Az alacsony IQ 5 jele: a viselkedés is árulkodik az intelligencia hiányáról

Ezekből a tulajdonságokból könnyedén felismerheted az alacsony intelligenciájú embereket.

Az alacsony IQ jelei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az IQ, vagyis intelligenciahányados, a népesség átlagához viszonyított értelmi fejlettség, szellemi teljesítmény mutatója. Bár szintje alapvetően részletes tesztekből derülhet ki pontosan, azonban ezenkívül más, az egyszerű, külső szemlélődő számára is észrevehető jelek szintén utalhatnak arra, hogy valakinél kisebb vagy nagyobb ez a szám.

Az ember szokásai, viselkedése is mutatja, ha valakinek alacsony az intelligenciahányadosa: a következőkből könnyedén felismerheted, hogy erről van szó. Persze, azt azért hozzá kell tenni, hogy az alábbiakról senki nem tehet, a képességek pedig tudatosan akár fejleszthetők is.

Az alacsony IQ jelei

Nincs meg bennük a kíváncsiság

A kiemelkedő IQ egyik fő jellemzője az erős kíváncsiság és az állandó tanulás iránti vágy. Akinek azonban az értéke alacsony, azt kevésbé érdeklik az új dolgok, kevésbé kíváncsi a világra, kevesebbet kérdez, és nem fűti annyira a tudásszomj. Úgy érzi, pont annyi tudása van, amennyivel boldogulni tud, és neki ez bőven elég. 

Szűklátókörűség

Szűk látókörűek, nem hajlandóak elfogadni, megfontolni más véleményét, tanácsát, elutasítják az emberek ötleteit, és mindenben a megszokotthoz ragaszkodnak. Nehéz velük ötletelni vagy bármi innovatív változtatást elfogadtatni például egy munkahelyen. Azt hiszik, mindent tudnak, és nem tolerálják a sajátjuktól eltérő nézőpontokat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Mindig meg kell mondani, mit csináljanak

Az alacsony intelligenciájú emberek amikor csak tehetik, kerülik a gondolkodást. Mindig pontosan meg kell mondani nekik, mit kell tenniük, és nem szeretik használni a saját elméjüket. Boldogulnak azokban az alapvető helyzetekben, ahol muszáj, de az újszerű, nagyobb kihívásokat jelentő szituációk problémát jelenthetnek nekik.

A kritikus gondolkodás hiánya

A kritikus gondolkodás nem az erősségük, nehezen látják meg a valóságot az őket elárasztó információtengerben, és nehezen képesek megítélni a megbízható adatokat. Az információk értelmezése, felhasználása is gyakran problémás számukra.

Rossz döntéseket hoznak

A fentebb felsoroltak miatt az is jellemző rájuk, hogy nehezen hoznak döntéseket, és ha mégis megteszik, akkor ennek sokszor nem lesz jó vége. Sok rossz döntést hoznak, gyakran nem képesek felmérni az események lehetséges kimenetelét vagy a következményeket. Mindenki hibázik, de ők általában gyakrabban követnek el baklövéseket.

A magas intelligenciájú emberek jellemző szokásai

A magas intelligenciájú emberek jó néhány dologban különböznek az átlagtól, vannak például olyan szokások, amelyek kifejezetten rájuk jellemzők. A kiemelkedő IQ-jú személyeket tehát nemcsak tesztek, hanem viselkedésük alapján is meg lehet különböztetni másoktól. Sorra vesszük a legfontosabb szokásaikat, az azonban biztos, hogy nem mindegyikről rögtön erre asszociálnál.

Honnan ismerhetőek fel a magas intelligenciájú emberek? 5 szokás, ami jellemző rájuk

Vannak szokások, melyek különösen jellemzőek a magas IQ-jú emberekre, ám néhányból biztos nem erre következtetnél.

Elolvasom
Ezt is szeretjük