4 kérdés, amit egy magas érzelmi intelligenciájú ember sosem tesz fel - Tudják, mennyire érzéketlenek és kellemetlenek
Az alacsony EQ-jú emberek sokszor tapintatlan, illetlen kérdéseket tesznek fel, vagy olyan dolgokról faggatnak másokat, amik egyáltalán nem tartoznak rájuk.

beszelgetes (2)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az érzelmi intelligencia nagy vonalakban a bele-, illetve átérző képességet jelenti, vagyis azt, hogy valaki mennyire képes mások érzelmeinek érzékelésére, kezelésére, pozitív befolyásolására. Akinek alacsonyabb az EQ-ja az átlagnál, az sokszor akaratlanul is érzéketlenül, illetlenül viselkedik, és gyakran nem veszi észre, hogy amit mond vagy tesz, azzal másokat nagyon kellemetlen helyzetbe hoz.

A következő tolakodó, haszontalan kérdéseket egy magas érzelmi intelligenciájú ember sosem tenné fel, hiszen tudja, hogy tapintatlanok, sértőek, támadó jellegűek, és megbántanak velük másokat. Nem beszélve arról, hogy sokszor értelmetlenek, és nem is tartozik rájuk a válasz.

Kérdések, amiket a magas EQ-jú emberek nem tesznek fel

Miért nem vagy még házas?

Az érzelmileg intelligens emberek egyrészt nem tesznek fel olyan kérdéseket, amelyek úgy kezdődnek, hogy „Miért nem vagy…?” Ugyanis amikor hasonlót mond valaki, azt sugallja, hogy a másik még nem tart ott, ahol kellene, és ez nemcsak bántó, hanem frusztrációt is okoz. Másrészt pedig a házasság nem lehet senki felé elvárás. Sokan nem akarnak férjhez menni, és rengetegen vannak olyanok is, akik még nem találták meg azt, akivel összekötnék az életüket. Soha senkinek nem szabadna ilyet kérdeznie.

baratok beszelgetes cover
Fotó: AJ_Watt / Getty Images Hungary

Mikor vállalsz már gyereket?

A gyermekvállalás az előzőhöz hasonló kategóriába tartozik. Senkire nem tartozik, hogy a másik szeretne-e gyereket, ha nem, miért nem, és azzal sem szabad nyomasztani senkit, hogy mikor válik már anyává vagy apává. Bár tegyük hozzá, a legtöbbször ezt a kérdést csak a nők kapják meg. 

Az alacsony EQ-jú emberek sokszor nem érzékelik, hogy mások életkörülményei, céljai eltérőek, és azt várják, hogy mindenkinek úgy kellene élnie, haladnia az életében, ahogyan azt ők elvárják. És azt sem gondolják át, hogy van, aki szeretne babát, de valamilyen okból nem válhat, vagy még nem válhatott szülővé, így néha ez a kérdés különösen fájó pont lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Híztál?

A súlyra vonatkozó kérdések rendkívül illetlenek, és teljesen le is rombolhatják a másik önbizalmát. A tudatosság teljes hiányát mutatják, de az alacsony EQ-jú emberek sokszor nem érzik át, mennyire megbántanak ezzel valakit, vagy hogy mennyire beletaposnak az önértékelésébe. Bár hozzá kell tenni azt is, hogy néhányan szándékosan, burkolt bántásként faggatnak a súlyukról másokat.

Mennyit is keresel pontosan?

A pénz sokak számára tabutéma, az emberek nagy része nem szívesen beszél arról, hogy mennyit keres, vagy mennyi pénze van. Az érzelmileg intelligens személyek tudják is ezt, és mindig tapintatosak, ha hasonlóról van szó. Akinek azonban alacsonyabb az EQ-ja, nem biztos, hogy érzékeli, hogy erre nem illik rákérdezni olyannál, akivel nincsenek nagyon szoros kapcsolatban. 

A magas érzelmi intelligencia jelei

Az EQ az élet minden területén rendkívül hasznos. Vannak, akiknek már kicsi korukban egészen magas a szintje, de az EQ később is fejleszthető, tanulható. És bár sokan automatikusan az empátiára asszociálnak ennek hallatán, valójában egészen más jelei is vannak annak, ha kiemelkedő a mértéke. Te mennyit ismersz fel közülük magadon?

Ezt is szeretjük