Tudtad, hogy a boldogság tanulható? – Az iskola, ahol a lélek tudományát oktatják

Európában egyedülálló, az egész világon érvényes diplomát ad.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mint minden ember, bizonyára te is harmonikus és kiteljesedett életre vágysz – de azt tudtad, hogy ennek a megvalósítása tanulható is? A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolán (BHF) – Európában egyedülálló módon – a lélek tudományát oktatják. Az itt szerzett diploma pedig a világon mindenhol érvényes, így azokat az ismereteket, amiket az önmegvalósítás útját járva szerzel, a mindennapokban is kamatoztathatod.

Az önmegvalósítás útján

A főiskolán minden évben két alapszakon indul képzés: vaisnava jógamesteri és vaisnava teológusi.

Vaisnava jógamesteri alapszak

Mint Medvegy Gergely vezető jógatanártól megtudtuk, a BHF az egyetlen intézmény Európában, ahol felsőfokon oktatnak jógát. A képzés – az önmegvalósítás folyamatának részeként – a test és lélek egységére fókuszál. A hallgatók alapszinten megismerkedhetnek a jógaszentírásokkal és azok magyarázataival, a jógahagyományokhoz kapcsolódó vallásfilozófiával, illetve a hinduizmus irányzataival, különös tekintettel a vaisnavizmusra, melynek során a hinduizmus szent nyelvét, a szanszkritot is tanulják. Ami pedig a jóga fizikai vonatkozását illeti, az oktatás az ászanák, a meditáció és a légzőgyakorlatok mellett magában foglalja az anatómiát és fiziológiát is – 200 órában. Mindehhez nagyon komoly oktatásmódszertan párosul, amely az instruálásra, az egyéni problémák megoldására és az esetleges konfliktusok kezelésére éppúgy kiterjed, mint például a retorikára.

A képzésben hasonló jelentőséggel bír az elmélethez szorosan kapcsolódó gyakorlati képzés. Így, ahogy Medvegy Gergely fogalmaz, „életszagúvá válik az egész”. A hallgatók heti kétszer másfél órát gyakorolnak otthon, amiről úgynevezett szádhana-naplót is vezetnek. Emellett jógakonferenciákon vesznek részt, időről időre hospitálnak más iskolákban – megismerve a jóga sokoldalúságát. Mindeközben fokozatosan választ olyan kérdésekre, amelyek mindannyiunkat foglalkoztatnak: mi az anyag, mi a lélek, honnan jöttünk és hová tartunk, mélyebben megértve az Isten és az ember közötti kapcsolatot.

Vaisnava teológia alapszak

A vaisnava teológia alapszak középpontjában a vallásfilozófia áll, ám ahhoz kapcsolódóan a hallgatók sok minden mást is tanulnak, ami segít visszatalálni önmagunkhoz, megérteni életük teljes értelmét, felfedezni kapcsolatukat a végső forrással. Így például a védikus szentírások alapján mélyebb betekintést nyerhetnek olyan területekbe, mint a történelem, a filozófia, a szociológia, a társadalompolitika vagy a pszichológia – a védikus pszichológia mellett a pszichológia valamennyi nyugati irányzata is tantárgy.

Elmerülhetnek az indiai kultúrában, beleértve a zenei hagyományokat éppúgy, mint például a gasztronómiát, az asztrológiát, vagy akár a több ezer éves gyógyítási rendszert, az élet tudományaként is emlegetett ájurvédát – mindezekhez kapcsolódóan ők is tanulnak szanszkritul. Ahogy a jóga szak esetében, itt is kiemelt szerepe van a gyakorlatnak, például a lelki gyakorlatok és a szertartástan keretében, de adott esetben például indiai ételek elkészítése is feladat. Akik aztán tanítani szeretnének, az itt szerzett tudás birtokában egy komplett életmódrendszert tudnak majd átadni.

Nem csak „krisnásoknak”

Sokan azt gondolják, hogy erre a főiskolára csakis Krisna-hívők járhatnak. Valójában ez Medvegy Gergely elmondása szerint se nem bemeneti, se nem kimeneti követelmény. A főiskola nemtől, kortól és vallási hovatartozástól függetlenül mindenki számára nyitott. Teológia szakon mostanáig a nyolcvan pluszos Julika néni volt a legidősebb diák, jóga szakon a hatvanéves Ági – a hallgatók egyébként jellemzően harmincasok-negyvenesek.

A Krisna-hívők mellett más vallásúak is jártak és járnak ide a mai napig, méghozzá nem is kevesen. Fodor Kata, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének sajtóreferense, aki maga is vaisnava teológusként végzett a főiskolán, elmesélte, hogy annak idején az ő csoportjában is voltak keresztények, egyikük például Szent Pál írásait hasonlította össze a hindu vallás legszentebb könyvével, a Bhagavad-gítával. Sok hallgató pedig nem is vallásos, hanem egyszerűen a szakma érdekli – hiszen a jóga és a teológia is szakma. Ám bármi is legyen a motivációjuk, itt olyasmit tanulnak, ami az egészséges életvezetéshez voltaképpen mindenki számára szükséges lenne, máshol azonban nem tanítják.

A tanítás szolgálat

A BHF-en oktató tanárok viszont – leszámítva néhány külsőst, akik a hitelesség érdekében például a többi világvallást oktatják – mindannyian Krisna-hívők, ám, mint Medvegy Gergely elmondta, inkább Isten-tudatúnak vallják magukat, hiszen Krisna nem más, mint Isten legvégső aspektusa a sok közül, a Krisna szó pedig egy név, jelentése Mindenkit vonzó. A képzés során pedig olyan univerzális értékeket adnak át, mint hogy légy egyszerű, légy lemondó, légy őszinte. Ahogy a főiskola névadója, Bhaktivedanta Swami Prabhupada fogalmazott: nem a vallás a lényeg, hanem a dharma – vagyis az a valami, "ami fenntartja az ember létezését", és ami az erkölcsösséget éppúgy magában foglalja, mint a rossz késztetések irányítás alatt tartását.

Számukra nemcsak a hitgyakorlás, hanem az önfejlesztés is követelmény. Mindemellett – államilag akkreditált képzésről lévén szó – folyamatosan kontroll alatt állnak. Tevékenységük az odaadásról szól – nem is munkának, hanem szolgálatnak tekintik azt.

– Tisztaság van, a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt – a rendszer mindenki számára átlátható. A hallgatóknak minden rendelkezésükre áll ahhoz, hogy tanuljanak: kézhez kapják a jegyzeteket, nyitva áll előttük a könyvtár – mondja Fodor Kata.

– A mentori program keretében pedig órák után tíz percig – azaz a szünetekben –, illetve a heti másfél órás konzultációs időszakokban is fordulhatnak hozzánk a hallgatók egyéni kérdésekkel – fűzi hozzá Medvegy Gergely.

– Nincs versenyzés, a hallgatók egy egymást segítő közösségben fejlődhetnek – tudjuk meg Wittmann Viktóriától, aki a főiskola által működtetett Jógapont.hu online jógamagazin szerkesztője, jógaoktató, jelenleg teológia szakos hallgató. – Más iskolákkal ellentétben itt nemcsak beülnek, és meghallgatják az előadásokat. Az órák interaktívak, igaz, a levelező tagozaton főleg a gyakorlatokon van erre lehetőség.

Kinek ajánlott?

– Bárkinek, akiben megvan a spirituális érdeklődés, és rendelkezik valamiféle ismerettel, ám szeretné mindezt rendszerben látni – mondja Wittmann Viktória. – Én magam már korábban is gyakoroltam a jógát, de úgy éreztem, mélyebb ismeretekre van szükségem ahhoz, hogy igazán át tudjam adni. A képzés azt is segített meghatározni, hogy ki vagyok, és mik a céljaim – egy tiszta értékrendszert kaptam. Mindenki, aki részesévé válik ennek a folyamatnak, az önmegvalósítás magasabb szintjére léphet.

– Ha valakinek nincs konkrét terve a továbbtanulást illetően, vagy máshová nem sikerült a felvételije, ugyancsak jöhet ide egy kis szellemi-lelki fejlődésért – veszi át a szót Fodor Kata. – A teológián szerzett tudásnak pedig mindenki hasznát veheti hétköznapi foglalatosságai során, különösen ajánlott azonban azoknak, akik valamilyen segítő szakmában dolgoznak, legyen az telefonos lelkisegély-szolgálat, pedagógia, gyógypedagógia vagy életmód-tanácsadás.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

„Boldogabb vagyok, amióta itt tanulok”

– Bekerülni könnyű, bent maradni már korántsem az: a vizsgák szigorúak, a hat félévet követő nagy záróvizsgán pedig mindenről számot kell adniuk a hallgatóknak – magyarázza Medvegy Gergely. – Aki itt diplomát kap, garantáltan „le van tesztelve”. Ám a tudás erő – a végzettek pedig ezzel a fajta erővel hagyhatják el a főiskolát.

Hallgatóik jól látható testi-lelki fejlődésen mennek keresztül az a képzés során:

– A testük erősebbé, lazábbá válik, az arcuk kisimul, a szemük ragyogni kezd. Félévről félévre látszik, ahogy változik a kisugárzásuk. Kiegyensúlyozottabbak, magabiztosabbak, toleránsabbak lesznek, másképp állnak hozzá a környezetükhöz. Mindezekre nagy szüksége van ennek a világnak. A változást pedig a hozzátartozók is látják. A nyilvános programokon – például az elsős hallgatókat köszöntő Hattyúbálon, a Lélekvándor Klub kirándulásain vagy a fesztiválokon – sokan mondják, hálásak azért, hogy a férjük, feleségük vagy gyerekük ide jár.

– A személyiségnek olyan területei nyílnak meg, illetve olyan képességek jönnek elő, amelyek addig rejtve voltak – osztja meg személyes tapasztalatait Wittmann Viktória. – Én magam is boldogabb vagyok, amióta itt tanulok. Cselekvő lettem, hasznosnak érzem magam, a környezetem szerint is jobb emberré váltam, és az életem mentes azoktól hullámzásoktól, amelyek korábban jellemzőek voltak.

A mai oktatásban sokszor azt tanulja meg az ember, hogy a természetet hogyan tudja a saját céljaira használni. A védikus tudás arra tanít, hogy hogyan kerülhetsz összhangba a természettel, illetve hogyan tudod egyensúlyba hozni az anyagi és a lelki vágyaidat, és úgy megszervezni az életedet, hogy az mindenki számára elégedettséget nyújtson.

Gyakorlati tudnivalók

A BHF-re 2017. május 22-ig lehet felvételizni.

A felvételi vizsga a jóga szakon elméleti és gyakorlati, a teológia szakon elméleti részből áll. Mindkettőből indul előkészítő jelképes összegért.

A képzés mindkét alapszakon hat félév, azaz elméletileg három év, de a kreditrendszernek köszönhetően ez az intervallum „széthúzható”, így időben nagyobb szabadságot biztosít a hallgatóknak.

A képzés nappali tagozaton 1500, levelező tagozaton 700 óra.

Jóga szakon a gyakorlat 600 óra (ebből 80 óra szakmai gyakorlat a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége somogyvámosi központjában). Teológia szakon valamivel kisebb a gyakorlati órák aránya, mivel ott a hangsúly az elméleti tárgyakon van. A gyakorlati tárgyaik közé tartozik az alapfokú zenetanulás néhány indiai hangszeren; meditációs technikák
megismerése; szertartástan; az indiai konyhakultúra (főzéssel egybekötve).

A képzés 12 félév erejéig államilag finanszírozott. Azok számára, akik korábban vagy „menet közben” kimerítik ezt a keretet, a jógamesteri szakon 120 ezer, a védikus teológia szakon 95 ezer forint egy félév - mindkét szaknál nappali és levelező tagozaton egyaránt.
Ezt is szeretjük