6 szokás, ami csak a magas érzelmi intelligenciájú embereknek természetes - Másokra nem jellemzőek

Hogy viselkednek a magas EQ-jú emberek? Ezek a szokások jellemzőek rájuk.

baratok beszelgetes cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az érzelmi intelligencia segít megbirkózni az élet nehézségeivel, lehetővé teszi, hogy valaki könnyebben legyőzze a félelmeit, hozzájárul a sikerekhez és az emberi kapcsolatok kialakításához is. Van, akinek már gyermekkorában is magas az EQ-ja, de ez a tulajdonság, képesség később is fejleszthető.

A magas érzelmi intelligenciájú személyek sok szempontból mások, mint azok, akiknél ez a szint alacsonyabb. A következő szokások például leginkább rájuk jellemzőek, számukra természetesek.

Megfigyelik, szelektálják az érzéseiket, gondolataikat

Nem hisznek el minden gondolatot, amit átfut az agyukon, nem tesznek meg mindent, amire vágynak, nem ugranak bele mindenbe hirtelen. Mindent megfontolnak, és érzelmi intelligenciájukat felhasználva megfigyelik magukat, majd meghozzák a legjobb döntést. Nem rágódnak felesleges dolgokon, nem engednek teret túlzottan az érzelmeiknek, hanem igyekeznek mérlegelni és szabályozni őket, majd pedig azt teszik, ami tényleg a legjobb számukra.

nok beszelgetes
Fotó: fizkes / Getty Images Hungary

Valóban kíváncsiak másokra

A magas EQ-jú emberek valóban kíváncsiak a hozzájuk közel álló, illetve a körülöttük lévőkre. Aktívan hallgatnak, odafigyelnek rájuk, és érdeklődnek irántuk. Kérdéseket tesznek fel, és beszélgetőpartnerük általában úgy érzi, valóban egy hullámhosszra kerültek, és a másik tényleg képes őket igazán megérteni. Ezért is nyílnak meg nekik a legtöbben olyan könnyen.

Nem hagyják, hogy bárki elrontsa az örömüket

Az érzelmileg intelligens emberek valóban megélik az örömöt, a boldogságot és az elégedettséget, és nem hagyják, hogy ezt bármi is elrontsa. Nem másokhoz hasonlítgatják magukat, nem másokhoz mérik a sikereiket, és nem foglalkoznak a negatív megjegyzésekkel, vagy azzal, hogy az emberek mit gondolnak róluk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Képesek beszélni az érzéseikről

Empatikusak, nyíltak, és a hozzájuk közel állókkal könnyedén beszélnek az érzéseikről. Ha bármi probléma adódik, vagy valami nyomja a lelküket, azt nem másokon vezetik le, és nem rejtik el, hanem elmondják partnerüknek, családtagjuknak vagy legjobb barátjuknak, és engedik, hogy az illető segítsen nekik, vagy egyszerűen csak meghallgassa őket. Tisztában vannak vele, hogy így ők is megkönnyebbülnek, a kapcsolataik pedig csak jobbá, szorosabbá válnak.

Olvasnak a sorok között

Képesek annyira ráhangolódni másokra, hogy még olyan dolgokat is meglátnak, amit a legtöbben nem. Olvasnak a testbeszédből, képesek mások helyébe képzelni magukat, és olyan részleteket is meglátnak, meghallanak, amiket más nem. A legapróbb jelzéseket is észreveszik, így sokkal könnyebben megfejtik beszélgetőpartnereik viselkedését, leolvassák gondolatait.

Meghúzzák az egészséges határokat

Bár rendkívül empatikusak, és nagyon jó hallgatóságnak számítanak, tudják, hogy az egészséges határok felállítására szükség van a saját mentális egészségükhöz és boldogságukhoz, és nem is félnek ezeket meghúzni. Törődnek az emberekkel, de tudják, hogy elsősorban önmagukra kell koncentrálniuk, és a támadásoknak, rosszindulatú megjegyzéseknek vagy mérgező embereknek sem engednek teret.

Mennyire ismered a testbeszéd jelentését?

Kvízünkben letesztelheted, te mennyire vagy képben a testbeszéd jelentésével. Tudod, mit üzen az erős kézfogás, a gyakori pislogás vagy épp az enyhén oldalra döntött fej? Válaszolj az alábbi kérdésekre, és kiderül!

Testbeszédkvíz: tudod, mit jelent, ha valaki túl erősen fog kezet?

Kvíz!

Elolvasom
Ezt is szeretjük