A rosszindulatú álbarátok jellemzői: innen ismerheted fel a mérgező ismerősöket

Az álbarátok hosszú távon igen káros hatást gyakorolnak rád, ezért fontos felismerni őket. Ezek a jelek segítenek benne.

Álbarátok felismerése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A barátságok néha bonyolulttá válhatnak, és persze előfordulnak konfliktusok a felek között, ám egy őszinte kapcsolatra alapvetően jellemző a kölcsönösség, a szeretet, a támogatás és a törődés. Vannak viszont olyan viszonyok is, amelyek, bár valódinak tűnhetnek, igazából mérgezőek.

A kettő között a különbséget nehéz felismerni, mert egy álbarát igen meggyőző lehet, megszeretteti magát a másikkal, és igen ügyesen manipulál. Érdemes azonban figyelni az apró jelekre: ha a következőket tapasztalod, biztos, hogy nem valódi, egészséges kapcsolatról van szó kettőtök közt.

Féltékeny a sikereidre

Tiya Cunningham-Sumter coach hangsúlyozta, hogy egy valódi barát örül a másik sikereinek, ezért ha az ellenkezőjét tapasztalod, akkor ajánlott elgondolkodnod. A rosszindulatú ismerősök, bár boldogságot tettetnek, és gratulálnak, igyekeznek még a legnagyobb siker esetén is a negatívumokra irányítani a figyelmedet, vagy elterelni rólad a témát, esetleg lekezelően reagálni arra, amit elértél. Így nemcsak hogy a kedvedet veszik el, de még el is bizonytalanítanak.

Egyoldalú kapcsolat

Szintén jellemző rájuk, hogy kihasználnak, és csak akkor keresnek, vagy akkor elérhetőek, amikor számukra fontos. Ha problémájuk van, segítségre szorulnak, akkor rögtön hozzád fordulnak, ám amikor neked lenne rájuk szükséged, szinte sosem érnek rá. Az ilyen egyoldalú kapcsolatok károsak, jobb minél előbb véget vetni nekik.

Folytonos versengés

Dr. Helen Odessky pszichológus szerint az álbarátok szinte mindig versengenek, és az teszi őket boldoggá, elégedetté, ha lenyomhatják a másikat. Bármiről is legyen szó, azt mutatjék, hogy sokkal jobbak, érdekesebbek, ugyanis ettől érzik magukat igazán értékesnek, ebből nyerik az önbizalmukat. Azonban ezzel a viselkedéssel leszívják mások energiáit, és lerombolják az önértékelésüket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

Passzív-agresszív viselkedés

Az álbarátok gyakran nem a legátlátszóbb módszerekkel bántják a másikat, hanem passzív-agresszív technikákhoz folyamodnak. Például, úgy dicsérnek, hogy negatív kritikát rejtenek bele, humornak álcázva hoznak kellemetlen helyzetekbe mások előtt, vagy éppen viccbe burkolva tesznek fájdalmas megjegyzéseket. Ezekkel pedig porba tiporják a másikat, és hosszú távon teljesen tönkreteszik az önbizalmát.

Kibeszél a hátad mögött

Olyan dolgokat hallasz vissza másoktól, amiket csak a barátodnak mondtál el? Esetleg a környezetedben élők közül többek is megemlítik, hogy a hátad mögött kibeszél? Ha ez többször előfordul, akkor érdemes alaposabban utánajárnod a dolognak, és megfontolni, valóban őszinte-e a kettőtök közti kapcsolat. Egy igazi barát ugyanis nem árulja el a titkaidat senkinek.

Ha rendszeresen tapasztalod ezeket, akkor ajánlott elgondolkodnod azon, hogy mennyire értékes, egészséges a viszonyotok. Amennyiben mindenképpen tennél még egy próbát, beszélj vele nyíltan, és kérd változtatásra. De ha ezután sem változik semmi, jobb megszakítani a mérgező viszonyt.

Barátjuktól kapták életük legcsodálatosabb ajándékát

Erin és Matt 2012-ben házasodtak össze, az esküvőjük után pedig rögtön bővíteni szerették volna családjukat. Sajnos azonban a dolgok nem úgy alakultak, ahogyan azt remélték, mert sehogy sem akart pozitív lenni az a bizonyos teszt. Amikor már majdnem lemondtak életük egyik legnagyobb álmáról, arról, hogy szülők lehessenek, nem várt helyről érkezett a segítség. Legjobb barátjuk, Rachel felajánlotta, hogy kihordja a gyermeküket, ők pedig meghatottan, könnyek közt mondtak igent neki. 

Barátjuk szülte meg a pár kisbabáját: 6 évet vártak a pillanatra, végigfotózták

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük