Egyetlen levél mindennap: hogy hozza meg egy ilyen apróság a boldogságot?

Érdekes kísérletet próbált ki egy nő a barátnőjével, amiben mindennap e-mail írtak egymásnak, ráadásul a tartalmára is volt egy kikötés.

Pozitív gondolatok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szinte senki sem gondolná, milyen nagy hatással lehet a hangulatra és az emberi kapcsolatokra egy-egy szó vagy egy rövidebb levél. Pedig akár boldogabbá is tehet egy ilyen apróság, és most azt is megtudhatod, hogyan. Egy középkorú nő és legjobb barátnője izgalmas projektbe vágtak, és megosztották a tapasztalataikat.

Charlotte Haigh a pszichológusa tanácsára próbált ki egy szokatlan dolgot. Az újságírónő rengeteg nehézségen ment át, elvesztette kisbabáját, elvált, és szinte teljesen összetört, ráadásul a terápiák sem bizonyultak igazán hatásosnak, hamarosan pedig komoly depressziós tünetei lettek. Ezért az orvosa azt tanácsolta neki, hogy mindennap írjon egy kis összefoglalót arról, ami történt vele.

Mindennap egy ilyen levél a boldogság kulcsa?

De természetesen egyáltalán nem volt mindegy, hogy mit ír le. A szakértő ugyanis rávilágított arra, hogy Charlotte csakis a negatív dolgokat látja meg az életében, ezért azt kérte tőle, hogy csak pozitív történésekről meséljen, amit rossznak lát, azt hagyja ki, és keressen helyette mást, akár igen apró, jó dolgokat. Ez elsőre nehezen ment, ezért megkérte barátnőjét, hogy csatlakozzon a projekthez, és inkább egymásnak írjanak. Azért ő jutott eszébe, mert Laura hosszú ideig külföldön élt, és ezalatt eltávolodtak egymástól, most viszont szerették volna újra felélénkíteni a barátságukat.

Charlotte a kis dolgokat is értékelni kezdte
Charlotte a kis dolgokat is értékelni kezdte

Így már nagyobb örömmel írta meg a pozitív beszámolót, ráadásul utánanézett, és kiderült, hogy több tudományos kutatás is bizonyította már, hogy a napi jó történések összegzése javítja a kedélyállapotot, képes motiválni, csökkenti a depresszió tüneteit, sőt ,még az alvásban is segít.

Igaz, hogy Charlotte elmondása szerint olyan aprónak tűnő, mégis sokat jelentő dolgok szerepeltek benne, mint a hála azért, mert van két gyönyörű cicája, vagy a boldogság, hogy végre eljutott jógaórára, esetleg, hogy kinyíltak a virágai, hamarosan mégis hatalmas változást tapasztalt.

Rengeteg mindenben segített a levél

Nemsokára mindketten azt vették észre, hogy azt is listázni kezdték, ha sikerült elérniük egy céljukat, így sikeresebbnek és magabiztosabbnak érezték magukat, sőt, még arra is motiválta őket az esti e-mail, hogy minél több dolgot, akár a régóta halogatott nagytakarítást is végre megcsináljanak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

- Sokszor leírtam azt is, amikor egy barátomnak segítettem, és végre kedves emberként kezdtem látni magam. Egyébként elég önkritikus vagyok, ez a levél viszont rávilágított, hogy sok pozitív tulajdonságom is van - írta a nő a Prima oldalán, és azt is elmondta, hogy sokkal közelebb kerültek egymáshoz Laurával, akivel később egy kicsit tovább is fejlesztették a kísérletüket.

- Néha azokért a dolgokért, amiket jól csináltunk, megjutalmaztuk magunkat. Legyen szó egy csésze csendben elfogyasztott teáról vagy egy közös spa-napról. Ez azért volt jó, mert a jövőbeni jutalom gondolata növeli a boldogsághormonok szintjét az agyban, plusz motivációt ad, és fokozza a jókedvet.

Megváltozott az életük

Charlotte azt is elmondta, hogy sok minden változott, mióta pozitív e-maileket írnak egymásnak. Meglátták a jó dolgokat minden apróságban, nőtt az önbizalmuk, aktívabbak és boldogabbak lettek, mint előtte, ráadásul sokkal erősebb lett a kapcsolatuk. A nő ezért mindenkinek ajánlja ezt a kis kísérletet, de nem is kell feltétlenül e-mailt írni, elég csak egy naplót vezetni a jó dolgokról, amik aznap történtek veled.

Ezt is szeretjük