veszélyezteted, legyengült immunrendszered miatt betegséged akár sokkal súlyosabbá is válhat.

Ezt is szeretjük