Van, amit megnehezít a magas intelligencia - Ezért problémás számukra a boldogság érzése

Bár számos területen sikeresebbek lehetnek az átlagnál, jó néhány nehézséget is okoz az embereknek a magas intelligencia.

boldogtalan no cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magas intelligenciának többnyire csak a pozitív hatása ismert. Segíti az embereket abban, hogy sikeresebbek legyenek mind a magánéletükben, mind pedig a karrierjükben, ám az az igazság, hogy számos nehézséget is okoz.

Igen gyakori, hogy a különösen intelligens személyeknek problémát jelent a boldogság érzése, emögött pedig több különböző ok húzódik. Ha felismerik ezeket, és tudatosítják magukban a boldogtalanság okát, könnyebben tudnak változtatni a helyzeten, a szemléletükön, illetve a viselkedésükön.

Túlanalizált helyzetek és problémák

A magas IQ-szinttel rendelkezők hajlamosabbak az életük minden részletét, történését túlanalizálni, mindent ezerszer átgondolni, ez azonban egy bizonyos szint után káros hatással bír. Persze előnyös, ha egy fontos döntés előtt az összes lehetséges kimenetelt sorra veszik, ám ha beleragadnak a még meg sem történt, vagy nem létező problémákba, az gyorsan leszívja az energiakészleteiket, illetve boldogtalanságot és szorongást eredményez. 

Fontos, hogy megtanulják lecsökkenteni az aggodalmaskodás mennyiségét, és megszabják, mennyi időt szánhatnak maximum egy felmerülő nehézség analizálására, és tényleg csak azzal törődjenek, ami lényeges, illetve, amin tudnak változtatni.

Magas intelligencia, magas elvárások

A kiemelkedő intelligenciájú emberekre jellemző, hogy sosem elégednek meg a kevesebbel, mindig a maximumot próbálják nyújtani, valamint mindig újabb és újabb, egyre magasabb elvárásokat fogalmaznak meg önmagukkal szemben. Ez pedig azzal jár, hogy folyton csak hajszolják magukat ezek elérése miatt, és sosem érzik azt, hogy elég sikeresek, vagy hogy úgy haladnak az életükben, ahogyan szeretnének. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A legjobb az lenne, ha néha megállnának egy kicsit, hagynának időt maguknak a pihenésre, a kikapcsolódásra és feltöltődésre, illetve ha összeírnák a sikereiket, azokat a korábban kitűzött célokat, amiket már teljesítettek. Ez az összegzés tudatosítja bennük, hogy valójában igenis sokat fejlődtek, és sok mindent elértek, így pedig utat nyitnak a büszkeségnek és boldogságnak.

A megértés hiánya

Szintén megnehezíti számukra a helyzetet az, hogy sokan nem értik meg, nem érzik át a problémáikat, az aggodalmaikat, így jó néhányan közülük egyedül maradnak a gondjaikkal, szorongásaik tárgyaival. Úgy vélik, senki nem érti meg őket, ezért elszigetelve, egyedül érzik magukat, ez pedig csak tovább súlyosbítja a helyzetet, az őszinte kommunikáció ugyanis nagy segítség lenne számukra. Mindez pedig hozzájárul ahhoz, amit számos kutatás is kimutatott már: a magas intelligenciával rendelkezőknél hajlamosabbak megjelenni a különböző pszichés zavarok, például a szorongás vagy a depresszió. Éppen ezért, ha valaki úgy gondolja, magányos, és senkivel nem tud nyíltan beszélni, javasolt pszichológushoz fordulnia.

boldogtalan no 1
Fotó: Sigrid Gombert / Getty Images Hungary

Mindezek mellett szintén jellemző, hogy nagyon kemények önmagukkal szemben, nem bocsájtják meg a hibákat, és az sem ritka, hogy sosem engedik meg maguknak a pihenést, a kikapcsolódást. Ezekre pedig minden embernek szüksége van a boldogsághoz. A fentiek tudatában azonban odafigyeléssel és változtatással könnyebben kezelhetik a nehézségeket.

Képeken a depresszió

Hector Andres Poveda Morales egyetemista évei alatt tapasztalta önmagán a mentális problémák első jeleit, a helyzet viszont egyre csak súlyosbodott. Akkoriban iratkozott be egy fényképésziskolába is, ennek hatására pedig eldöntötte, hogy megpróbálja a fotózással megörökíteni depresszióját, hogy a felvételek segítségével családjának és barátainak is megmutathassa érzéseit, küzdelmeit, valamint azt, hogy milyen is ez a betegség. Megrázó, elgondolkodtató felvételeit végül az egész világgal megosztotta.

Ezt is szeretjük