A legveszedelmesebb bűnöző hordozta a tenyerén: ő volt Pablo Escobar felesége

Pablo Escobarnak két arca volt: a gátlástalan bűnöző családtagjaival gyengéden viselkedett.

Pablo Escobar felesége
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Pablo Escobart 30 milliárd dolláros vagyonával fénykorában a Forbes magazin a világ hetedik leggazdagabbjaként tartotta számon. A bűnözői karrierjét cigarettacsempészéssel kezdte, de foglalkozott hamis lottószelvényekkel és lopott motorokkal is, mígnem a legnagyobb hatalmú kokainbáróvá nőtte ki magát.

A legsikeresebb éveiben a drogpiac 80%-át tartotta kézben. Még bűnözői körökben is hírhedt volt lelkiismeretlenségéről és erőszakosságáról, ezért egy idő után senki nem mert az útjába állni. Soha nem tudták elítélni drogkereskedelemért, mert vagy hirtelen meghalt az ellene valló rendőr, vagy a bírókat fenyegették meg halálosan, és ezután nem találták megalapozottnak a vádat. Gátlástalan bűnöző volt, akinek mégis volt egy gyenge pontja, ami a halálát is okozta: a családja.

Romantika két bűncselekmény között

1976-ban vette feleségül az akkor még csak 15 éves Maria Victoria Henaót, akivel ekkor már két éve együtt volt. Maria bátyja egy kisebb bűnszervezetben dolgozott, ő mutatta be az akkor 25 éves Escobarnak a húgát. A fiatalok azonnal egymásba szerettek, de a fiú szegény volt, ezért a lány családja ellenezte a kapcsolatot.

Pablo Escobar feleségével, Mariával és egyéves fiukkal 1978-ban.
Pablo Escobar feleségével, Mariával és egyéves fiukkal 1978-ban.
Fotó: facebook.com/JuanPabloEscobarHenao

Sokáig titokban találkoztak, mert nem tudtak élni egymás nélkül. Szokatlan módon a család jóváhagyását nem kérve házasodtak össze, majd két gyermekük született. Eredeti nevén Juan Pablo 1977-ben, lánya, Manuela 1984-ben jött a világra. Felesége eleinte állítólag nem tudott Escobar piszkos üzleteiről: a kokainkirály otthon azt mondta, hogy ingatlanbefektetései vannak.

Maria alig 16 évesen volt várandós első gyermekével, amikor férje kábítószer-csempészés gyanújába keveredett. Escobar akkor még ki tudta magyarázni magát a hatóságok és a felesége előtt, később viszont már nem titkolózott, és elmondta, miből van a vagyonuk. Gyerekeit annyira féltette a drogoktól, hogy emberei soha nem használhattak tudatmódosító szert a jelenlétükben. Hidegvérrel öletett meg bárkit, aki akár egy füves cigit elszívott valamelyikük előtt. Néha gyárlátogatásra is elvitte őket, ilyenkor közelről megnézhették, hogyan működik egy droglabor, ahonnan szinte az egész világot ellátták kokainnal. De mindemellett megtanította gyermekeinek, hogy a drog rossz, ezért ők soha nem próbálták ki.

Pablo Escobar és Maria Victoria Henao két gyermekükkel, a férfi halála előtt néhány évvel.
Pablo Escobar és Maria Victoria Henao két gyermekükkel, a férfi halála előtt néhány évvel.

A kokainkirály 17 éves házasságuk alatt számtalan nővel csalta meg a feleségét, de mindig hangoztatta, hogy ezek csak futó kalandok. Az újságíró Virginia Vallejóval öt évig volt kapcsolata, sőt, egy másik nő teherbe is esett tőle, őt az embereivel kivégeztette. Maria mindvégig szenvedett a férje hűtlenségétől. Amikor Escobar a családjával volt, gyengéden és figyelmesen viselkedett, soha nem veszekedtek. A feleségének leste minden kívánságát, mindig elmondta, ők számára a legfontosabbak. Maria nem tudott, de nem is akart kilépni ebből a házasságból. Hiába csalta meg rendszeresen a férje, mellette maradt.

Egy telefonhívás miatt kapták el

A világ legkeresettebb bűnözőjének vesztét az okozta, hogy hazatelefonált. Míg rendőrök hada üldözte, a gyermekei és felesége miatt aggódott, ezért kétszer is felhívta őket. 1993. december 2-án a nyomozók bemérték a fiával folytatott telefonbeszélgetését, és a helyszínre siettek. A drogbáró a háztetőkre menekült előlük, ahol aztán tűzharcban agyonlőtték.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Férje halála után Maria Victoria Henao életének új szakasza kezdődött, egyedül maradt két gyermekével, és menekülnie kellett az ellenséges drogkartellek, valamint a rendőrség elől. A konkurens drogbárókkal sikerült megegyeznie, így a teljes vagyonukért cserébe életben hagyták őket, és elmenekülhettek az országból. Álnéven Argentínában telepedtek le, ahol évekig bujkáltak a rendőrség elől. Mariáról keveset lehet tudni, 2000-ben vádat emeltek ellene pénzmosásért, de bizonyítékok hiányában felmentették. Állítólag ismét férjhez ment, és Buenos Aires-ben él. Fia, Marroquin mindent megtesz, hogy apjával ellentétben tisztességes életet éljen, építésznek tanult, jelenleg tanárként dolgozik. Könyvet írt Escobarról, hogy fel tudja dolgozni a történteket, és megmutassa apja jó oldalát is.

Ezt is szeretjük