Erre figyelj, ha este szórakozni mész
4 szabály, hogy biztonságban legyél
Ezt tedd, ha csökkenteni akarod a bulizás kockázatát.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vajon mit tudsz tenni azért, hogy lehetőleg minimálisra csökkentsd a kockázatát a későig kimaradásodnak? Miért vállalsz be a kelleténél többet, és mire használod a veszélyes helyzeteket? Kivel vagy szolidáris, ha zűrbe keveredsz? A családállításnak megvannak a magyarázatai.

Egyedül nem mindig megy

A nyár különösen csábító a hajnalig tartó programokra. Félelemből soha ne maradj otthon, ám ismerd fel azt is, hol vannak a határaid. Ha a barátaiddal indultál el, akkor velük együtt töltsd az estét, és közösen szervezzétek meg a hazajutást is.

Az első aranyszabály: amikor ők mennek, neked is velük kell tartanod. Soha ne maradj magadra egy idegen társaságban, még akkor se, ha épp megismerkedtél álmaid hercegével az adott szórakozóhelyen. Hidd el, elég telefonszámot cserélni vele, amennyiben nem csupán aznap éjszakára nézett ki téged, másnap hívni fog.

Lehetőleg ne igyál annyit, hogy elveszítsd magad térben és időben. Ha ez mégis előfordulna, kérj segítséget valakitől, méghozzá a saját barátaid közül, azaz csakis olyanoktól, akikben megbízol. Biztos vagyok benne, hogy szívesen hazavisznek. Hasonló esetben te is így tennél, nem?

Csak úgy, mint a rómaiak

Ilyenkor is érvényes az angol mondás, when in Rome, do as the Romans do, azaz ha egy idegen helyen vagy, mondjuk, nyaralsz valahol, kövesd a helybeliek szokásait.

Ez vonatkozik ez az intelmeikre is, amelyek általában tapasztalati tényeken alapulnak. Ne akarj mindenáron abba a városrészbe éjszaka besétálni, amelyet az ott lakók nappal is veszélyesnek ítélnek.

Ugyanígy passzolhatsz, ha a többiek hősködni kezdenek, és maguk akarnak meggyőződni például arról, milyen az adott hely legfelkapottabb késdobálója. Nem kell mindenről saját élményeket beszerezned, így is lesz mit mesélned. Míg az első szabály az együtt maradást szorgalmazza, ez a helyzet a biztonságos leválásról szól. Így tehát a második szabály: mindig higgy a megérzéseidnek.

Ha valami kellemetlen a számodra, azaz nem vagy biztos abban, valóban neked való, és tényleg szeretnéd-e kipróbálni, akkor nyugodtan mondj nemet rá. Nem az a lényeg, a többiek mit gondolnak rólad. Sokkal inkább fontos, hogy te mit szeretnél, illetve mit nem szeretnél megtenni.

Rejtélyes motivációk

Amikor az előbbiek másik oldalán állsz, vagyis folyamatosan túlzásokba esel, provokálod a sorsod, bevállalsz bármit habozás nélkül, érdemes elgondolkodnod a valódi motivációidon. Vajon a szüleid fiúnak vártak, ezért bizonyítod, hogy egy lány is képes igazi vagányságra? - Én is meg tudom tenni, nem félek tőle, érek annyit, mint bármelyik fiú. Netán szolidáris vagy valakivel a családtagjaid közül, aki esetleg egy nagyon kellemetlen helyzet szenvedő alanya volt?  - Ha veled ez történt, nekem is meg kell tapasztalnom valami hasonlót, hátha megtalálom a megoldást rá.

Lehet, hogy csak felhasználod az az éjszaka veszélyeit arra, hogy valódi bajba sodord magad, hogy ezzel sikerüljön például elmenned valaki után, aki nagyon szerettél, ám meghalt. A családállítás módszere tudja felderíteni az ilyen és hasonló háttérokokat, amelyek alapvetően befolyásolhatják a viselkedésedet, és eltúlzott tettekre sarkallhatnak. A harmadik szabály tehát: nem árt, ha kideríted, nincs-e valamilyen rejtett ok a lelked mélyén, amely alapvetően befolyásolja a viselkedésedet.

- Segítség, most mit tegyek?

Persze akkor is lehetsz rossz időben, rossz helyen, ha az előbbieket mind betartod. A negyedik szabály: csak nyugi. Ha tehát belekerülsz egy olyan helyzetbe, amelynek rád nézve akár súlyos következményei is lehetnek, próbálj higgadtan mérlegelni. Nem árt gyorshívóra betáplálni a telefonodba a 112-es segélyhívó számot. Például az 1-es billentyűt gyorsan ki tudod tapogatni, ha a készülék a zsebedben van.

Soha ne legyél se túlzottan jóhiszeműen barátságos, se pedig haragosan elutasító azzal, aki megszólít. A netán rossz szándékkal közelítő másik félnek a nyugodt erőt kell megéreznie benned, az igazán veszélyes helyzetekben nincs helye a félelemnek. Mindig maradj olyan helyek közelében, ahol segítséget kérhetsz, akár kiabálással, de be is csengethetsz az első utadba eső kapun. A futás pedig nagyon hasznos menekülési lehetőség. Fontos, hogy bízz magadban, és ne add fel időnek előtte.

Ezt is szeretjük