Sosem érzed magad elég jónak, tehetségesnek? Ez az egyszerű trükk nagy segítség imposztorszindróma esetén
Nagyon sokan ajánlják ezt a trükköt imposztorszindrómával küzdőknek. Szinte azonnal önbizalmat ad.

dolgozo no cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az imposztorszindróma fogalmát először az 1970-es években definiálták a pszichológusok. Leginkább súlyos, krónikus önbizalomhiányt jelez, és a mai stresszes, karrierközpontú világban egyre gyakrabban fordul elő főleg a dolgozó nők körében, a vezető beosztásban lévő hölgyeknél pedig még magasabb a megjelenési aránya.

Az illető ilyenkor úgy érzi, nem elég jó, nem elég tehetséges, állandó önbizalomhiánnyal, bizonytalansággal küzd, és irreálisan magas elvárásokat támaszt önmagával szemben. Alkalmatlannak véli magát minden feladatra, szinte tudomást sem vesz az elért sikerekről, folyton csak elégedetlenkedik az általa nyújtott teljesítménnyel. A szindróma hosszú távon rendkívül káros, ezért fontos mihamarabb felismerni, és tenni ellene.

Trükk imposztorszindróma esetén

Ha valaki úgy érzi, ezzel a problémával küzd, érdemes rendszeresen beszélgetnie róla családtagjaival, barátaival, és tudatosítania önmagában, hogy tehetséges, értékes tagja a vállalatnak, ahol dolgozik. Egy Twitter-felhasználó szuper ötletet javasolt arra, hogyan is lehetséges ezt a legegyszerűbben megtenni: gyors, bárki által megvalósítható trükkje hamar elterjedt az interneten. Jenneviere Villegas színész- és énekesnő pár mondatban írta le hatásos tippjét, amit egyszerűen imádtak a kommentelők.

Azt tanácsolta mindenkinek, hogy hozzon létre egy mappát a számítógépe asztalán - a sajátja a „nagyszerű munkát végzel” nevet viseli - , és akárhányszor csak pozitív visszajelzést, dicséretet vagy bókot kap, készítsen róla egy képernyőfotót, és mentse el ide. Ha pedig egy kis önbizalomlöketre van szüksége, nyissa meg a mappát, és olvasgassa az elmentett elismeréseket. A twitterezők odáig voltak a tippért, és sokan elárulták, hogy ők is alkalmaznak hasonló technikákat. Volt például, aki telefonjára menti el sikereit, és itt vezet róluk listát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ian Helms, a Wpromote nevű cég tartalommarketingért felelős igazgatója elárulta a Huffington Postnak, hogy ő is bevet egy ilyen trükköt. Legalább havi 3-5 pozitív visszajelzést tartalmazó e-mailt megjelöl, és egy külön mappába mozgatja őket. Ezek általában köszönetet mondó vagy sikeres projekteket, karriermérföldköveket tartalmazó levelek. Ha pedig bizonytalannak érzi magát a munkahelyén, ezeket olvasgatja újra. Ő azonban nemcsak saját sikereit könyveli el így, hanem mentoráltjaiét is: mindenkinek készített egy saját mappát, ahol listát vezet mindarról, amit elértek.

A módszer persze nem szabadít meg teljesen senkit az imposztorszindrómától, de nagyon sokat segíthet az önbizalomhiányon, a bizonytalanságon, és hozzájárulhat ahhoz, hogy az ember magabiztosabb, határozottabb legyen a munkahelyén, és képes legyen elfogadni, hogy értékes tagja a közösségnek. Az elért célok és a dicséretek átolvasása ugyanis mindenkit emlékeztet arra, hogy alkalmas az általa betöltött munkakörre, képes jól elvégezni a feladatait, és kiváló abban, amit csinál.

Az imposztorszindróma jelei

Ha a következő jeleket tapasztalod magadon, szinte biztos, hogy imposztorszindrómával küzdesz.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük