A féltékenység soha nem alaptalan? Íme, a pszichológus véleménye

A féltékenységnek mindig van oka, de nem biztos, hogy ez a megcsalás. Mit mond a szakértő?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A féltékenység az egyik legalattomosabb érzés, ami a lelket, a gondolkodást és az ítélőképességet is tönkreteszi. A pszichiátriai gyakorlatban is számtalanszor merül fel a féltékenység problematikája.

Sokan azt tartják, hogy kétféle féltékenység létezik: az egyiknek van alapja, a másiknak nincs. Ez viszont így nem igaz, mert mindkétféle féltékenységnek van alapja, csak éppen más és más. Míg az egyiknek az önbecsülés sérülése, a másiknak valódi csalódás az oka.

Kóros féltékenység

Az első esetben valakinek szokásává vált a féltékenykedés, vagyis azt mondják rá, ilyen a természete. Azonban ez a típus nemcsak a saját, hanem a környezete életét is megkeseríti. A féltékenykedő, de a szenvedő alany is gyakran kaphatja a kérdést: - Miért tűröd ezt? Miért nem szállsz ki? Én nem tudnék így élni, megőrülve a féltékenységtől, vagy ellenkezőleg, pórázzal a nyakamon. Nem is lehet nagyon.

Te vagy az ok

Az ugyanis, hogy mit érzel a másik iránt, csak belőled fakad. Ha szeretsz valakit, akkor nem azért szereted, mert ő viszontszeret, hanem csakis saját magáért. Az ő hűségének semmi köze ahhoz, hogy mit érzel iránta.

Ha hűtlen, elhagyhatod, de szeretheted is tovább. Csak rajtad múlik. Azzal, hogy féltékeny leszel, semmivel sem javítasz a kapcsolaton, csak elrontod, méghozzá talán végérvényesen.

Önbizalom és féltékenység

Mivel a féltékenység oka gyakran önbizalomhiány, ha el akarod kerülni a zöldszeműt, elsősorban önmagadban kell bíznod, nem a másikban. Ha nem tudsz benne bízni, akkor is neked kell megoldanod a helyzetet. Lehet, hogy már sokszor megcsaltak, ezért hajlamosabbá válsz a féltékenységre. De ettől még az, ha a gyanakvás és a szorongás tölti ki az életedet, pszichológiai probléma, amivel foglalkozni kell, és egyetlen új társ sem fogja megoldani.

Hiszen még ha akarná is, előbb-utóbb bele fog bukni a feladatba, mert ő válhat a szenvedő féllé. Nemcsak maga a féltékenykedés megterhelő, de a másik féltékenységét viselni is. Először is, szomorú, amikor valaki azt érzi, az ő szeretete kevés a másiknak. Másodszor, ok nélkül szenvedni a bizalom hiányától gyötrő és fárasztó tevékenység.

A félrelépés okai

Milyen tényezők játszanak közre a megcsalásban? Szakértőnk elmondja.

Menni vagy maradni?

Felmerülhet a kérdés, miért maradnak benne oly sokan a szenvedést okozó kapcsolatokban. Erre mindig van magyarázat kifelé, de a valós ok, ami láthatatlan, általában teljesen más. Egyetlen, nyakörvvel és pórázzal élő férfi sem szeretné papucsnak látni és láttatni magát, inkább logikus magyarázatot ad a mások által kritizált helyzetre.

Ebből kiderül, hogy kényszerűségről van szó, a nagyobb baj megelőzése vagy a nyugalom megtartása céljából. De ugyanez elmondható a férje féltékenységi kirohanásait elviselő asszonyról, aki gyermekeit, netán önmagát szeretné védeni, esetleg kedvező anyagi helyzetben tartani. Ahány eset, annyi magyarázat.

Mi a különbség?

Ilyenkor valaki nem azért féltékeny, mert megcsalják, hanem mert ez az alapprogramja. Ha a féltékenység jellemző rád, minden egyes kapcsolatodban előbb-utóbb, vagy akár már az elején gyanakszol a másikra, és eljön az a pillanat, amikor heves féltékenységi rohamok törnek rád, valószínűleg ebbe a típusba tartozol.

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha viszont azután kezdesz gyanakvóvá válni, hogy csalódtál a másikban, vagyis egyszer csak megszólal a vészcsengő, ami azt súgja, valami nincs rendben, ez azt jelzi, oda kell figyelned valamire. Ilyenkor érdemes átgondolnod, illetve a pároddal megbeszélned, mit érzel, és miért érezheted ezt. A tisztázó beszélgetések többnyire célravezetőek.

Cikkünk Belső Nóra Utak egymástól című könyvének segítségével készült.

Az Utak egymástól a szeretői viszonyokról szól. Azokról a viszonyokról, melyek ugyan, tudjuk jól, átszövik párkapcsolatainkat és kusza hálózatot hoznak létre szerelmi és hűségkapcsolatainkban, mégis tabuként kezeljük őket, és elsősorban erkölcsi szempontok alapján ítélünk róluk.

Belső Nóra pszichiáter számtalan oldalról közelítve igyekszik kideríteni, a párkapcsolatok mely szakaszában bukkanhat fel a szerető, milyen szükségleteket elégíthet ki egy efféle kapcsolat. Milyen hiányokra lehet gyógyír, és mely feltáratlan, személyiségbeli problémáinkat hozhatja felszínre. Mikor szükségszerű a megjelenése, milyen jelekből következtethetünk a harmadik jelenlétére, mikor rombol, és mely esetekben lehet építő a szeretősdi.

Kiadja a Jaffa Kiadó.
Ára 2940 forint.
A könyvet itt rendelheted meg »

OLVASD EL EZT IS!

szenyo
  • féltékenység
  • párkapcsolati probléma

Óránként három ellenőrző telefon

Ezt is szeretjük