Miért olyan különleges az egypetéjű ikrek közti kapcsolat? Több szempontból is más, mint a testvéri viszony

Az egypetéjű ikrek viszonya utánozhatatlanul szoros és különleges, ennek pedig több oka is van.

Ikrek közötti kapcsolat
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A testvérek között általában egyébként is igen szoros kapcsolat alakul ki, de az egypetéjű ikrek közötti kapocsról szinte mindenki úgy véli, hogy még ennél is jóval erősebb.

Rengeteg mítosz lengi körül ezt a viszonyt, sokan úgy gondolják, az ikrek még telepátiára is képesek. De mitől olyan különleges a kapcsolatuk? Miben más, mint a testvéreké? Ennek jártunk utána. 

Az egypetéjű ikrek között már az anyaméhben kialakul a kapocs

Kétpetéjű ikrekről akkor beszélhetünk, ha két petesejt termékenyül meg, amelyekből két embrió és két magzat fejlődik ki. Ellenben az egypetéjű ikreknél egy darab petesejt termékenyül meg, és ez osztódik később ketté. Ebben az esetben a két kicsi mindig azonos nemű, azonos vércsoportú, sőt még a DNS-ük is 95-100%-ban megegyezik. És mivel együtt, egymás mellett fejlődnek az anyaméhben, már itt igen különleges kapcsolat jön köztük létre. Maureen Healy gyermekpszichológus szerint pontosan ez járul hozzá leginkább ahhoz, hogy sokkal szorosabb a viszonyuk, mint a testvéreknek. 

Már édesanyjuk pocakjában kommunikálnak egymással, érzik egymás jelenlétét, megérintik a másikat, és olyan dolgokat tapasztalnak meg, amiket az egyedüli babák nem tudnak. Tehát már ekkor létrejön köztük egyfajta kapcsolat és egymás iránti érzékenység, ami a tudatukba és az idegrendszerükbe is bevésődik, így később, a születés után és az évek múlásával is megmarad.

Születésük után még szorosabbá válik a kapcsolatuk

Mivel együtt nevelkednek, mindig ott vannak egymás mellett, egymás közelében, a kapocs még tovább fejlődik. Sokszor az egymással kialakított viszonyuk még az anyával való kapcsolatuknál is szorosabb, egyfajta szimbiózis jön létre köztük. Joleen Greenwood családszociológus szerint olyan, mintha egészen a kezdetektől lenne egy legjobb barátjuk, aki mellett szinte nincs is szükségük másra. Persze viselkedésüket, személyiségüket a környezeti, családi tényezők ugyanúgy befolyásolják, mint más gyermekekét, azonban az identitásuknak mindig is meghatározó része lesz az ikerség.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egyformák, mégis különbözőek

Külsőre majdnem teljesen egyformák, személyiségük, viselkedésük azonban eltér. Már az anyaméhben megfigyelhető köztük a különbség: egyikük általában nagyobb, dominánsabb, és előbb is jön a világra. Később általában ez a baba lesz a nyitottabb, extrovertáltabb, míg testvére inkább a visszahúzódóbb, introvertáltabb. Megesik, hogy egymást utánozzák, de az is, hogy szembefordulnak a másikkal, vagy lázadnak egyformaságuk ellen. Tehát természetesen ugyanúgy létrejönnek köztük konfliktusok, sőt a féltékenység is könnyen felütheti a fejét, ám kapcsolatuk életük végéig utánozhatatlanul különleges marad.

Különleges képességek, egybeesések

Egyesek olyan különleges képességet is társítanak az egypetéjű ikrekhez, mint például a telepátia. Bár erre tudományos magyarázat nincs, valóban sokan tapasztalták már azt, hogy képesek megérezni, kitalálni egymás gondolatait. És bár a szakértők nem találták meg a jelenség okát, azt valószínűsítik, hogy hasonló agyhullámmintáik játszhatnak benne szerepet. Számos történet pedig azt is megmutatja, hogy gyakran életük nagy eseményeit is egyszerre vagy nagyon kis különbséggel élik át, például egyszerre lesznek várandósak, egyszerre adnak életet babáiknak.

Az ikrek utánozhatatlan kapcsolatának egy része tehát abból adódik, hogy egy petesejtből származnak, hasonló a DNS-ük, és már a kezdetek óta együtt vannak, érzékelik egymást. Az egyéb, sokak által tapasztalt különlegességek okait azonban még vizsgálják a kutatók.

Szerelmes ikerpárok

Brittany és Briana Deane története annyira különleges, hogy az egész internetet végigsöpörte a napokban. A lányok ugyanis szintén egypetéjű ikrekbe szerettek bele, és ez még mindig nem minden. Elmesélték romantikus és szinte már-már hihetetlennek hangzó történetüket: nem álltak meg annyinál, hogy közösen mondják ki az igent.

Ikerpasikba szerettek bele az ikerlányok: nemcsak az esküvőjük volt közös

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük