Bebizonyosodott, pozitívan hat a hazugság a kapcsolatokra: mikor, miben és hogyan?

Állítólag a hazugságok segítik a szoros kapcsolatok kialakítását és fenntartását, sőt, még az egészségednek is jót tesznek.

hazugsag

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbb esetben a szakértők minden szempontból negatívnak tartják a hazugságokat mind a párkapcsolatra, mind az élet többi területére nézve. Persze arról születtek már viták, hogy az apró füllentések, például a hamis bókok nem ártalmasak, esetleg néha még hasznosak is, de most úgy tűnik, ez a feltevés be is bizonyosodott.

Egy kutatás egyértelműen azt állítja, hogy bizonyos hazugságok és füllentések nagyon is jót tesznek, sőt, szükségesek ahhoz, hogy barátokat szerezhess.

A hazugság a barátság kulcsa?

Ian Leslie kutatása első szakaszában 147 embert vizsgált kollégáival együtt. Arra kérték őket, hogy vezessenek hazugságnaplót, és egy héten keresztül mindig jegyezzék fel még a legapróbb füllentéseket is. Ebből kiderült, hogy átlagosan 1,5-szer hazudik egy ember naponta, de arra is rámutattak, hogy valószínűleg a füllentésekből sem ismerték be az összeset az alanyok. Sőt, a vizsgálat egy másik részéből kiderült, hogy már a kilenc hónapos gyerekek is színlelnek nevetést azért, hogy kapcsolatot alakíthassanak ki másokkal.

A további vizsgálatok és eredmények során arra világítottak rá, hogy a hazugságok nélkülözhetetlenek az emberi kapcsolatokban és kommunikációban. Ha ugyanis mindenben az igazat mondaná valaki, akkor az rengeteg problémát, konfliktust és sértettséget szülne. Ha például állandóan bevallanád másoknak, hogy nem is áll rajtuk olyan jól a ruha, mint hiszik, azt biztos nem vennék jó néven. De azt sem, ha őszintén azt válaszolnád az új ismerősök meghívására, hogy nem az időhiány miatt nem mész, hanem mert egyáltalán nincs kedved.

A hazugság tehát a szakértők szerint egyfajta védekezési mechanizmus és kapcsolatteremtési taktika is, persze leginkább ez csak az apróbb füllentésekre vonatkozik. Vannak olyanok, amik a saját boldogságunkhoz fontosak, és vannak olyanok, amik ahhoz, hogy szimpátiát keltsünk a másikban. De arra egyértelműen rájöttek, hogy nélkülözhetetlen a kapcsolatok kialakításához, és főleg a barátságok elején elkerülhetetlen, hogy alkalmazd őket. Nélkülük valószínűleg olyan nézeteltérések és problémák alakulnának ki, amelyek azt eredményeznék, hogy a két fél már nem is akarná igazán megismerni egymást, és kialakítani a barátságot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Arra is rámutattak, hogy az egészségnek és a testsúlynak is jót tesznek az apróbb valótlanságok: ha ugyanis valakitől állandóan azt hallod, hogy vékony vagy, vagy fogytál, az agyad reagál rá, elhiszi, és tényleg változni kezd a test. Hasonlóan működik tehát, mint az agykontroll

És bár az apróbb, jótékony hazugságok lehet, hogy tényleg elkerülhetetlenek, vagy néha akár hasznosak is a barátságok elején, nem szabad ezekre építeni egy kapcsolatot. Hosszú távon érdemes inkább elkerülni a füllentést, és az igazat mondani annak, akivel tényleg közel kerültetek egymáshoz.

Ezt is szeretjük