5 kérdés, ami megmutatja, mennyire intelligens valaki - Hány igen válaszod lett?

A valódi intelligenciáról az emberek viselkedése, szokásai is árulkodnak. Az alábbi kérdések segítenek meghatározni, magas-e az IQ.

Intelligenciát mutató kérdések
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az intelligencia mérésére az IQ-teszt a legalapvetőbb módszer, azonban nem csak ezzel állapítható meg. A valódi szintje ugyanis az ember szokásaiban, viselkedésében is megmutatkozik.

Néhány kérdés segít meghatározni, mennyire intelligens valaki: minél több igen válaszod van az alábbiakra, annál nagyobb a valószínűsége, hogy kiemelkedő az IQ-d.

Az intelligenciát mutató kérdések

Meg tudod oldani a felmerülő problémákat az életben?

Az intelligens személyek nemcsak az IQ-teszt becsapós feladatait képesek megoldani, hanem az életükben felmerülő problémákat is. Lehet, hogy nem tudják azonnal, hogy mit kell tenniük, de mindig kiagyalják a legjobb ötleteket, és nem másoktól várják őket. Akármilyen nehézség is adódik, úgy kezelik, hogy abból a lehető legjobban jöjjenek ki ők és környezetük is.

Gyakran éred el a céljaidat?

A hétköznapi embereket gyakran mások kérései, elvárásai és motivációja hajtja, a kiemelkedő IQ-jú személyek viszont mindig reális, saját célokat tűznek ki maguk elé, és ezeket igyekeznek elérni - a legtöbbször sikerrel. Nem feltétlenül nagy vágyakról van itt szó, hanem gyakran apróbb célkitűzésekről, melyek segítenek előrehaladniuk az életükben és megőrizni, fokozni a boldogságukat. És mi történik, ha mégsem úgy alakulnak a dolgok, ahogy akarták? Újraterveznek, és tanulnak a hibáikból.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Tudsz nálad okosabb emberekkel dolgozni?

Az, hogy valaki intelligens, nem azt jelenti, hogy minden terület az erőssége, vagy mindenben ő a legokosabb - és ezzel általában tisztában is van. Sokak számára zavaró, ha náluk képzettebb, okosabb kollégával, felettessel kell együtt dolgozni, de a magas IQ-jú emberek esetében ez nem így van. Ők nem érzik magukat ilyenkor alacsonyabb rendűnek, nem féltékenyek, hanem inkább tanulnak a másiktól, együttműködnek vele, és erősségeikre támaszkodnak, ezeket hangsúlyozzák az illető előtt.

Meg tudod jósolni előre mások viselkedését, reakcióját?

Az intelligens személyek nemcsak saját reakcióikkal vannak tisztában, hanem másokét is képesek megjósolni. Alapvetően is elemző személyiségek, jó emberismerők, és előre tudják, ki hogyan reagál majd egy adott szituációra, hírre. Ritkán csalódnak másokban, mert már a kezdetektől átlátnak rajtuk, tudják, mire számíthatnak tőlük, és az is jellemző, hogy reális elvárásaik vannak a környezetükkel szemben.

Mindig a jó embert választod egy adott feladatra?

Pontosan azért, mert jó emberismerők, mindig tudják, kihez forduljanak egy adott problémával, kinek adjanak egy feladatot, kit válasszanak ki egy munkahelyi pozícióra. Nagyon jól tudják, ki mire alkalmas, és egy állásinterjún is olyan kérdéseket tesznek fel, amikből gyorsan levonják, megfelelő-e számukra az illető.

A magas érzelmi intelligenciájú emberek szokásai

A magas érzelmi intelligenciájú személyek sok szempontból mások, mint azok, akiknél ez a szint alacsonyabb. A következő szokások például leginkább rájuk jellemzőek, számukra természetesek.

6 szokás, ami csak a magas érzelmi intelligenciájú embereknek természetes - Másokra nem jellemzőek

Hogy viselkednek a magas EQ-jú emberek? Ezek a szokások jellemzőek rájuk.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük