Mi teszi boldogtalanná a férfiakat a házasságban? A pszichológus válaszol

Nem mindig beszélnek róla a nőknek.

Boldogtalan férfi
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A házasságkötés mind a férfi, mind a nő számára csodálatos mérföldkő az életben, ám amellett, hogy páratlan és gyönyörű pillanatokkal kecsegtet, számtalan nehézséget is tartogat magában. A mézeshetek elmúltával ugyanis a hétköznapok problémái hamar feloszlatják a rózsaszín ködöt, ami sokszor csalódással járhat a felek számára. 

PhD. Joshua Klapow klinikai szakpszichológus a The Web Radio Show műsorában beszélt a házasság nehézségeiről, valamint a férjek boldogtalanságának leggyakoribb okairól.

Az egyéni célok mellett a közösek is fontosak

A szerelem csodálatos érzés, azt azonban sem a nőnek, sem a férfinak sem szabad elfelejteni, hogy a házasság ennél sokkal összetettebb dolog. Előfordul, hogy a férjek abba a hibába esnek, hogy nem látják be: a házasság nem kiegészíti, hanem megváltoztatja az életüket, vagyis egy közös fejlődés felé mozdítja el a párt. 

Sokan - amellett, hogy nyilvánvalóan szeretik feleségüket - ugyanúgy az egyéni életritmusukat szeretnék megtartani, és saját sikereiket elérni, mint a kapcsolat előtt, holott a házasságban egyfajta egyezséget ígérnek egymásnak, ahol az út, az irány és a tempó is közös.

Nem érzi magát megbecsültnek

Ahogy a nő számára fontos, hogy elismerjék a  háztartásban elvégzett plusz munkáját, úgy a férfi is szomjazza a visszacsatolást kemény munkájáról. Előfordul, hogy a feleségek is hajlamosak arra, hogy a mindennapokban arra összpontosítsanak, ami hiányzik, vagy amit rosszul végez el a párjuk. Ez a legnagyobb hiba, amit a párkapcsolat ellen elkövethet egy házastárs.

Az állandó kritika helyett éppen arra kellene emlékeztetni a partnert, hogy milyen nagyra értékelik mindazt, amit megtesznek egymásért és a családjukért. Hiszen a férfiaknak is a gondoskodó szeretetre és az őszinte megbecsülésre van a legnagyobb szükségük.

Feszélyezve érzi magát

A túlzásba vitt kritika lekicsinylő lehet: ha az állandó magyarázatok kioktatásba hajlanak el, a férj a férfiasságát, az öntudatát is veszélyezteti, amelynek sérülése egyenes úton vezeti a kapcsolatot a boldogtalanságba.

Egy jó partnerségben helye van a hibázásnak is: egy nővel és egy férfival is előfordul, hogy valamit rosszul végez el, elsózza a levest, rosszul hajtja össze a ruhákat, ezért kár lenne bárki önbecsülésébe gázolni.

Kísérteties hasonlóság a mamával

Teljesen normális, ha aggódsz, de a végletesség is ijesztő lehet a férj számára. Az anyjától megszokhatta már gyermekkorában, hogy mindenre emlékezteti, mindenben segíti őt, miközben csak a javát akarja szolgálni, de fontos tudnod, hogy a férfi nem az anyjával akar összeházasodni.

Úgy érzi, nem tud boldoggá tenni

A külvilág mindig arra ösztökéli az embert, hogy tovább hajtson, a családjának mindent megadjon, egyre több pénzt, nagyobb házat szerezzen, így kielégítsen minden felmerülő igényt. Egy baj van ezzel: ez a fajta tökéletes vállalkozás lehetetlen. 

A frissen elvált párok képein háborog az internet - Meglepő fotókat posztolnak

Nézegess képeket!

Elolvasom

Bár a folyamatos fejlődés nélkülözhetetlen, ha a férj úgy érzi, sosem elég jó, amit tesz, és mindig a szomszéd zöldebb fűje a példakép, ő pedig csak a panaszáradatot kapja, hamar alább fog hagyni a lelkesedése, amire végül teljesen rámehet a párkapcsolat is.

Az intimitás hiánya

Nemcsak a romantikus oldala miatt fontos az összebújás, a színtiszta kémia is emellett szól. Mivel a szex közben oxitocin, avagy a kötődésért felelős hormon termelődik, lehet bármekkora megértés és bizalom a kapcsolatban, hiánya egyre nagyobb távolságot garantál két ember között. Miközben a rendszeres visszautasítás még jobban elbizonytalanítja férfiasságát, a rossz szex sem sokkal előnyösebb: az állandósult rutin könnyen unalmassá válik, és egyre kevesebb gyönyört hoz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Különösen veszélyes ez az állapot egy gyermek születése után. Az anyák ugyanis hajlamosak legalább átmenetileg minden olyan dolgot ignorálni, ami nem közvetlenül a gyermekkel kapcsolatos: így könnyen esnek abba a hibába, hogy elfeledkeznek férjükről is. Elsődlegesen anyává válnak, és csak másodlagosan lesznek feleségek. Ez részben érthető, mégis óriási kockázat egy kapcsolatra nézve, ha sosem töltenek időt kettesben.

A boldogtalanság nem végleges

A konfliktus elkerülhetetlen egy házasságban, ez mégsem tragédia, és egy átmeneti boldogtalan állapot vagy hullámvölgy sem feltétlenül vonja maga után azt, hogy a házasság végleg tönkremegy. A probléma egy esélyt teremt arra, hogy a régi kapcsolatotokat lezárva együtt megtanuljátok kezelni a kialakult zűrzavarokat, ezzel pedig egy új szintre lépjen a házasságotok.

Ezt is szeretjük