A magas IQ 6 jele: a viselkedés is árulkodik a kiemelkedő intelligenciáról
Ezekből a tulajdonságokból, szokásokból könnyen felismerheted a magas intelligenciájú embereket.

no cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az intelligencia nemcsak az IQ-teszteken mutatkozik meg. Az emberek viselkedéséből is sejthető ugyanis, hogy valakinek alacsonyabb vagy épp magasabb a szintje az átlagnál.

Sorra vesszük, melyek azok, amik magas IQ-t sejtethetnek. A legtöbben nem is gondolnák, hogy ezek a szokások, tulajdonságok erre utalnak.

A magas IQ jelei

Kíváncsiság, tanulás iránti vágy

Az igazán intelligens emberek természetüknél fogva kíváncsiak. Szinte szomjazzák az új információkat, sokat kérdeznek, őszintén érdeklődnek környezetük és a világ iránt. Élvezik az új készségek elsajátítását, gyakran olyan dolgokat is szívesen tanulnak, amikre sem magánéletükben, sem karrierjükben nincs igazán szükségük. Mindig tudásra és új tapasztalatokra vágynak.

Nem kérkednek a tudásukkal

Nem érzik szükségét annak, hogy kérkedjenek a tudásukkal, és nem is tartják magukat felsőbbrendűnek másoknál. Mindez számukra természetes, nem érdekli őket, hogy mások különösen okosnak lássák őket, nincs sem idejük, sem energiájuk ezzel foglalkozni. 

Meghallgatnak és megértenek

Aktívan hallgatnak, figyelnek másokra, és próbálják őket megérteni. Meghallgatják a többiek álláspontját, átgondolják azt, bármiről is legyen szó, tisztában vannak ugyanis azzal, hogy egyrészt ez saját előnyükre is válhat, másrészt pedig, hogy nélkülözhetetlen a hatékony kommunikációhoz és a jól működő emberi kapcsolatokhoz. Nem elvakultak, nem csak a saját véleményüket szajkózzák, és nem jellemző rájuk, hogy félbeszakítanák beszélgetőpartnerük mondandóját.

A cikk az ajánló után folytatódik

Könnyen alkalmazkodnak

Nem feltétlenül szeretik a változásokat, de jól alkalmazkodnak hozzájuk. Olyan rugalmassággal rendelkeznek, amivel mások nem, mindig feltalálják magukat, és mindig kihozzák a legjobbat az új helyzetekből. 

Erős önkontrollal rendelkeznek

A magas IQ-jú emberek erős önkontrollal rendelkeznek, kordában tudják tartani érzelmeiket, ha kell, és igyekeznek mindent tiszta gondolkodással átlátni. Általában tartják magukat az elhatározásaikhoz, a problémákat pedig alaposan átgondolják, mielőtt bármit is cselekednének. Nem beszélnek és döntenek elhamarkodottan, és akármi is történik, igyekeznek higgadtak maradni.

Sokat aggódnak

A kiemelkedő intelligencia nem feltétlenül csak jó tulajdonságokkal vagy szokásokkal jár együtt. Kutatások kimutatták, hogy a magas IQ-jú személyek hajlamosabbak a szorongásra. Ez főleg abból adódik, hogy széles körű ismereteik és megfontoltságuk miatt gyakran egy adott problémát minden szögből meg akarnak közelíteni, felmérik az összes lehetséges kimenetelt, ez pedig túlagyaláshoz vezethet, és ahhoz, hogy sokkal többet aggodalmaskodnak, mint mások.

Az alacsony IQ jelei

Az ember szokásai, viselkedése is mutatja, ha valakinek alacsony az intelligenciahányadosa: a következőkből könnyedén felismerheted, hogy erről van szó. Persze azt azért hozzá kell tenni, hogy az alábbiakról senki nem tehet, a képességek pedig tudatosan akár fejleszthetők is.

Ezt is szeretjük