A magas érzelmi intelligenciájú emberek 10 másodperces trükkje - Nagy segítség a nehéz beszélgetésekben

A magas EQ-jú emberek rengetegszer bevetik ezt az egyszerű trükköt a problémás beszélgetések során. Érdemes eltanulni tőlük.

A magas érzelmi intelligenciájú emberek trükkje
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magas érzelmi intelligenciájú emberek sok mindent másképp csinálnak, mint a legtöbben. Jobban tudják kezelni saját érzelmeiket, illetve másokét is, néhány szokás pedig szinte csak rájuk jellemző.

Általában máshogy reagálnak a környezetükben élők tetteire, és a konfliktusokat is hatékonyabb módon kezelik. Van például egy trükk, amit a legtöbb magas EQ-jú vezető alkalmaz: nagyon egyszerű, mégis óriási segítség a nehéz helyzetekben.

A magas érzelmi intelligenciájú emberek trükkje

A tíz másodperces technika rendkívül hasznos a problémás beszélgetések, például a viták vagy a nézeteltérések során, de akkor is érdemes bevetni, ha valamelyik kollégád véleményével nem értesz egyet, és így szeretnél reagálni rá. A lényeges csupán annyi, hogy ha egy nehezebb beszélgetésben veszel részt, vagy kritikát, illetve olyan állítást hallasz valakitől, ami nem tetszik, ami nem egyezik a te gondolataiddal, akkor várj tíz másodpercet, mielőtt válaszolnál. Amilyen egyszerű ez a taktika, olyan hatásos.

Először is azért hasznos, mert lehetőséget ad arra, hogy ne hirtelen, indulatból reagálj, hanem vehess egy mély levegőt, megnyugodhass, és megfontoltabb választ adhass, így pedig jó néhány elhamarkodott reakciótól megkímélheted magadat. Sőt, ez a rövid idő és a mély levegő egy kicsit csökkentheti is a stresszhormon, azaz a kortizol szintjét a szervezetedben. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Másodszor pedig nemcsak magadnak adsz időt, hanem a másiknak is. A tíz másodpercnyi csend őt is elgondolkodásra készteti, és ha bántó, sértő vagy igazságtalan dolgot mondott, akkor nagyobb az esély rá ennek hatására, hogy észreveszi, majd korrigálja az elhangzottakat. Mindkettőtöknek lesz tehát egy lélegzetvételnyi ideje arra, hogy lehiggadjatok, és megelőzzétek a helyzet elfajulását. Ez a kis idő segít felismerni az érzelmeket, és leválasztani őket az adott helyzetről, illetve objektíven megközelíteni a témát.

Persze, bár maga a trükk egyszerű, valójában nem is olyan könnyű beépíteni a mindennapokba, hiszen sokan elfeledkeznek róla a nehéz szituációkban. Próbálj tudatosan fókuszálni arra, hogy tartsd meg ezt a kis szünetet, ha problémássá válna a beszélgetés. És próbálj ügyelni arra, hogy fogd vissza egy kicsit az érzelmeidet, és ne ezek alapján válaszolj, hanem a valós témára fókuszálj, valamint a valódi érvekre, megoldásokra. 

A cél az, hogy ne harapóddzon el a dolog, és főleg a munkahelyen ne menjetek át személyeskedő hangnembe, ne legyen veszekedés, sértődés a vége. De akkor is beválik a trükk, ha valakit meg akarsz győzni, hiszen ezzel a pici csenddel nemcsak felkelted a beszélgetőpartner figyelmét, de nyersz is egy kis extra gondolkodási időt. A magas érzelmi intelligenciájú vezetők például rengetegszer alkalmazzák ezt a módszert.

Kérdések, amiket a magas EQ-jú emberek sosem tesznek fel

A következő tolakodó, haszontalan kérdéseket egy magas érzelmi intelligenciájú ember sosem tenné fel, hiszen tudja, hogy tapintatlanok, sértőek, támadó jellegűek, és megbántanak velük másokat. Nem beszélve arról, hogy sokszor értelmetlenek, és nem is tartozik rájuk a válasz.

4 kérdés, amit egy magas érzelmi intelligenciájú ember sosem tesz fel - Tudják, mennyire érzéketlenek és kellemetlenek

Az alacsony EQ-jú emberek sokszor tapintatlan, illetlen kérdéseket tesznek fel, vagy olyan dolgokról faggatnak másokat, amik egyáltalán nem tartoznak rájuk.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük