Egyszerű trükkök a pszichológustól, amikkel csakugyan magabiztos leszel - Megnövelik az önbizalmat
Nincs feltétlenül szükség óriási változtatásokra és nagy erőfeszítésekre ahhoz, hogy növeld egy kicsit az önbizalmadat.

magabiztos no
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok az önbizalom-hiányos ember, ha nehéz is meghatározni, hogy ez mit is jelent. Ennek a jelenségnek számos forrása lehet, de a következményei sem elhanyagolhatók. A kevésbé magabiztos emberek gyakran nehezebben érvényesülnek, és állnak ki magukért, sőt, a céljaik megvalósítása is sokszor döcögősebben vagy kevesebb sikerrel megy.

Szerencsére azonban a magabiztosság tanulható és fejleszthető. Vannak olyan, pszichológusok szerint is hatásos trükkök, melyeket rendszeresen alkalmazva erősíthető az önbizalom. A következő egyszerű, mégis jól bevált módszerek ezek közé tartoznak.

Fedezd fel, mi ad magabiztosságot!

Gondolj arra, mi volt az a pillanat, amikor utoljára magabiztosnak érezted magad. Mit tettél ekkor? Mi történt előtte és utána? Mindenki számára vannak olyan események, melyek egy nagyobb önbizalomlöketet adnak. Figyelni kell ezeknek a legapróbb részleteire is, és gyakrabban kell hasonló helyzetbe hozni magadat. Ha például hihetetlenül izgultál, mégis nagy sikert aratott a prezentációd, akkor vállalj be ilyet többször. Nemcsak a főnököd lesz veled elégedett, de egy idő után a helyzetet is megszokod majd, és sokkal erősebbnek, határozottabbnak érzed majd magad.

Emlékezz rá, mennyire jó vagy!

Nemcsak önbizalmat adó szituációkba érdemes újra és újra keveredni, de emlékeztetni is kell magad azokra a pillanatokra, amikor tökéletesen oldottál meg feladatokat, problémákat. Egy fontos esemény előtt, vagy, ha mélypontra kerülnél, idézd fel magadban ezeket. Hidd el, olyan mértékű erő- és magabiztosság-löketet fog adni, hogy még te is meglepődsz majd rajta.

Mantrázz!

Vannak, akik butaságnak tartják az önmaguknak mondott erősítő szavakat, és vannak, akik esküsznek rájuk. De a tény az, hogy valóban működnek - és ezt a pszichológusok jól tudják. Ezért is javasolják ezt a módszert rengetegszer az önbizalomhiánnyal küzdőknek. Válassz ki egy hozzád leginkább illő kijelentést, és egy hónapon keresztül mindennap mondd el 10-15-ször egymás után úgy, hogy közben valóban átérzed és elhiszed. Ne aggódj, ha az elején ez a része nem megy, gyakorlás teszi a mestert. Alkalmazd például egyszerűen a „magabiztos vagyok”, az „erős és határozott vagyok”, vagy a „tehetséges és okos vagyok” mantrákat. Azt hangsúlyozd, ami a legnagyobb gyengéd.

A cikk az ajánló után folytatódik

Változtass valami apróságon!

Dohányzol? Hagyd abba legalább néhány hétre. Nem sportolsz? Kelj korábban tíz perccel, tornázz annyit otthon, vagy fusd körbe a házat. Legyen szó bármilyen apró változtatásról, mindegy, csak az a lényeg, hogy határozd el magad, és valósítsd meg a tervet. Ha sikeresen véghezviszel valami hasonlót, az jócskán növeli majd az önbizalmadat.

Tanulj újat!

Az önbizalom szorosan kapcsolódik a képességekhez és a tudáshoz. Aki tájékozottabb, az gyakran határozottabban, bátrabban szól hozzá bizonyos témákhoz, ráadásul a tanulás már önmagában is hatásos módszer. Ahhoz, hogy elérd a várt eredményt, nem kell mindenképpen beiratkoznod egy tanfolyamra: olvass egy hasznos könyvet, nézz dokumentumfilmeket, vagy böngéssz az interneten. Ha tudod pontosan, milyen irányban vagy leginkább magabiztosság híján, érdemes erre koncentrálni.

Ezt is szeretjük