A meglepő apróság, amitől jobb lesz a szex a kutatás szerint: növeli az elégedettséget a kapcsolatban

A párok viselkedése is nagyban befolyásolja a szexuális életet. A kutatás szerint egy apró változtatástól jobb és kielégítőbb lehet a szex.

par agyban cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rengeteg tényező játszik közre abban, hogy egy hosszú távú kapcsolatban milyen a felek között a szex. Egy kutatás szerint egy váratlan apróságnak is nagy szerepe van benne annak ellenére, hogy szinte senki nem gondolna rá.

A Social Psychological and Personality Science-ben publikált vizsgálat eredménye sokak számára meglepően hangozhat, pedig mint kiderült, az általuk középpontba helyezett tényező nemcsak az együttlétekre, hanem a kapcsolatra és a párok elégedettségére is hatással van.

A három részből álló kutatás

Az University of North Carolina at Greensboro pszichológusai arra keresték a választ, hogy a hála kifejezése milyen hatással van a párok szexuális életére, illetve a felek egymás kielégítésére irányuló motivációjára. Ezek összefoglalására a közös szexuális erő fogalmat használták a szakértők. Amennyiben ennek szintje magas, a szerelmesek valóban törődnek a partner igényeivel, vágyaival és szükségleteivel, de a korábbi vizsgálatok arra is rámutattak, hogy ebben az esetben a viszony általában boldogabb és kielégítőbb is.

Ashlyn Brady, Levi R. Baker, Amy Muise és Emily Impett három kutatásban vizsgálták a témát. Az első részben 185 alany vett részt, és azt állapították meg, hogy azok, akik gyakrabban fejezték ki kölcsönösen a hálájukat egymásnak, nagyobb szexuális közösségi erőt tapasztaltak. A második, 118 emberrel készült tanulmányban szintén hasonló eredményekre jutottak. A harmadikban 203 alanyt kértek arra, hogy írjanak naplót egyvalamiről a következők közül: olyan tapasztalatokról, melyben hálát adtak vagy kaptak a partnerüktől, olyanokról, melyeket élményként éltek meg, de a párjuknak nem volt köze hozzá, illetve olyanokról, amelyeket szerelmükkel éltek át, de semlegesnek érezték őket. Ebben az esetben is megállapították, hogy akik a hálával kapcsolatos témákat választották, nagyobb szexuális elégedettségről számoltak be később.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A hála kifejezésének hatása a szexre

A pszichológusok a kutatás eredményei alapján egyértelműen arra jutottak, hogy a hála kölcsönös kifejezése a szexuálisan kielégítő kapcsolatok egyik kulcsa. A pozitív érzelem kimondása közelebb viszi egymáshoz a feleket, és motiválja őket arra, hogy fejlesszék a viszonyukat, valamint még inkább ki akarják elégíteni társuk szexuális vágyait, igényeit.

Kelly Gonsalves szex- és párkapcsolati szakértő szerint érdemes beépíteni a hétköznapokba a hála kifejezését célzó gyakorlatokat, hiszen ezek javítják a szexuális életet. Jó ötlet például naplót vezetni arról, miért hálásak egymásnak a felek, az ebben felsorolt pontokat pedig rendszeresen megosztani a másikkal. Nem kell feltétlenül nagy dolgokra gondolni: néhány apró, kedves, értékelő szó vagy köszönet is megteszi a hatását, de a rendszeresség szintén igen fontos. Amikor ugyanis az ember tudja, hogy társa értékeli, sokkal motiváltabbá válik, és sokkal lelkesebben igyekszik egészségesebbé, boldogabbá tenni a viszonyukat. Ebben az esetben nagyobb figyelmet fordítanak egymás szexuális szükségleteire, illetve a másik vágyainak, igényeinek kielégítésére. 

Vágyfokozó nyári gyümölcsök

Az afrodiziákumok kellemes hatással lehetnek a nemi vágyakra, de fokozhatják az orgazmus intenzitását vagy a termékenységet is. Azok a gyümölcsök, zöldségek és fűszerek, amelyeket ebbe a kategóriába sorolnak, fizikailag és érzelmileg is serkentőleg hatnak a nemi életre. Galériánkban olyanokat gyűjtöttünk össze, amelyek kívánóssá teszik a szerelemre hangolódókat. Ezek nemcsak illatuk és aromájuk, hanem zamatuk és ízviláguk miatt is pozitívan hatnak az erotika óráiban. 

Ezt is szeretjük