Kiderült, ez az 5 szokás az élethosszig tartó barátság titka a pszichológus és terapeuta szerint

A szakértők elárulták a hosszú barátság legfontosabb összetevőit. Ezekre kell figyelni, hogy megmaradjon a mély kapcsolat.

Élethosszig tartó barátság titkai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A barátság az emberi kapcsolatok egy rendkívül fontos eleme, amely a mentális egészségre is hatással van. Az őszinte és mély viszonyok növelik a boldogságérzetet, csökkentik a szorongást és a depresszió kialakulásának esélyét is. 

Ahhoz azonban, hogy valóban erős és hosszan tartó legyen a két fél közti kötelék, sok odafigyelésre és a kapcsolat ápolására van szükség. A szakértők szerint a következő szokások hozzájárulnak ahhoz, hogy egy életen át kitartson a barátság.

Egymás mellett lenni a nehéz időkben

Marisa G. Franco pszichológus szerint lényeges, hogy a felek mindig ott legyenek egymás mellett a nehéz időszakokban, és támogassák, meglátogassák a másikat, ha rossz pillanatokat él át. Ez a szokás ugyanis megszilárdítja, és még erősebbé teszi a köztük lévő viszonyt. Az emberek úgy tapasztalják meg igazán, hogy mennyire szereti őket valaki, ha látják, hogy az illető mindig felbukkan a vészterhes, nehezebb napokon, és sosem hagyja őket egyedül szükség idején. 

Fontos tehát, hogy számíthassanak és támaszkodhassanak egymásra, és ha személyes találkozásra nincs lehetőség, akár interneten vagy telefonon keressék egymást.

Nem csak a legfontosabb dolgokra emlékeznek

Kurt Smith terapeuta szerint a feleknek a kevésbé nyilvánvaló dolgok számon tartására is koncentrálniuk kell, ha hosszú kapcsolatra vágynak. Az igaz barátok nem csupán a legalapvetőbb dolgokra, például a születésnapokra emlékeznek, hanem ennél jóval több mindenre. Követik a másik életének eseményeit, és visszakérdeznek olyanokra, amik tudják, hogy számítanak neki. Például, ha egy családtag betegeskedett, végig követik az állapotát, de azt is tudják, ha társuk egy fontos orvosi időponton van túl, és érdeklődnek az eredmények iránt. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Mindenről őszintén beszélnek

A felületesebb kapcsolatokban a felek nem képesek minden problémát megbeszélni. Gyakran inkább magukban forronganak, a szőnyeg alá söprik a gondokat, a viszonyuk pedig könnyedén a frusztrációk és a düh martalékává válik. Az élethosszig tartó barátságok kulcsa viszont az, hogy két ember elkötelezetten ápolja viszonyát, és őszintén, nyíltan és tisztelettel rágják át magukat a vitás kérdéseken is. Marisa G. Franco kiemelte: a kutatások bizonyítják, hogy hajlamosak vagyunk elhatárolódni másoktól hosszú ideje rendezetlen problémák fennállása esetén. A konfliktusokhoz való empatikus, nyílt hozzáállás viszont erősíti a köteléket. Az igazán jó barátok tisztelettel, hibáztatás nélkül beszélnek a felmerülő gondokról, és közösen találnak rájuk megoldást. 

A sebezhetőség felfedése

Nem félnek felfedni legmélyebb érzéseiket a másik előtt: bátran beszélnek félelmeikről, hibáikról, bizonytalanságaikról és aggodalmaikról. Képesek sebezhetőnek mutatni magukat, és felszínre hozni gyengeségeiket. Marisa G. Franco szerint az élethosszig tartó barátságok erősségét az mutatja, hogy a felek mennyire hajlandóak felvállalni legőszintébb énjüket a másik előtt. 

Teret adnak, ha kell

Tény, hogy nélkülözhetetlen a rendszeres kommunikáció és kapcsolattartás, valamint az, hogy a felek időt és energiát szánjanak a másikra, ám a személyes tér tisztelete legalább ilyen fontos. Kurt Smith terapeuta szerint fel kell ismerni, ha ideiglenesen a másik életének egyéb területei kerülnek előtérbe, és nem szabad megsértődni akkor sem, ha nem tudnak annyit találkozni, beszélni, mint korábban. Azok ugyanis, akiket igazán mély kötelék fűz össze, felismerik, hogy a kapcsolatuk így is ugyanolyan értékes, és nem neheztelnek egymásra.

Mindezek mellett fontos, hogy képesek legyenek alkalmazkodni az élet változásaihoz, és ezek mellett is fenntartani a viszonyukat. Ahhoz, hogy egy barátság valóban élethosszig tartson, sok szervezésre, tervezésre, idő- és energiabefektetésre van szükség, ám az biztos, hogy megéri a fáradságot.

Így ismerd fel a mérgező, rosszindulatú barátokat

A barátságok néha bonyolulttá válhatnak, és persze előfordulnak konfliktusok a felek között, ám egy őszinte kapcsolatra alapvetően jellemző a kölcsönösség, a szeretet, a támogatás és a törődés. Vannak viszont olyan viszonyok is, amelyek, bár valódinak tűnhetnek, igazából mérgezőek. A kettő között a különbséget nehéz felismerni, mert egy álbarát igen meggyőző lehet, megszeretteti magát a másikkal, és igen ügyesen manipulál. Érdemes azonban figyelni az apró jelekre: ha a következőket tapasztalod, biztos, hogy nem valódi, egészséges kapcsolatról van szó kettőtök közt.

A rosszindulatú álbarátok jellemzői: innen ismerheted fel a mérgező ismerősöket

Az álbarátok hosszú távon igen káros hatást gyakorolnak rád, ezért fontos felismerni őket. Ezek a jelek segítenek benne.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük