Páratlanul értékes gyémánttal kívánta visszanyerni Nagy Katalin kegyeit a szeretője: 3 híres gyémánt története

Ismered Orlov és Afrika Nagy Csillagának történetét?

nagy-katalin

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyémánt neve a görög adamosz szóból származik, melynek jelentése legyőzhetetlen. Az elnevezés a kő keménységére utal, nem véletlen, hogy a történelem során számos uralkodót is inspirált.

A gyémánt, mint legjelentősebb drágakő, az egyik legkeményebb természetben előforduló ásvány: melyet csillogása, magas fokú fénytörése tesz különlegessé. Vannak gyémántok, amik a történelem során saját nevet is kaptak.

Nagy Katalin és Orlov

Nagy Katalinról sok olyan pletyka terjeng, miszerint mindkét nemhez vonzódott, vagy hogy orgiákat tartott. Valójában azonban egy időben nemigen volt több szeretője és, ha férfi uralkodó lett volna, az utókor feleennyit sem foglalkozna szerelmi életével. Szeretői, kegyencei sokszor nála fiatalabb gárdisták, katonatisztek voltak. A kapcsolatok jellemzően egy-két éven át tartottak. Kivételt jelentett ez alól Grigorij Orlov, akitől állítólag egy fia és két lánya is született. Bár a nyilvánosság előtt csak férjével, III. Péter cárral közös fia, Pál volt ismert.

Grigorij Orlovtól kapta a cárnő azt a 35 mm hosszúságú és 31 mm szélességű kékeszöld árnyalatú gyémántot is, mely egyik legtisztább és legnagyobb drágakő a történelemben. A legenda szerint a gyémánt a delhi-i nagymogul kincseskamrájából került ki Delhi ostroma idején. Orlov végül egy perzsa kereskedőtől vásárolta meg 1772-ben, annak reményében, hogy II. Katalin cárnő kegyeit visszanyerje vele. Bár az uralkodónő örült a drágakőnek, mely később a cári jogart díszítette, ám mivel Orlov nem kívánt pusztán kegyenc lenni, így kettejük kapcsolatának nem volt jövője. A gyémánt napjainkban is a Kreml Gyémánt Alapját gazdagítja, és Orlov névre hallgat.

Afrika Nagy Csillaga

Az izgalmas elevezés egy ökölnagyságú drágakövet takar, melyet 1905-ben talált Dél-Afrikában Frederic Wells bányafelügyelő. A 3000 karátos gyémánt első nevét - Cullinan - a bánya tulajdonosáról, Thomas Cullinanról kapta. A gyémántot a Transvaal Köztársaság kormánya vásárolta meg a búr háborúk idején. 1907-ben azonban VII. Edward angol királynak - II. Erzsébet dédapjának - ajándékozták az uralkodó 66. születésnapjára abból a célból, hogy megerősítsék a két ország közötti bizonytalan békét.

III. Károly a jogarba és a koronába került Afrika Nagy Csillagával.
III. Károly a jogarba és a koronába került Afrika Nagy Csillagával.
Fotó: Jacob King - PA Images / Getty Images Hungary

VII. Edward Joseph Assher amszterdami ékszerészt bízta meg a gyémánt csiszolásával. A követ először három részre hasították, majd 9 nagyobb és 96 kisebb darabra csiszolták. Legnagyobb, cseppformájú darabja a királyi jogart díszíti, a második hosszúkás, négyszög alakú briliáns a koronába került. A gyémánt kisebb darabjai szintén a brit királyi család tulajdonában lévő brossokat, gyűrűket, nyakékeket díszítenek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az elátkozott fekete Orlov

Érdekes, hogy Orlov néven még egy híres gyémántot ismer a történelem. Ez a fekete gyémánt eredetileg a hindu mitológia teremtő istene, Brahma szemét díszítette az indiai Puducherryben. A legenda szerint innen pattintotta ki egy jezsuita szerzetes - vagy egy annak álcázott francia katona - a 19. században. A tolvajt nem sokkal később meggyilkolták. A gyémánt 1932-ben került egy J. W. Paris nevű drágakő-kereskedő birtokába, aki nem sokkal ezután levetette magát egy New York-i felhőkarcoló tetejéről.

A Fekete Orlov a Londoni Természettudományi Múzeum gyémántkiállításán 2005-ben.
A Fekete Orlov a Londoni Természettudományi Múzeum gyémántkiállításán 2005-ben.
Fotó: Bruno Vincent / Getty Images Hungary

A kő következő tulajdonosai Amerikába emigrált orosz hercegnők voltak: Leonila Galitsine-Bariatinsky és Nadia Vygin Orlov - akiről a gyémánt a nevét kapta - az 1940-es években éppen úgy vetettek véget életüknek, mint J.W.Paris. Az elátkozott kő következő tulajdonosa, Charles F. Winson úgy döntött, biztosra megy: a követ háromfelé vágatta. A legnagyobb darabot egy bross közepébe helyezték, köré 108 darab fehér briliáns került. 2004-ben került egy Dennis Petimezas nevű gyémántkereskedőhöz, aki szerint az átok mára megtört.

 A 20. század legbefolyásosabb női - Felismered őket?

A 20. század is bővelkedett figyelemre méltó nőkben, akik hatalmas befolyással rendelkeztek. De vajon te mennyire ismered őket? Most tesztelheted a tudásodat a következő kvízzel.

Ezt is szeretjük