A dicséret nagyszerű hatása az emberekre - Mit tesznek velünk az apró bókok és a kedves szavak?
Mostanában nagyon keveset dicsérjük egymást, pedig igenis kellene. Mindenkire erős hatással van néhány elismerő szó.

dicseret cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Manapság sajnos egyre jobban háttérbe szorulnak a kedves szavak. A közösségi média bántó, kritizáló megjegyzésekkel van tele, de a családi, baráti vagy párkapcsolatokban és a munkahelyeken is ritkulnak a dicséretek, elismerések, pedig nagyon fontos szerepük van az élet minden területén.  

A kutatók rengetegszer vizsgálták már a dicséret hatásait, és meglepő eredményekre jutottak. Sokan alábecsülik a kedves szavak erejét, és nem is gondolják, hogy ilyen mély nyomot hagyhatnak velük a másikban.

Jobb közérzet és boldogság

Nicholas Epley, a Chicagói Egyetem viselkedéstudományi professzora elárulta, hogy a dicséret az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy boldoggá tegyünk másokat, és egy kicsit önmagunkat is. És bár sokan félnek kimondani a bennük megfogalmazódó bókokat, nem kellene: a rettegett kínosság ugyanis általában elmarad, a pozitív hatás azonban nem. Több kutatás is bizonyította már, hogy a nem tolakodó, túlzást kerülő bókok sokkal jobb közérzetet varázsolnak mindenkinek. 

Kölcsönösséget eredményeznek

A Mount Royal Egyetem professzora, Naomi Grant arra mutatott rá felmérésében, hogy a dicséretek kölcsönösséget váltanak ki, egyfajta „tranzakcióként” funkcionálnak. Ez azt jelenti, hogy ha valaki kedves szavakkal illeti egy ismerősét, kollégáját, akkor a másik gyakran erre egy jó, segítő cselekedettel fog reagálni. De az is előfordul, hogy ha például egy tettét, gesztusát értékelik az illetőnek, akkor később is meg fogja ismételni azt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hasonló érzést vált ki, mint a pénzjutalom

Rachel Sussman pszichoterapeuta szerint egy értékes dicséret annyira mély nyomot hagyhat az emberben, hogy évekkel később is hatással lehet rá. Néhány kedves szó segít azt éreztetni, hogy látnak és megbecsülnek minket, elismerik a munkánkat. A bókok aktiválják az agy jutalomközpontját, sőt egy tanulmány azt is megállapította, hogy ugyanolyan izgalmasak az agy számára, mint a pénz - az agy ugyanis társadalmi jutalomként kezeli a pozitív szavakat.

Növelik a teljesítményt a munkahelyen

A dicséret rendkívül hatékony motivátor a munkahelyen. Nemcsak hogy a közérzetet és az általános boldogságot, elégedettséget javítja, de enyhíti az alkalmazott stresszét, és bátorítja is. Egy kutatás szerint pedig sokkal hatékonyabban növeli a teljesítményt, mint a bónuszok. Persze a megérdemelt pénzjutalom is rendkívül fontos, de az elismerő szavak erejét sem szabad lebecsülni mellette.

Javítják az emberi kapcsolatokat

A bókok mindemellett segítenek megnyílni az embereknek, pozitív benyomást keltenek, és segítenek szorosabbá fűzni a kapcsolatokat mind a munkahelyen, mint a barátok és a család körében. Természetesen ezek a hatások mind csak az illendő, releváns és kedves szavakra vonatkoznak, olyanokra, amik senkit nem hoznak kellemetlen helyzetbe, és senki számára nem tolakodóak.

Demotiváló visszajelzések a főnöktől

Minden munkahelyen fontos, hogy a főnök néha értékelje alkalmazottjai munkáját, kiemelje a pozitívumokat és a negatívumokat a fejlődés érdekében. Egy egészséges munkakörnyezetben pedig a dicséret és az elismerés sem marad el. A felettesek hajlamosak azonban elfeledkezni a jó szavakról, a vállveregetésről, és visszajelzéseket is gyakran csak homályosakat, semmitmondóakat adnak. Legyen szó jó vagy rossz visszacsatolásról, a következők biztosan nem válnak be. Ezért olyan demotiválóak.

Ezt is szeretjük