Így építhető le egy önző, egoista ember negatív befolyása: ne hagyd, hogy hatással legyen rád
Jól bevált módszereket mutatunk az önző emberek leépítésére: így előzheted meg azt, hogy káros hatással legyenek rád.

nok beszelgetnek
beauty and style
Top olvasott cikkek

Alapvetően természetes, hogy az embernek a saját érdekei a legfontosabbak, és a saját problémáira koncentrál a leginkább. Az egészséges önszeretet, önbizalom és énfókusz, valamint az önimádat, illetve az önzőség között azonban erős határvonal húzódik.

Ha valakit egyáltalán nem érdekel mások véleménye, élete, csupán saját magával foglalkozik, elnyomja a többieket, csak magára koncentrál, és egyértelműen érzékeltetni, hogy ő sokkal fontosabb másoknál, az már az önzőség és az egoizmus fogalmába tartozik. Ha neked is van hasonló személy a környezetedben, akkor érdemes megfelelő módon kezelned és lereagálnod a viselkedését, hogy elkerüld a negatív hatását. A következő módszerek segíthetnek abban, hogy ne használhasson ki, ne károsítsa az önértékelésedet, és ne hathasson rád mérgezőként a jelenléte.

Mi áll az önző viselkedés hátterében?

A szakértők szerint a túlzott önzőség gyakran a gyermekkori környezet, a neveltetés, illetve a különböző problémák hatására alakul ki, valamint sokszor az alacsony érzelmi intelligencia velejárója. Az egoista emberek néha észre sem veszik, hogy ártanak, fájdalmat okoznak másoknak, azt pedig főleg nem látják, mi a gond a viselkedésükkel. Éppen ezért, ha felhívják rá a figyelmüket, akkor általában sértődéssel, haraggal reagálnak, így ez nem mindig a legjobb megoldás.

Elfogadás és a határok meghúzása

Az első és legfontosabb, hogy fogadd el a másik személyiségét, és tudatosítsd magadban, hogy nem te váltod ezt ki belőle, tehát semmilyen formában nem a te hibád. Légy őszinte magadhoz, igyekezz meglátni a valódi oldalát, és ez alapján gondold át a vele való kapcsolatodat. Ha ez megtörtént, ideje, hogy meghúzd a határokat. Az önző emberek ugyanis hajlamosak kihasználni a környezetükben élőket, így lényeges, hogy megtanulj nemet mondani, és ne engedd magad rávenni mindenre, amit ők akarnak. Ne tégy nekik folyton szívességeket, ha sosem viszonozzák, és tisztázd velük, hogy nem a te dolgod mindenben segíteni nekik, minden feladatukat megoldani.

Ne menj bele a játékaikba!

Az egoista emberek gyakran direkt provokálják a többieket, hogy feszültséget, viszályt szítsanak, vagy esetleg érzékeltessék azt, hogy ők mennyivel fontosabbak másoknál. Bár nem lesz könnyű, próbálj mindig higgadt maradni, ne menj bele a játékaikba, inkább csak néhány semleges mondattal intézd el a választ. Hidd el, meglepődnek majd, hogy egyáltalán nem érdekelnek téged, és azon is, hogy nem várt reakciót kaptak. Ha többször előfordul majd ez, egy idő után valószínűleg felhagynak a próbálkozással.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ne add meg a figyelmet, amire vágynak!

Az önző személyek éheznek a figyelemre: egyszerűen imádják, ha a középpontban vannak, és önmagukról, a problémáikról vagy éppen a sikereikről beszélhetnek. Éppen ezért olyan hatásos módszer, ha nem engeded ezt meg nekik. Igyekezz ne visszakérdezni, amikor magáról beszél, ne mutass túl nagy érdeklődést, inkább csak reagálj semleges módon. Faggatás helyett például a hasonló válaszok hatékonyak lehetnek: „Hát igen, előfordul az ilyen.”, „Ez tényleg nehéz lehetett.”, „Igen, velem is történt már ilyen.” Ezek a válaszok érzékeltetik vele, hogy nem foglalkoztat annyira a mondanivalója, és ezzel letöröd egy kicsit a kedvét. Hosszú távon pedig akár el is gondolkodtathatod egy kicsit.

Témaváltás

Ha úgy érzed, mindig csak ő van fókuszban, tereld el a témát valami olyanra, ami téged érdekel. Egy éles váltás meglepő lehet, főleg akkor, ha egyáltalán semmiben nem kapcsolódik ahhoz, amiről a másik beszél, de pont ezért olyan hatásos. Megakasztja a partnert a mondandójában, és kénytelen lesz egy kicsit rád koncentrálni, hiszen nem nagyon van más választása. Ezzel ráadásul ráébreszted, hogy talán nem mindig neki kéne beszélnie a társaságban arról, ami őt foglalkoztatja.

Végleges megoldások

Ha még a fentebb említett taktikák ellenére is úgy érzed, erősen negatív hatással van rád az illető, érdemes a legminimálisabbra limitálni a vele töltött időt. Ha kollégáról, ismerősről van szó, akkor próbálj tényleg csak akkor kommunikálni vele, amikor muszáj, de ez a barátok vagy a párkapcsolat esetén kevésbé megoldható. Ebben az esetben egy őszinte, nyílt beszélgetés segíthet, ha azonban nem változik a helyzet, nem árt megfontolni azt, hogy véget vess a szerelmi vagy baráti viszonynak, hiszen hosszú távon igen káros lehet az egyoldalú kapcsolat.

Mit jelent a mérgező férfiasság a valóságban?

A fotós a mérgező férfiasság fogalmáról kérdezte a férfiakat, valamint arról, hogyan is van ez jelen a hétköznapokban, ők mit gondolnak róla, hogyan élik ezt meg. Fontos dolgokra hívták fel a figyelmet.

Ezt is szeretjük