Ezért megy tönkre a legtöbb kapcsolat
A Facebook a nagy kapcsolatromboló
Kutatások szerint Amerikában a Facebook a leggyakoribb válóok.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Facebook közkedvelt, népszerű, és sok szempontból hasznos, ezért nem is gondolnád, hogy akár a kapcsolatodat is veszélyeztetheti. Pedig egy új amerikai kutatás szerint a közösségi oldal házasságokat tesz tönkre.

A The Guardian című napilap weboldalán ír a Facebook és az amerikai válások közötti összefüggésekről. Válóperes ügyvédek, akadémikusok és közép-keleti analitikusok közös kutatásuk eredményeként kimutatták, hogy Amerikában ma a Facebook a leggyakoribb válóok.

A pszichológus véleménye

Dr. Steven Kimmons, a Loyolai Egyetem klinikai pszichológusa és házassági tanácsadója szerint a Facebook azért veszélyezteti a kapcsolatokat, mert lehetőséget biztosít a csevegésre, így a flörtölésre is.

Érdemes megfontolni a pszichológus gondolatait, hiszen a közösségi oldal valóban alkalmas terep a tilosban járásra: nem tudni, kivel és miről chatel a párod, amikor épp nem látod, ahogyan arról sem tudhatsz, kinek a fényképeit nézegeti titokban.

A chat funkció mellett ugyanis a fotók is nagy kísértést jelenthetnek. Sokan ráadásul elég szemérmetlenül pózolnak, így a képek még könnyebben elfeledtetik a hűség szót.

Amit a válóperes ügyvédek mondanak

Az American Academy of Matrimonial Lawyers - AAML - 2010-es felmérése szerint ötből négy ügyvéd arról számol be, hogy egyre több válás hátterében a házasságromboló közösségi oldalak állnak, és közülük is a Facebook a listavezető.

A felmérésben részt vevő ügyvédek kétharmada úgy nyilatkozott, hogy a válások elsődleges oka ez a közösségi oldal volt. A MySpace 15%-ban, a Twitter pedig az esetek 5%-ában teremt okot a válásra, tehát messze lemaradnak a Facebook mögött, ami nem meglepő, hiszen ez utóbbi a legnépszerűbb ilyen oldal.

Bármi, amit felteszel, felhasználható ellened

Linda Lea Vicken, a dél-dakotai Divorce Lawyers' Group tagja arról számolt be az Associated Pressnek, hogy olyan ügyekben, ahol korábban nehezen, illetve egyáltalán nem tudtak bizonyítékot szerezni egy feltehetően félrelépő házastárs ellen, most bőséges anyagot szolgáltatnak a közösségi oldalak fotói.

A lebukás veszélye azért nagy a Facebookon, mert a jóhiszemű kollégák, barátok saját oldalukon bejelölik a fényképeiken szereplő személyt, aki egy görbe estén talán épp tilosban járt. A feltöltött fotók tehát szolgálhatnak hűtlenség bizonyítékául, de sokan felhasználják szülői felügyeleti jogi ügyekben, a másik fél befeketítésére is.

A Facebook visszavág

A Facebook szóvivője nevetségesnek tartja, hogy a közösségi portált teszik felelőssé a válásokért, hiszen úgy véli, az oldal mindössze egy közvetítő eszköz. Mint ilyen, nem maga a Facebook, hanem valójában a rajta kommunikáló emberek azok, akik a válásokért felelősek.

A helyzet hazánkban

Magyarországon a socialbakers.com adatai szerint 2012 végén 4,3 millió Facebook-felhasználó volt. A magyarok az Ipsos Zrt. szerint 22%-kal kevesebb időt töltenek a közösségi oldal böngészésével, mint a nemzetközi átlag. Arról, hogy ez mennyiben befolyásolja az ismerősökkel való kapcsolattartást, és a hazai válások hány százalékát okozza a Facebook, egyenlőre nem készült statisztika. Mindenesetre légy résen, hogy a közösségi oldal jelentette flörtölési lehetőség ne állhasson közéd és a párod közé.

Ezt is szeretjük