Megfélemlíteni vagy barátkozni akar a főnököd?

Ahogy ültet, elárulja!

Mit nem adnál, ha a szobába lépve eldönthetnéd, mi vár rád? Segítünk!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hivatalos élet során a testbeszéd, ha lehet, még nagyobb jelentőséggel bír, mint az ismerkedések és a párkapcsolatok keretein beül. A munkahelyen ugyanis az ügyfelek mellett a kollégák és a főnököd sem biztos, hogy mindig annyira nyílt és őszinte szavakkal kommunikál, ahogy azt szeretnéd - ha ügyes vagy, ezekben a helyzetekben kiolvashatod a valóságot az egyéb jelekből.

Az ember ugyanis az egész lényével kommunikál: a ruhától kezdve az apró mozdulatokon át a másikkal szemben elfoglalt helyzetig számos apróság leleplezheti a valódi szándékát. Éppen ezért, ha sosem tudod hová tenni a főnöködet, és szeretnéd kideríteni, hogy valójában ő miként kezel, nem kell mást tenned, csak alaposan megfigyelned! Viszonyotokról különösen sokat elárulhat az, ahogyan a szobájában, a saját asztala mellett leültet.

A megfélemlítés helyzete

Ha a főnököd egyértelműen a tudtodra szeretné adni, hogy kinek a kezében van az irányítás, akkor a szobájába lépve minden bizonnyal azt látod, hogy egy íróasztal mögött ülve fogad, és közvetlenül magával szemben, a bútor túloldalán kínál hellyel.

Ez az ülésrend nemcsak arról árulkodik, hogy a főnököd nem tűr ellentmondást az adott helyzetben, de megrovó szituációt is sejtethet. Jobb tehát, ha a széked hasonló elhelyezése láttán gyorsan végiggondolod, hogy az utóbbi időben mikor követtél el olyan hibát, amit most felettesed szóvá tehet, és hogyan érvelhetnél.

Ugyanakkor ez az ülésmód alapvetően rövid tárgyalást is sejtet, melynek során a vezetőd tényszerűen, konkrétan szeretné közölni az álláspontját.

Kooperatív helyzet

Ha a főnököd az őszinte véleményedre kíváncsi egy témában, valószínűleg a megfélemlítés helyett a kooperatív helyzetet választja, melynek során egyenrangú hivatalos felekként kommunikálhattok. Ha ilyen tárgyalásra számíthatsz, azt abból tudhatod, hogy a szék, amellyel kínál, az íróasztal azonos oldalán lesz, mint ahol ő ül, és féloldalasan szembe fordul veled.

Így lehetsz népszerű a munkahelyeden!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ügyelj arra ugyanakkor, hogy a testtartásoddal ne légy túl tolakodó: bár a főnök gyakorlatilag az íróasztalához ültet le, ne vedd birtokba túl nagy hányadát, és arra is ügyelj, hogy gesztusaiddal ne hatolj be az intim szférájába. Ha ezekhez tartod magad, sikeres tárgyalásra számíthatsz, melynek során nem a bólogatásodat, hanem az aktív, inspiráló meglátásaidat várja el a felettesed - bár természetesen nem árt az óvatosság, tehát tartsd magad a hivatalos etiketthez, és ne légy túl bizalmaskodó.

Baráti helyzet

Még a kooperatívnál is bensőségesebb az a helyzet, amikor a főnököd az asztala mellett kínál hellyel, úgy, hogy annak tulajdonképpen a sarkánál tudtok egymással szembe fordulni. Így ugyanis mindketten jól láthatjátok egymás szemét és teljes testét, ugyanakkor az asztal belógó sarka egy kis védőkorlátként is szolgálhat szükség esetén.

Persze nem valószínű, hogy a péntek esti bowlingozásról akar beszélgetni veled a felettesed, ha ilyen körülmények között kínál hellyel, de könnyen megeshet, hogy szakmailag a szokásosnál bizalmasabb információkba kíván beavatni.

Mi a helyzet az állásinterjún?

A testbeszéd és a munkahelyi etikett nemcsak a főnök szobájában, de már az állásinterjú alatt is fontos. Nézd meg videónkat, melyből kiderül, milyen szabályokat kell betartanod, ha garantált sikerre vágysz!

Milyen székre ültet?

Az sem lényegtelen, hogy milyen az az ülőalkalmatosság, ami a felsorolt helyzetekben várja, hogy elfoglald rajta a helyedet. A szék támlájának magassága a hatalmi pozíciót jelképezi, így minél nagyobb különbség van ezen a téren a te széked hátrányára, annál inkább értelmezheted ezt úgy, hogy a főnököd nyomatékosítani szeretné a tekintélyét. Hasonló üzenete van annak is, hanem csak kis háttámlával bír a széked, de még csak nem is forgatható vagy gurulós, szemben a felettesedével.

Ez ugyanis arra utal, hogy sok választási lehetőséged nincs, a mozgástered pedig átvitt értelemben is ugyanannyira korlátozott, mint a valóságban. Minél inkább hasonlít azonban a széked a főnökéhez, annál inkább egyenrangú félként kezel.

Ezt is szeretjük