Hogy lehet jól válaszolni a "Hogy vagy?" kérdésre? - Nem csak a „jól” az opció

Az udvarias, sablonos kérdésre nem csak a „jól” válasz az opció. Így döntsd el, hogy hogyan felelhetsz még rá.

beszelgetes1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenki rendszeresen szembesül a sablonná vált „Hogy vagy?” kérdéssel, amit a legtöbben csak udvariasságból vagy beszélgetésindítóként tesznek fel. Az alapvető, szinte zsigerből jövő válasz a legtöbbször a rövid, tömör „jól”, ami viszont gyakran csak terelés, néha a téma lezárását célozza, rengetegszer pedig egyenesen hazugság.

Ezen kívül is léteznek azonban opciók, csak azt kell átgondolnod a válasz előtt, hogy kinek felelsz, milyen kapcsolatban vagytok, illetve hogy miről szeretnél beszélgetni, mennyire akarsz, mennyire vagy képes megnyílni a másiknak. 

Így válaszolhatsz a „Hogy vagy?” kérdésre

„Jól vagyok, köszönöm. És veled mi a helyzet?”

Ha jól vagy, vagy csak egyszerűen nem szeretnél beszélni a helyzetedről, állapotodról, akkor jöhet a jól megszokott válasz. Alapvetően ilyenkor illik megköszönni a kérdést, és viszonozni is. Ezt használhatod olyan emberekkel is, akikkel nem vagy túl közeli viszonyban, vagy nem akarsz belemenni a részletekbe, esetleg személyes hangnemre váltani, mégis szeretnél kedves és udvarias lenni, illetve a másikra terelni a szót. Rég látott ismerősök, kollégák, felettesek vagy távoli rokonok esetén is jól beválik.

„Köszönöm, nem panaszkodhatom.”

Ha jól vagy, vagy apróbb nehézségekkel küzdesz, de nem akarsz túlzottan belemenni a dologba, akkor használhatod a kicsit távolságtartóbb, tárgyilagosabb „nem panaszkodhatom” kifejezést. Alapvetően ennek is pozitív üzenete van, de kevésbé, mint az előzőnek. Szintén jó válasz olyannak, akivel nem szeretnéd megosztani az életed részleteit.

„Megvagyok, köszi.”

Problémákkal küzdesz, esetleg beszéltél is már nagy vonalakban róluk az illetőnek, de most nem szeretnél, és inkább maradnál a rövid, távolságtartó válasznál? Akkor a „megvagyok” megfelelő lesz. Érzékelteti, hogy nincs minden rendben, de azt is, hogy nem akarod részletezni a dolgokat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

„Mostanában elég sok a probléma, mert…, de megoldom. Köszönöm, hogy megkérdezted.”

Kiöntenéd a szíved, de nem szeretnél kéretlen tanácsokat, csupán valakit, akinek beszélhetsz a gondokról, és aki meghallgat? Esetleg nem szeretnél hazudni, de túlságosan belemenni sem akarsz a részletekbe? Akkor mondd el pár mondatban, mi a gond, de zárd le azzal, hogy majd megoldod/majd megoldódik, és köszönd meg a kérdését, mondd el, milyen jólesett, hogy érdeklődött. Ha még inkább terelnél, akkor úgy is zárhatod a mondandódat, hogy „De inkább beszéljünk rólad!”

„Az az igazság, hogy mostanában nem vagyok túl jól…”

Ha egy hozzád közel álló teszi fel a kérdést, és úgy érzed, kész vagy beszélni a gondjaidról, vagy segítségre van szükséged, nyugodtan válaszolj őszintén. Valld be, hogy nem vagy túl jól, nehézségeid vannak, esetleg küszködsz valamivel, és fejtsd ki röviden, hogy miért. Arra figyelj, hogy ne rögtön egy húszperces feleletet adj, inkább várd meg, hogy tovább érdeklődjön a helyzeted iránt.

A magas EQ-jú emberek 10 másodperces trükkje a beszélgetésekben

A magas érzelmi intelligenciájú emberek sok mindent másképp csinálnak, mint a legtöbben. Jobban tudják kezelni saját érzelmeiket, illetve másokét is, néhány szokás pedig szinte csak rájuk jellemző. Általában máshogy reagálnak a környezetükben élők tetteire, és a konfliktusokat is hatékonyabb módon kezelik. Van például egy trükk, amit a legtöbb magas EQ-jú vezető alkalmaz: nagyon egyszerű, mégis óriási segítség a nehéz helyzetekben.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük