Így kezeld az állandóan figyelemre vágyó embereket: 4 stratégia, amivel leszerelheted őket
Igen zavaró tud lenni, ha valaki éhezik a figyelemre, és állandóan kényszeresen hallatja a hangját. Eláruljuk, hogy kezeld az ilyen embereket.

kollegak beszelgetes
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Valószínűleg mindenki környezetében van legalább egy-egy olyan ember, aki imád a figyelem középpontjában lenni. Jellemző rájuk, hogy mindig magukra terelik a szót, gyakran félbeszakítanak, elnyomnak másokat, mindent túldramatizálnak, követelik a környezetükben lévők figyelmét, és ha mégsem kapják meg, gyakran sértődötté, agresszívvé válnak.

Nem könnyű kezelni a hasonló személyiségeket, hiszen igencsak zavaró és fárasztó lehet a viselkedésük, elszívják a többiek energiáit, és sokszor a munkahelyeken is elveszik kollégáik elől a reflektorfényt. Néhány egyszerű módszerrel azonban könnyen leszerelheted őket.

Ignoráld őket, és ne reagálj

Bármilyen nehéz is, el kell kerülni a pozitív és a negatív megerősítést, reakciót is. A legtöbben udvariasságból visszakérdeznek, és hagyják, hogy beszéljen a másik, ám ez egyáltalán nem jó megoldás. Ne vegyél részt a drámában, hanem próbálj semleges maradni, és ne add meg neki azt a figyelmet, amire vágyik. Bár ez kezdetben feldühítheti, hosszú távon megtanulhatja az illető, hogy nálad nincs értelme próbálkoznia. Ha nagyon úgy érzed, hogy leszívja az energiáidat, nyugodtan bújj ki valami indokkal a trécselés alól.

Csak a tényekre tereld a szót

Állandó figyelmet igénylő kollégával borzasztó nehéz együttműködni, hatékonyan dolgozni vagy épp bármiben dűlőre jutni. Ezért is fontos, hogy akármilyen udvariatlannak is tűnik, mindig tereld vissza a szót a lényegre, és nyugodtan szakítsd félbe, ha teljesen másról beszélne. Persze, próbálj udvarias lenni, de ne hagyd, hogy rabolja az idődet. Jó ötlet, ha előre közlöd, hogy mennyi időd van, vagy a beszélgetés közben jegyzed meg, hogy gyorsan rágjátok át a fontos részleteket, mert fontos teendőd van. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Húzd meg a határokat

Nem ritka, hogy az ilyen emberek olyanba ütik az orrukat, amihez semmi közük, vagy erős nyomást gyakorolnak másokra, és az is rendszeresen előfordul, hogy nem hagyják szóhoz jutni az illetőt. Ilyenkor fontos, hogy kiállj magadért, és meghúzd a határokat: nyugodtan harsogd túl őket, jelezd, hogy semmi köze a témához, vagy jegyezd meg, hogy neked is lenne pár szavad a témához, és jó lenne, ha végre meghallgatna. Mivel nem szoktak hozzá a hasonló reakciókhoz, valószínűleg ledöbben majd, és eléred, amit szerettél volna. A lényeg, hogy légy határozott velük szemben.

Humorral a figyelemre vágyók ellen

Ha nem áll távol tőled a csipkelődés, néhány humoros beszólással is leszerelheted a másikat. Tegyél vicces megjegyzést arra, hogy állandóan beszél, vagy mindig csak rá kell figyelni. Próbáld kerülni a sértést, inkább maradj az élcelődő megjegyzésnél. Szintén nagy rá az esély, hogy megleped a tetteddel.

Mindezek mellett pedig az is fontos, hogy a munkahelyen ne hagyd, hogy a hasonló személyek learassák helyetted a babérokat. Próbálj e-mailben kommunikálni velük, hogy mindenre legyen bizonyíték, és mindig állj ki magadért, valamint hallasd a hangod, ha fontos ügyről van szó.

Így kezeld a mérgező embereket

A mérgező emberek hajlamosak különböző módokon zsarolni másokat, lehúzni a hangulatukat, negatív gondolatokat ébreszteni, konfliktusokat szítani, és teljesen a saját befolyásuk alá vonni embereket. Ezért fontos, hogy felismerd őket, és tudd kezelni a viselkedésüket, hiszen hosszú távon rossz hatással vannak rád, sőt, komoly lelki és egészségügyi problémákat is okozhatnak.

Ezt is szeretjük