Hogy beszélj egy arrogáns emberrel, hogy eredménye legyen? Hatásos, mégis udvarias módszerek
Az arrogáns emberek felsőbbrendűnek tartják magukat, és gyakran semmibe veszik a másikat, így nehéz velük beszélni. A következő taktikák azonban segíthetnek a kommunikációban.

kollegak beszelgetes
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szinte nincs olyan, aki ne találkozott volna már élete során arrogáns személyekkel, sokaknak pedig rendszeresen beszélni is kell velük a munkaügyek kapcsán. Mivel általában mindenkit kevesebbre tartanak önmaguknál, és felsőbbrendűnek érzik magukat, borzasztóan nehéz dűlőre jutni velük a problémás ügyekben.

Gőgösek, hajlamosak lenézni, megalázni, kioktatni másokat, gyakran visszaélnek a státuszukkal vagy a lehetőségeikkel, és sokszor úgy vélik, az észérveket és a tényeket is felülírja saját véleményük. Viselkedésükkel akár tudattalanul is a porba tiporhatják mások önbizalmát, önértékelését, mindezek miatt pedig egyáltalán nem mindegy, milyen stratégiákat vetsz be a velük való kommunikáció során. Mutatunk néhány trükköt, amelyekkel udvarias maradsz, mégis elérheted, hogy eredményes legyen a beszélgetés. A magánéletben és a munkaügyekben is alkalmazhatod őket.

A magabiztosság az első lépés

Ha tudod, hogy arrogáns emberrel kell szóba elegyedned, előtte tudatosítsd magadban, hogy amit és ahogy mond, az nem a te hibád, nem te váltod ki belőle. Légy határozott, és amennyire lehet, a külsőd is sugalljon magabiztosságot: legyen nyitott a testtartásod, emeld meg a fejedet, ne tedd keresztbe a kezeidet, és nézz mindig a szemébe. Ezzel kicsit megzavarhatod a felsőbbrendűség-érzést, hiszen látni fogja, hogy nem tartasz tőle, és kész vagy kiállni magadért.

Kedvesség és dicsérő szavak

Az ilyen személyek általában tisztában vannak vele, hogyan hat másokra a viselkedésük, ezért a meglepetés ereje érvényesül, ha végig kedves, udvarias és tárgyilagos maradsz. Ne vedd magadra a bántó szavakat, hanem csinálj úgy, mint aki meg sem hallotta, vagy mint aki egyáltalán nem találja azokat sértőnek, bosszantónak. Ha pedig még trükköznél egy kicsit, a beszélgetés elején vess be egy bókot: az arrogáns emberek ugyanis valójában legbelül nagyon is bizonytalanok, és éheznek a dicséretre, ezért így közelebb férkőzhetsz hozzájuk.

A képességek hangsúlyozása

Általában minden beszélgetés során igyekeznek hangsúlyozni képességeiket. Ezzel elterelik a szót a főtémáról, és elérik, hogy hangoztathassák felsőbbrendűségüket. Éppen ezért kell ezt minél hamarabb elfojtani. A legjobb, ha ilyenkor vagy nem veszel tudomást arról, amit éppen mondanak, vagy pedig másokat vagy magadat kezded dicsérni. A lényeg, hogy érzékeltesd vele, hogy nem csak ő az, aki mindenre képes, aki szerencsés, vagy aki elérte a céljait: sztorizgass magadról, mesélj másokról is, hogy zavarba hozd. Ezzel könnyebben visszaterelheted a kiinduló témához, mivel elkezdi majd kellemetlennek érezni a helyzetet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Így fejezd ki, ha nem értesz egyet

Ha fontos dologban kell egyeztetned velük, például munkahelyi ügyekben, akkor lényeges, hogy ne hagyd magad, és állj ki az igazadért, de mindezt higgadtan és udvariasan tedd. Általában beválik, ha először kifejezed, hogy a mondandójuk egy részével egyetértesz, és csak utána fejted ki azt, amivel nem. Mosolyogj, mindig találj valami apróságot, amiben igaza van, majd pedig észérvekkel, logikus gondolatmenettel vezesd rá arra, amiben nincs. Céges témák esetén ilyenkor a legjobb, ha rávilágítasz olyan tényezőkre, amikből előnye származhat.

Ha azonban úgy érzed, sehogy sem érhetsz el vele eredményt, vonj be még egy embert a beszélgetésbe, vagy üljetek le a főnökkel, és az ő segítségével tárgyaljátok meg a dolgokat. Néha az is beválik, ha rámutatsz arra, milyen arrogánsan viselkedik, ez azonban egyénfüggő, ugyanis van, aki igen rosszul reagál rá.

Csökkentsd minimálisra a kapcsolatot

A taktikák mellett a legelőnyösebb, ha minimálisra csökkented a velük való kommunikációt, így ugyanis megelőzheted, hogy rombolják az önbizalmadat, vagy nagyobb stresszt okozzanak számodra. Igyekezz csak akkor beszélni velük, ha tényleg muszáj, és ekkor is próbáld rövidre fogni. Ez a taktika a munkahelyen általában beválik, a családban azonban van, hogy kevésbé van rá lehetőség. Ekkor érdemes őszintén leülni a másikkal, és elmondani azt, hogy mennyire bántó a viselkedése. 

Kvíz: mennyire ismered a hírhedt diktátorok asszonyait?

A következő nők a történelem legveszélyesebb, legnagyobb hatalommal rendelkező diktátoraiba szerettek bele, és mindent, gyakran még az életüket is kockára téve tartottak ki mellettük. Ám míg híres férjeiket, szeretőiket az egész világ ismeri, az ő nevük elhalványult mellettük. Vajon te mennyire ismered ezeket az asszonyokat? Teszteld a tudásodat!

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük