Nem az a hosszú élet titka, amire sokan gondolnának: ki élhet legtovább?
A kutatók állítása szerint ez kell ahhoz, hogy sokáig élj.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szerencsés vagy, ha boldog házasságban élsz, több szempontból is. A boldog házasság ugyanis nemcsak kiegyensúlyozottá tesz, de pozitív hatással van az egészségre is: növelheti az élettartamot.

Hogyan hosszítja az életet?

Az Iowai Állami Egyetem professzora, Peter Martin szerint az okok pofonegyszerűek. Ha mindig van melletted egy megbízható társ, akkor mindig van egy személy, aki figyelmeztet, hogy el kellene menned orvoshoz, vagy arra, hogy szedd be a gyógyszeredet. A jelenléte egyúttal biztonságot, nyugalmat is jelent, így kevesebb a stressz, ami szintúgy pozitív hatással van az egészségedre.

Ha rossz a házasság

A rossz házasság viszont csökkentheti a várható élettartamot, és gyakrabban lehet beteg, aki nem boldog a párkapcsolatában. Egy Ohio államban végzett kutatás alanyai problémákkal küszködő házaspárok voltak. A feladatuk az volt, hogy kényes témákat - mint például anyagi vagy szexuális gondok - tárgyaljanak meg egymással a kutatók jelenlétében. Utóbbiak azt állapították meg, hogy a beszélgetések során megnövekedett a partnerek stresszhormonszintje, ami nagyon rossz hatással van az egészségre, azzal együtt pedig a külsőre is.

A boldog házasság egyik titka?

Korábban írtunk egy kutatásról, amely arra jutott, hogy a társak temperamentuma nagyban befolyásolhatja a házasságot: ahol a nő hamarabb lecsillapodik a veszekedést követően, ott a párok hosszú távon boldogabbak lehetnek a kapcsolatban - ha ugyanezt a férj teszi meg, akkor érdekes módon már kevésbé. A kulcs tehát a feleség kezében van. Amennyiben mindkét fél könnyen meg tud nyugodni, akkor is ő határozza meg, hogy mi lesz az érzelmi végkifejlet.

Mi a kutatással ellentétben inkább azt mondanánk, hogy mindkét félen azonos mértékben múlik, hogy mennyire boldog egy házasság, a munkamegosztás és a minőségi együtt töltött idő határozhatja meg, hogyan éli meg valaki a párkapcsolatát.

Ezt is szeretjük