Így kelts pozitív benyomást az új munkahelyen!
Ha fagyos a hangulat
Az új munkahelyen a kollégákkal is meg kell birkózni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy új közösségbe kerülve egy jó ideig szinte naponta olyan ismeretlen helyzetekbe kerülhetsz, amiket ha óvatlanul kezelsz, megnehezítheted a sorsodat az új munkahelyen. Ismeretlenek a kollégák, szokatlanok lehetnek az ottani szokások, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy a berögzült rutinod itt is megállja a helyét, és kompatibilis a napirenddel, illetve a munkatársak hozzáállásával.

Ha azonban észben tartasz néhány apróságot, és ennek megfelelően viselkedsz, zökkenőmentesen átélheted a kezdeti időszakot, és a beilleszkedést is megkönnyítheted.

Sok kicsi sokra megy

Az első nap általában mindig van egy ember, aki bemutat a jövőbeli kollégáidnak, és lényegre törően elmondja a munkafolyamatokat. De a többi már rajtad múlik, ezek után rajtad a sor, hogy megpróbáld megtalálni a közös hangot a többiekkel. A legjobb indítás az lehet, ha például a konyhában kávézás közben olyan apróságokról érdeklődsz, hogy hol lehet olcsón jól étkezni, vagy mik a telefonhasználat szabályai a munkahelyen.

Ha a dohányosok táborába tartozol, a munkahelyi dohányzással kapcsolatban is tájékozódhatsz ily módon. Az ilyen apró momentumokat a munkatársaid a mielőbbi beilleszkedésedre vonatkozó törekvésként fogják értékelni. Ha pedig valahova elhívnak - kávézni vagy ebédelni -, nem szabad kivonnod magad a társasági életből, hiszen az remek alkalmat kínál a kapcsolatépítésre.

Testbeszéd

Ilyenkor segítségedre lehet a testbeszéd is, mert nemcsak az számít, hogy mit mondasz, hanem az is, hogy hogyan. Miközben beszélsz, szemben állj beszélgetőpartnereddel, és nézz a szemébe! Ha zavartan lesütöd a szemed, ezt úgy is értékelik, hogy nem vagy őszinte. Ha felé mutat a lábad, azzal a szimpátiádat fejezed ki, és ne vegyél föl zárkózott testtartást - például keresztbe tett karokkal vagy zsebre tett kézzel -, mert ez nemcsak elzárkózásra utal, hanem azt a gyanút kelti, hogy titkolsz valamit.

Feladatközpontúan

Lehet, hogy a korábbi munkahelyeden elnézőek voltak veled, ha reggel késtél fél órát, illetve a munkaidő vége előtt leléptél, mert aznapra befejezted a feladataidat, az új helyen ezzel viszont könnyen rossz pontot szerezhetsz - nemcsak a főnöködnél, hanem a kollégáknál is.

Ilyenkor nagyobb szimpátiát váltasz ki mindenkiből azzal, ha hozod a kötelességtudó formádat, és feladatorientálttá válsz. Ha pedig holtidő van, jó pontot érhet, ha rákérdezel, tudsz-e segíteni valakinek valamiben, esetleg kávéért indulva megkérdezed a többieket, kérnek-e. De ugyanilyen pozitív hatást válthatsz ki, ha te kérdezel tőlük, mert ilyenkor nemcsak azt érzik, hogy fontos neked, hogy jól csináld a dolgod, hanem bizalmat kelt bennük, hogy az ő segítségüket kéred.

Az azonban nem vitás, hogy az önkéntes felajánlásokkal óvatosan kell bánni, ha ugyanis túlzásba viszed a jófejkedést, könnyen lehet, hogy minden lében kanálnak gondolnak, aki akadályozza őket - vagy épp ellenkezőleg: mindenki hozzád fordul a problémáival, ez pedig a saját feladataidban hátráltathat majd.

Óvatosan a pletykákkal!

Tény, hogy akkor a legkönnyebb a helyzeted, ha egy nyitott, közvetlen emberekből álló társaságba csöppensz bele, akik lazán csacsognak veled a kávészünetekben és az ebédidőben. Kérés nélkül elmesélik, mi hogyan zajlik náluk, esetleg a korábbi csapatépítésekről, céges rendezvényekről sztoriznak. Abban az esetben viszont, ha a témák közé bizalmas, pletyka jellegű információk is kerülnek, jobb, ha behúzod a kéziféket.

Szinte minden közösségben van egy olyan személy, aki szeret pikáns történeket megosztani, azonban a vele való bizalmas csevegésektől, valamint az új munkatársakat érintő témáktól tartsd távol magad. Ellenkező esetben megkaphatod a pletykás jelzőt, a bizalom az irányodba pedig még azelőtt megkérdőjeleződik, mielőtt igazán kialakulhatna.

Típushibák a munkában?

Nehezedre esik a beilleszkedés, netán mindig ugyanazokat a hibákat követed el? Videónkból kiderül, hogyan kerülheted el a kísérteties ismétléseket.

Légy résen!

Bár fontos az is, hogy érdeklődj, kérdezz, valamint figyelmes légy a környezetedben lévőkkel, az első napokban legalább ilyen fontos, hogy a megfigyelő szerepét is magadra öltsd. Ez nem azt jelenti, hogy húzd meg magad az asztalodnál, és figyeld az irodai légkör napi alakulását, de nem szabad túlságosan zsizsegőnek és locsi-fecsinek sem lenned, aki mindenkihez kéretlenül odamegy, felesleges kérdésekkel próbálkozik kapcsolatot teremteni, és lényeges információk nélkül próbálja megtalálni a közös hangot. Ha így teszel, előfordulhat, hogy rossz taktikát választasz, és boldog, kiegyensúlyozott párkapcsolatban élve esetleg pont egy olyan kollégádnak ecseteled majd a harmonikus életedet, aki épp most esett át valamilyen fájdalmas magánéleti krízisen.

Persze nem biztos, hogy a megfigyeléssel hasonló információk birtokába juthatsz, de kiderül,  hogy a csapatban ki a komolyabb, ki a szerényebb, ki a hangadó, így pedig rájöhetsz arra, hogy kihez hogyan kell közelítened.

Ezt is szeretjük