Hol van a határ megcsalás és flört között? Lehetséges, hogy te is hűtlen vagy?

Flört kontra megcsalás a szakértő szemével: itt a vékony határvonal.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha két ember komolyan veszi azt az igent, amit a párkapcsolatára mondott, akkor valójában senki más nem férkőzhet közéjük. Így értelmezve a hűséget már egy szemezés is megcsalás. 

Hűtlenné válni ugyanakkor csakis úgy lehet, ha megszegjük a személyre szabott kapcsolati megállapodásunkat. De mi van akkor, ha tudattalanul cselekszünk, és valami rejtélyes erő vonz a kalandok felé?

Kinek a pap, kinek a papné

Tisztázzuk először is, mit jelent pontosan ez az angol szó: flört. Játékos, könnyed udvarlást, illetve ennek elfogadását.

Sokan esküsznek arra, az ilyen ártatlan barátkozás bőven megfér azzal, hogy korábban már elköteleződtek valaki mellett. Kérdés persze, vajon mi a flörtölés igazi indoka. Két eset lehetséges.

Az első valóban veszélytelen a párkapcsolatot illetően. Ilyenkor önbizalomhiány miatt vár visszaigazolást az illető arra, hogy vonzó és szerethető. Lehet, hogy furcsa, ám ezt a megerősítést éppen arra használja majd fel, hogy még jobbá tegye a hivatalos párkapcsolatát.

Ha viszont azért keresgél, és próbálkozik valaki újra meg újra másoknál is, hogy valamiféle hiányérzetet enyhítsen, akkor a flört már a megcsalás előszobája.

A félrelépés gyógyító hatása

Létezik még egy különleges helyzet is, amikor azért vagyunk az adott párkapcsolatban, mert szeretnénk olyanná válni, amilyen társ a párunk mellé való, amilyenre ő vágyik. Itt kapcsolódik be a tudattalanunk a kiválasztásba. Mondok rá egy sarkított példát: valaki úgy próbál megfelelni a szülei mintájának és netán elvárásainak, hogy egy otthonülő, házias, családcentrikus társsal él együtt.

Ugyanakkor ő maga inkább társasági ember, szeretne bulizni, utazni, ismerkedni, ahogy mondani szokás: nagykanállal falná az életet. Ilyenkor a flörtökben fedezi fel a valódi arcát, akkor lehet önmaga.

A kalandozás segít tehát neki abban, hogy otthon álarcot viselhessen. Az előbbi változata, amikor valaki azért flörtöl, hogy megnyugtassa magát, tényleg különbözik a szülői mintától. Azaz: apám vagy anyám nem volt a hűség mintaképe, én pedig úgy érzem, szeretek monogám lenni. Kipróbálom azért a másik oldalt is, hogy meggyőződjem róla, biztosan nem az én utam.

Mit mutat a tükör?

Minden azon múlik tehát, hogyan éled meg, és mire használod fel a külső kaland lehetőségét. Azokat a szabályokat, amelyek számotokra kijelölik a megcsalás határát, a pároddal közösen kell megalkotnotok.

Amikor már túllépsz rajtuk, vagy a párkapcsolatoddal nem stimmel valami, vagy nincs rend a lelked legmélyén. Mindkét esetben érdemes felismerned, hogy a flörtölés jelez valamit, ami akár egy válaszútig is elvihet téged.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Fontos tisztázni a tudattalanodban ható folyamatokat, felszínre hozni azokat a kötéseket, kötődéseket, amelyek úgy befolyásolják a hétköznapi döntéseidet, hogy tudatosan nem is férhetsz hozzájuk. De van még valami, amiről semmiképpen se feledkezzünk meg. A nők többsége legfőképpen a biztonságot értékeli a párkapcsolatában. A férfiak viszont folyamatos szerelemre, tűzre vágynak. A határsértések elkerüléséhez hasznos lehet ez a markáns különbséget is figyelembe venni.

Ezt is szeretjük