A magas érzelmi intelligencia 6 rejtett jele - Te mennyit ismersz fel magadon?

A magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberek sok szempontból kiemelkednek a többiek közül. Ezek a kiemelkedő EQ kevésbé ismert jelei.

baratnok beszelgetes

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az érzelmi intelligencia nagyjából a beleérző képességet jelenti, azaz azt, hogy valaki mennyire képes mások érzelmeinek érzékelésére, kezelésére, pozitív befolyásolására. 

Ez a készség az élet minden területén rendkívül hasznos. Vannak, akiknek már kicsi korukban egészen magas a szintje, de az EQ később is fejleszthető, tanulható. És bár sokan automatikusan az empátiára asszociálnak ennek hallatán, valójában egészen más jelei is vannak annak, ha kiemelkedő a mértéke. Te mennyit ismersz fel közülük magadon?

A magas érzelmi intelligencia jelei

Az emberek kiismerése

Jellemző, hogy a kiemelkedően magas érzelmi intelligenciájú személyek számára a többi ember nem megfejthetetlen rejtély. Gyorsan kiismerik valódi személyiségüket, céljaikat, átlátnak rajtuk, és arra is gyorsan rájönnek, ha valaki hazudni akar nekik. Nagyon jó emberismerők, ennek pedig hasznát is veszik mind a munkában, mind a magánéletben.

baratok beszelgetes cover
Fotó: AJ_Watt / Getty Images Hungary

Az erősségek és gyengeségek ismerete

Akiknek magas az EQ-ja, azok nemcsak másokat ismernek ki, hanem önmagukat is. Tudják, miben jók, és miben rosszak, tisztában vannak saját korlátaikkal és azzal is, hogyan használják ki erősségeiket, hogyan fordítsák ezeket előnyükre, hogyan érjenek el velük sikert. Viszont azt is beismerik, ha valamiben gyengék, valamihez nem értenek, és nem félnek segítséget kérni.

Kíváncsiság

Attól függetlenül, hogy introvertáltak vagy extrovertáltak, őszintén érdeklődnek mások iránt. Kíváncsiak azokra, akik a környezetükben vannak, törődnek a hozzájuk közel állókkal, igazán jól el lehet velük beszélgetni, ezért sokan kedvelik őket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Nem kell a teljes tökéletesség

Bár azt hihetnéd, hogy a magas EQ-jú személyek mindenkinek meg akarnak felelni, és mindenben a teljes tökéletességre törekednek, ez nem így van. Tudják, hogy nem lehetnek hibátlanok, és nem támasztanak magukkal szemben irreális, teljesíthetetlen elvárásokat. Ha hibáznak, azt elfogadják, tanulnak belőle, és elengedik, és inkább a jövőre koncentrálnak. 

Kritikatűrés

Jellemző rájuk, hogy nemcsak hogy képesek építő kritikát megfogalmazni úgy, hogy ne sértsenek meg másokat, hanem ugyanúgy képesek ezt fogadni is. Nem bántódnak meg, nem érzik magukat rosszul, ha valakitől negatív visszajelzést kapnak, nem veszik személyeskedésnek, hanem nyitottak rá, és próbálják fejleszteni magukat ezek alapján.

Az érzelmek azonosítása, érzelmi szókincs

Meglepő lehet, de sokan nem tudják mindig pontosan azonosítani az érzelmeiket, kutatások alapján csak az emberek 36%-a képes erre. A magas EQ-júak azonban nemcsak hogy mindig tudják, mi zajlik bennük, de ezt jól is kommunikálják, igen széles körű és fejlett az érzelmi szókincsük. Nem azt mondják például, hogy nem érzik jól magukat, hanem megfogalmazzák, hogy éppen frusztráltak, feldúltak, levertek, szoronganak, szomorúak vagy épp dühösek.

A magas érzelmi intelligenciájú párok jellemzői

Egy kutatás kimutatta, hogy azok a párok, akiknél a felek magasabb EQ-szinttel rendelkeznek, általában elégedettebbek a viszonyukkal. Az is elmondható a szakértők szerint, hogy akkor működnek a legjobban a hosszú távú kapcsolatok, ha a felek érzelmiintelligencia-szintje között nincsen túl nagy eltérés. De honnan ismerhetőek fel a magas EQ-val rendelkező párok? A következő szokások erről árulkodnak.

Ezt is szeretjük