Először találkozol az anyóssal? Így viselkedj, hogy belopd magad a szívébe
Néhány tipp, ha most mutatkoztok be egymásnak párod édesanyjával.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ami biztos, és erre nem árt folyamatosan figyelmeztetni magad, hogy mindig az anyósod lesz az egyik legfontosabb szereplő a párod életében. Méghozzá - hozzád képest - jelentős helyzeti előnnyel: az élete első pillanatától ismeri őt, és nem lecserélhető. Így nem érdemes versenyezned vele, pláne harcolni ellene.

Azért a teljes behódolás sem ajánlott, jobb, ha berendezkedsz egy megfelelő távolságot biztosító, kölcsönös tiszteleten alapuló viszonyra, amit bizony már az első alkalommal érdemes elkezdened kiépíteni.

Tudd, hogy te csak vendég vagy nála

Menj el látogatóba a párod családjához, és mindent tudni fogsz arról az emberről, akihez netán az életed kötnéd. Ha ugyanis elveszíted őt, amint belépett a szülői házba, azaz pillanatok alatt gyerek üzemmódba kapcsol át, nagy valószínűséggel nem vált még le - lélekben! - a szüleiről.

Furcsa helyzet ez, hiszen akár nagyon magadra is maradhatsz egy idegen közegben. Ilyenkor pedig nem az a megoldás, hogy a párod mellé csatlakozol.

Azaz mintha egy új gyerek érkezett volna hozzájuk, a szüleit ugyanúgy feltételek nélkül próbálod elfogadni, mint a saját anyádat, apádat. Tisztázd inkább magadban a státuszod: te önálló felnőtt vagy, saját élettel, és ezt a családot a pároddal együtt, csomagban kapod. Így sohasem leszel a teljes jogú tagja, csupán egy olyan, megkülönböztető szeretetet élvező vendég, akit ők a gyerekük miatt fogadnak be. 

Légy illedelmes vendég, jó háziasszony

Nem mindegy tehát az sem, hol kerül sor az első találkozásra. Amennyiben te mész az anyósod otthonába, legyél nagyon udvarias és toleráns vendég. A párod megteheti, te azonban ne akard azonnal otthon érezni magad. Kóstolj meg lehetőleg mindent, amivel kínálnak, és ajánld fel a segítségedet például a terítésnél, netán mosogatásnál, ám semmiképpen se legyél erőszakos. Alkalmazkodj, ismerkedj, nem kell bizonyítanod semmit.

Ha pedig hozzátok jönnek el látogatóba a párod szülei, egyetlen egy pillanatra se zökkenj ki a magabiztos vendéglátó szerepedből. Mutasd meg magad, azt, hogy milyen vagy, te hogyan csinálod, mit tartasz fontosnak és így tovább. Igen, nincs garancia rá, hogy az anyósodnak minden tetszeni fog. Ám ha világosak a határvonalak, és nyitott vagy arra, hogy elmondhassa a véleményét, akkor ő is tudni fogja, mi a különbség a beleszólás és tanácsadás között. Az előbbi ugyanis nem opció, az utóbbival pedig azt kezdesz majd, amit te szeretnél.

Ne vetélkedj az anyósoddal

Semmiképpen se akard birtokolni a párodat az anyja jelenlétében. Ő ugyanis nem tud és nem is akar választani közöttetek. Vedd tudomásul, hogy a társad életének van egy olyan része, amelyhez neked soha nem lehet hozzáférésed, hiszen az az ő gyerekkora, ráadásul a múlt része. Ugyanígy a felnőtt, közös életetek csakis rátok tartozik, vagyis a jelenben bizonyos szempontból valóban tiéd a főszerep.

Nem szimpatikus, ha ezt úgy hangsúlyozod az anyósodnak, hogy folyton ölelgeted, csókolgatod a párodat, és ontod a történeteket azzal a nem titkolt üzenettel, ti menyire jól megvagytok nélküle is.

Hidd el, elég nehéz neki fokozatosan is hozzászoknia ahhoz, hogy a gyereke felnőtté vált, és erre te vagy a legerősebb bizonyíték. Teszik vagy sem, az anyósod egy jó ideig konkurenciának tekint téged, és minden olyan változást, ami neki nem tetszik a saját gyereke életében, a te számládra írja majd fel. Ez azonban csakis róla szól.

Légy mindig önmagad, ne akarj mindenáron bevágódni

Éppen az előbbiek miatt soha ne akarj szövetséget kötni az anyósoddal a párod ellen. Már az első alkalommal hibázhatsz, ha belemész abba, hogy a családi fotóalbumokba temetkezel vele, jókat kacagva a párod hajdani duciságán és fogszabályozóján.

Ha a társad megmutatja neked ezeket a képeket, és téged valóban érdekel, akkor vele tegyél sétát a múltjában, ne a háta mögött. És ez a lényeg: semmi olyat ne csinálj, amivel az anyósod szimpátiáját akarod elnyerni. Legyél olyan, amilyen vagy, és lenni szeretsz. Téged az ő gyereke választott ki maga mellé. Soha ne feledd el, az az álarc, amit az anyósnak veszel fel, a párodat távolíthatja el tőled.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük