Folyton verseng, és nem örül a sikereidnek? A mérgező, féltékeny barát 5 legfőbb jellemzője

Néhány viselkedésből egyértelműen felismerhető, ha egy barát féltékeny: a következő jelek mérgező kapcsolatra utalnak.

barat cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy egészséges barátság kétoldalú, kölcsönös, és mindkét félre pozitív hatással van. A társak ilyenkor mindent megbeszélhetnek egymással, őszintén a legjobbat akarják a másiknak, támogatják, biztatják, vigasztalják őt, és örülnek a sikereinek.

Sajnos az emberi kapcsolatok azonban nem mindig ilyen tiszták és egyszerűek. Rengeteg olyan barátság is van, amely alapvetően toxikusnak indul, illetve olyan is, ami később válik azzá. Az viszont biztos, hogy bármelyikről is van szó, fontos felismerni. Ezek a mérgező, féltékeny barát legfőbb jellemzői.

Folyton verseng

Az enyhe versengés még jót tehet két ember között, hiszen így motiválhatják egymást, de borzasztóan káros, ha egy barát ezt túlzásba viszi. Ilyenkor jellemző, hogy ha a másik elér valamit, azt mindenképpen túl akarja szárnyalni, ha pedig úgy érzi, képtelen rá, akkor valahogy társát igyekszik lehangolni, szabotálni. Ez a viselkedés mindkét félre borzasztóan negatív hatást gyakorol.

Nem örül őszintén a sikereidnek

Bármilyen jó hírről, sikerről számolsz be neki, egyáltalán nem úgy reagál, ahogyan azt kellene? Ez szintén mérgező viselkedésre utal. Egy féltékeny barát ugyanis nem örül őszintén annak, amit a másik elért, és nem támogatja a továbbiakban, hanem általában lehúzza a hangulatát, vagy lekicsinylően beszél a sikerről. Előfordul, hogy hamis mosolyt színlel, igyekszik mindent túlkompenzálni, vagy éppen gyorsan saját magára tereli a témát. Az sem ritka azonban, hogy azt próbálja taglalni, hogy az elért eredmény valójában nem is barátja érdeme, hanem a körülményeké vagy más embereké, esetleg a szerencséé.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Folyton kritizál

Egy féltékeny barát igyekszik elérni, hogy társa ne érezze jól magát a bőrében, és próbálja lehúzni a hangulatát, az önbizalmát. Éppen ezért dicséret és támogatás helyett gyakran kritizálja őt, sőt még többi ismerősét, esetleg családtagjait is. El akarja szigetelni a másikat, hogy uralkodhasson felette, és az a célja, hogy mindig ő lehessen a középpontban.

Eléri, hogy rosszul érezd magad

Egy igaz barát azt szeretné, ha társa boldog lenne, egy toxikus ember viszont pont az ellenkezőjét próbálja elérni: azt, hogy a másik rosszul érezze magát. Akármiről is van szó, próbálja elbizonytalanítani, eltántorítani a céljaitól, megkérdőjelezi a döntéseit. Ha valaki így viselkedik, az egyértelműen mérgező kapcsolatra és féltékenységre utal.

Nem támogat

Szintén az árulkodó jelek közé tartozik az, ha a barát egyáltalán nem támogatja a másikat. Nem hallgatja meg őt, ha szükség van rá, nem ad érdemleges tanácsokat, és nem támogatja vágyai megvalósításában. Valójában ugyanis nem akarja, hogy társa esetleg boldogabb, sikeresebb legyen nála, így esze ágában sincs a céljai irányába terelni.

Amennyiben valaki úgy látja, hogy barátja egyértelműen féltékeny, viszonyuk pedig mérgezővé vált, érdemes átgondolni, átbeszélni a helyzetet, de ha nincs változás, a legjobb döntés ilyenkor a kapcsolat megszakítása lehet.

Innen ismerhető fel az őszinte, mély barátság

Egy barátság csak akkor lehet egészséges és mindkét fél számára egyaránt gyümölcsöző, ha a két ember valóban, érdek nélkül szereti és tiszteli egymást, és igazán mély, őszinte kapcsolat fűzi őket össze. Ha a következőket tapasztalod, biztos lehetsz benne, hogy nálatok is ez a helyzet.

Honnan ismerhető fel az őszinte, mély barátság? 7 jel, hogy valaki valóban érdek nélkül szeret

Egy jó barát nem csak onnan ismerhető fel, hogy nem beszél ki a hátad mögött. Ezek az igazán őszinte társ jellemzői.

Elolvasom
Ezt is szeretjük