Hogy lehet igaz barátokat szerezni felnőttként? Nehéz, de nem lehetetlen

Felnőttként sokaknak nem könnyű barátkozni, de a következő hasznos tanácsok, ötletek segítenek.

baratok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyermek-, illetve fiatal felnőttkorban sorra adódnak a lehetőségek az új kapcsolatok építésére, hiszen ott vannak az osztálytársak, a csoporttársak, a különböző szakkörökön, egyéb elfoglaltságokon megismertek, akikkel alapból rendszeresen találkozik, és kapcsolatba kerül az ember, és akikkel gyorsan talál közös témát is.

Az évek múlásával azonban sok minden változik, és kevesebb idő, lehetőség marad a meglévő barátságok ápolására, de az újak kialakítására még inkább. A kollégákkal nincs mindenki olyan jó viszonyban, a munkahelyükön kívül pedig sokan különböző okokból kifolyólag nem járnak el túl gyakran olyan helyekre, ahol alkalmuk lenne ismerkedni. Bár barátokat szerezni felnőttkorban valóban nehezebb, nem lehetetlen: a következő módszerek segítenek benne.

A régi barátságok felelevenítése

Először is, érdemes átgondolni, vannak-e olyan régi, akár gyerekkori barátok, akikkel valamilyen okból kifolyólag megromlott, megszakadt a kapcsolat, és akik esetleg hiányoznak. Ha igen, nem szabad félni, hanem fel kell venni velük a kapcsolatot. Meg kell keresni őket Facebookon, LinkedIn-en, és írni nekik egy üzenetet. Ebben például érdemes megemlíteni, hogy rég beszéltetek, kíváncsi vagy, mi van velük, a többi pedig jön majd magától. Miután már megvitattátok, kivel mi történt azóta, nyugodtan fel lehet ajánlani a találkozó lehetőségét.

Használd ki a legapróbb lehetőségeket is!

Érdemes odafigyelni arra is, hogy a mindennapok során milyen lehetőségek adódnak az ismerkedésre: észre kell őket venni, majd pedig kihasználni. Mondjuk, a kedves szomszéddal ne csak pár szót váltsatok, hanem hívd meg egy kávéra, vagy tégy ugyanígy a szimpatikus kollégával. De, ha az egyik családtag vagy ismerős hív meg a barátaival valahová, ezt a lehetőséged se hagyd ki. Bár sokan félnek bekerülni egy társaságba újként, így lehet csak igazán kapcsolatokat kialakítani. Mondj igent minél több meghívásra, hiszen így adódik majd lehetőséged arra, hogy barátokat szerezz.

A csoportok ereje

A közös téma és a közös érdeklődési kör nagyon jól össze tudja hozni az embereket. Ezért is jó ötlet beiratkozni egy tanfolyamra, vagy elkezdeni sportolni, belefogni egy hobbiba. Ilyen közösségekben könnyen szövődnek barátságok, és igen mély, őszinte kapcsolatok szoktak kialakulni. De, ha eljárni valahova nincs lehetőséged, a Facebook-csoportok, esetleg a netes fórumok is jó platformok lehetnek. Lépj be néhány olyanba, amit közel érzel magadhoz, és kezdj el kommentelni, beszélgetni a többiekkel. Lehet, hogy furcsán hangzik, de itt is könnyen egymásra találnak az emberek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

Ha valaki magányosnak érzi magát, a legrosszabb, amit tehet, hogy otthon ül tétlenkedve, hiszen így biztosan nem tud majd barátokat szerezni. Érdemes inkább keresni valami programot, és kimozdulni. A neten könnyedén találsz olyanokat, ahol lesz lehetőséged ismerkedni, de az is megoldás lehet, ha elmész egy kiállításra, egy előadásra, vagy bárhova, ami érdekel. Ha pedig melléd szegődik valaki, aki szintén egyedül van, ne félj beszélgetést kezdeményezni.

Kérd, hogy mutassanak be!

Legyen szó akármilyen eseményről, mondjuk céges rendezvényről, üzleti partiról vagy egy tágabb körű vacsoráról, mindig kérd meg az ismerőseidet, kollégáidat, hogy mutassanak be azoknak, akiket ők ismernek, te viszont nem. Így új emberekkel kerülhetsz kapcsolatba, bekapcsolódhatsz a beszélgetésbe, és sosem tudni, mi alakul majd ki a dologból. Ilyenkor mindig kérdezz a másiktól, de mesélj egy picikét magadról is - így leszel igazán szimpatikus.

Hogy lehet ismerősből barát?

Ha megismerkedtél valakivel, akivel kölcsönös szimpátiát éreztek egymás iránt, ne féld bejelölni ismerősként, és írni neki üzenetet. Fontos ilyenkor, hogy tartsd vele a kapcsolatot, de persze ne túl tolakodóan - az ismerősből ugyanis így lehet igaz barát. Ossz meg magadról szép lassan picit személyesebb információkat, ha úgy adja a téma, és kérdezd őt is óvatosan. Néhány hét után pedig nyugodtan javasolj egy találkozót. A lényeg, hogy, ha úgy látod, hogy ő is örömmel beszélget, tartsátok a kapcsolatot, a szorosabb viszony pedig szép lassan kialakul majd.

Amikor a kutya az ember leghűségesebb társa

A kutyákra nem véletlenül mondják, hogy az emberek legjobb barátai: feltétel nélkül tudnak ragaszkodni gazdáikhoz, és mindent megtesznek értük. A következő gazdik és négylábúak a tökéletes példák arra, hogy a kedvencek hűsége szinte mindent felülmúl.

Ezt is szeretjük