Innen ismerhető fel az imposztor szindróma - Egyre több nőt érint a jelenség
Sokan nem hallottak még az imposztor szindrómáról, de annál gyakoribb és veszélyesebb: a következő jelek egyértelműen erre utalnak.

dolgozo no
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rohanó, stresszes világban sokszor nem könnyű helytállni. Az állandó sietség, a sok munka, a rengeteg teendő, valamint a folytonos teljesítési kényszer és megfelelni akarás erős hatással van az emberekre. A szakértők szerint ezek azok a tényezők, melyeknek köszönhetően egyre gyakoribb az úgynevezett imposztor szindróma kialakulása, méghozzá főleg a dolgozó, illetve még inkább a vezető beosztást betöltő nők körében.

A fogalmat először az 1970-es években definiálták a pszichológusok, és leginkább súlyos, krónikus önbizalomhiányt jelez. Ez ráadásul mindenkinél irreálisan magas, önmagukkal szemben támasztott elvárásokkal, állandó elégedetlenség- és alkalmatlanságérzettel társul. Az elnevezés az imposztor, azaz a szélhámos szóból ered, mivel mindig úgy érzik, hogy csak el sikerült hitetniük, hogy jók abban, amit csinálnak, valójában azonban nem így van, és nem is érdemlik meg, amit elértek. A szindróma hosszútávon igen káros az egészségre és az emberi kapcsolatokra, ezért fontos mihamarabb felismerni a jeleket.

A siker csupán a szerencse műve?

Az imposztor szindrómában szenvedők nemcsak úgy érzik, hogy nem érdemelték ki a sikert, hanem folyamatosan azt hiszik, hogy csupán valami véletlen vagy szerencse folytán kerültek jó pozícióba. Nem képesek elhinni, hogy tehetségesek, mindig más apróságnak tulajdonítják azt, hogy megszerezték az állást, előléptették őket, vagy jól oldottak meg egy feladatot. Ez gyakran állandó rettegéssel is társul: attól félnek, hogy a főnökük és a kollégáik rájönnek, hogy valójában nem értenek ahhoz, amit csinálnak. Pedig ez egyáltalán nincs így.

A tökéletesség és a katasztrofális hibák

Szintén jellemző rájuk, hogy csak a tökéleteset fogadják el a munkájukban, de gyakran az élet egyéb területein is. Az imposztor szindrómával küzdők sokszor igazi szupernőnek vagy szuperpasinak tűnnek, hiszen szinte semmilyen feladatot nem utasítanak vissza, és mindenből a lehető legjobbat hozzák ki. Belül azonban ezt teljesen máshogy élik meg.

Rengeteget aggódnak egy-egy munkán, megoldandó problémán, mert úgy érzik, ha nem képesek így megcsinálni, akkor elbuknak. Ha pedig tényleg ejtenek egy-egy apróbb hibát, vagy valaki változtatást, javítást kér tőlük, teljesen összeomlanak, és úgy gondolják, elrontották az egészet. A kritikát hatalmas kudarcként élik meg, állandóan ostorozzák önmagukat miatta. Meg vannak győződve arról, hogy tehetségtelenek, képtelenek bármit is jól megcsinálni. Pedig nincs olyan ember, aki képes mindig mindent tökéletesen elvégezni - és ezt el kell fogadni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bénító félelem

Az életük állandó rettegés: a csalódástól, a bukástól, a hibáktól. Nem tudják igazán élvezni a sikert sem, mivel folyton attól félnek, hogy beüt valami katasztrófa. Az is gyakori jelenség, hogy már rögtön a következő, előttük álló nehézségekre gondolnak. Ez a helyzet egy olyan mérgező körforgást idéz elő, mely azt eredményezi, hogy szinte állandóan szoronganak valami miatt, ha a jövőre kell gondolniuk.

Mivel erősen tartanak a kudarctól, és attól, hogy lelepleződik a hozzá nem értésük, kerülik az új kihívásokat. Nem szívesen vállalnak be addig ismeretlen dolgokat, hiszen állandó kétségek gyötrik őket, ráadásul félnek a felelősségtől.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Az imposztor szindróma az egész életre rendkívül negatív hatást gyakorol. Nemcsak a karrier fejlődését akadályozhatja, de tönkre is teheti azt. Nem beszélve az állandó szorongásról, a lelki problémákról, valamint az egészségben, a magánéletben okozott károkról. Amennyiben valaki úgy érzi, ebben szenved, ajánlott szakértő segítségét kérnie, hogy mihamarabb javuljon a helyzet. De a barátokkal, családtagokkal, partnerrel való beszélgetés is igen fontos.

Érdemes naplót vezetni az elért sikerekről, a pozitív fejlődésről, és ezeket rendszeresen elővenni, így ugyanis könnyebben tudatosodik majd az illetőben, hogy ő maga ért el mindent, és csakis önmagának köszönheti azt, ahol éppen tart. Szintén jó ötlet időnként visszaidézni az addig a munkahelyen kapott dicséreteket, és megpróbálni tudomásul venni, hogy azoknak minden egyes szava igaz és őszinte volt. És, ami még lényeges: nem szabad másokhoz hasonlítgatniuk önmagukat, és el kell fogadni, hogy mindenki hibázhat, és hibázik is. Mert egyetlen ballépés még nem jelenti azt, hogy semmihez nem értenek.

Árulkodó testbeszéd

Gyakran kívülről is látszik, ha valaki szorong, ideges vagy aggódik, de persze a magabiztosság és a határozottság is tükröződhet a testtartáson. A lábak is képesek árulkodni ezekről, és, ha ismered a jeleket, akár tudatosan is befolyásolhatod, mit akarsz üzenni másoknak önmagadról.

Ezt is szeretjük