Íme, a házasság egészségügyi hatása
A kutatások szerint
Vajon káros vagy épp jótékony hatással van a házasság az egészségre? A tudomány elárulja.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A házasság pozitív egészségügyi hatásairól szóló kutatási eredmények már-már közhelyszámba mennek. Sok kutató álláspontja szerint a házasság segít az egészségmegőrzésben, és hosszabb életet eredményez.

Ám néhányan arra figyelmeztetnek, korántsem biztos, hogy maga a házasság javít az egészségi állapoton, hiszen lehet, hogy már eleve az egészségesebb emberek házasodnak szívesebben, és válnak vonzóbb partnerré.

Úgy tűnik tehát, a házasság intézményének nem sok köze van az egészség megőrzéséhez. Vagy mégis?

A legutóbbi kutatások szerint bizonyos betegségeknek kevésbé vannak kitéve a házasságban élők. Kevesebbszer kapnak tüdőgyulladást, mint azok, akik nem házasságban élnek, de körükben kevesebb a műtét, sőt, állítólag a rák és az infarktus is. Emellett a házasság szerepet kaphat a szellemi egészség megőrzésében. A nem házasok nagyobb kockázatnak vannak kitéve az autóbalesetekben, és valószínűbb, hogy erőszakos halált halnak, mint a házasok.

Úgy tűnik tehát, sok érv szól a házasság mellett. Ám az is kiderült, hogy mindezek az előnyök nem vonatkoznak a rossz házasságban élőkre - bármit is jelentsen ez a kevéssé behatárolt kategória. Ha valaki rossz kapcsolatban él, az sokkal károsabb, mint az, ha egyáltalán nem házasodott volna meg. Egy nemrégiben született tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a stresszel teli házasság éppen olyan veszélyes a szívre, mint a rendszeres dohányzás. Így az a konklúzió maradt, hogy azok, akik mindig is egyedülállók voltak, egészségesebbek, mint azok, akik váláson estek át.

Ugyanakkor mégis lehet gyakorlati kapcsolat a házasság és az egészségmegőrzés között. A több bevételt eredményező közös kassza például biztosíthatja a jobb egészségügyi ellátást, ahogyan a házastársi törődés elősegítheti, hogy az ember hamarabb jusson el orvoshoz szükséges esetben.

A házastársi kontroll motivációt jelenthet az egészséges életmód kialakításában, mint a megfelelő táplálkozás és a testmozgás gyakorisága, vagy a dohányzásról való leszokás.  Az érzelmi stabilitás és a szeretetigény kielégítése, melyeket a boldog kapcsolat biztosít, jótékony hatással van a fizikai és szellemi állapotra is.

Ezt is szeretjük