A különköltözés megmentheti a házasságot?
Egy érdekes elmélet Amerikából
Több pszichológus is egyetért abban, hogy a külön töltött idő összekovácsol.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Több pszichológus is azt az álláspontot képviseli, hogy a házastársaknak érdemes néhanapján úgymond szabadságot kivenniük annak érdekében, hogy ne kerüljön sor válásra. Bár ez inkább önellentmondásnak tűnik, több tapasztalat is igazolja.

Ez történt az Earnhardt házaspárral is, amikor a férj egy napon - 35 év házasság után -, megelégelve az állandó feszültséget és a valódi kommunikáció hiányát, úgy döntött, hogy ideje különválniuk a feleségével.

A hölgy beleegyezett, így hamarosan különköltöztek. Három hónap elmúltával ismét együtt voltak, és azóta is boldogan élnek. A terapeuták azzal érvelnek, hogy a különválás a gondolkodásra fordítható szabadság, amikor mindkét fél teret és időt kap arra, hogy helyre tegye magában a dolgokat, és tisztán lássa, hogy megéri-e folytatnia a kapcsolatot.

Ahogyan Earnhardt beszámol róla, ez az idő arra is jó, hogy az embernek eszébe jusson, mennyi fontos dolgot köszönhet a másiknak, és mennyi szépség volt a közös életükben. Így talán felismeri, hogy rengeteg jelentéktelen dolognak adott teret, melyek figyelmetlenné tették a kapcsolat értékeivel szemben.

A szakértők szerint a kísérlet sikerességnek az az egyik legfontosabb feltétele, hogy a szétválás ne véletlenszerűen történjen. A feleknek együtt kell dönteniük arról, hogy hogyan folytatják - különösen, ami az anyagiakat illeti -, ki megy el, ki marad, hogy ez ne növelje köztük a feszültséget. Meg kell beszélniük, hogyan mondják el a családtagoknak, és mi lesz a gyerekekkel. Nem utolsósorban pedig érdemes meghatározniuk a szünet maximális hosszát is. A legtöbb szakértő szerint hat hónap az ideális intervallum.

Ha a kapcsolat válságának oka az egyik fél hűtlensége, akkor ezt a problémát még a szétválás előtt érdemes megbeszélniük és rendezniük magukban, akár szakember segítségével. Ugyanakkor tény, hogy a legtöbbször akkor merül fel a szünet gondolata, amikor már túl késő ahhoz, hogy megmeneküljön a kapcsolat. Ezért nem árt még azelőtt megkongatni a vészharangot, hogy elmérgesedne a viszony.

Amikor a feleknek egyedül kell boldogulniuk, gyakran a szokatlan vagy nehezebb körülmények is elegendőek ahhoz, hogy eldöntsék, akarnak-e erőfeszítést tenni házasságukért. Ha úgy döntenek, hogy újra összeköltöznek, akkor is fontos, hogy attól kezdve résen legyenek, illetve megbeszéljék a problémákat, amint azok felmerülnek.

A leginkább megfelelő kommunikációs formát közösen is megtalálhatják, ahogyan az Earnhardt házaspár tette, akik gyakran apró, írott cédulákat hagynak egymásnak. Bár a legtöbben azt gondolják, ha egyszer kiábrándultak egy emberből, többé nem szerethetnek bele, könnyen lehet, hogy a külön töltött idő újra felszítja a lángot.

Szerinted a különélés megmentheti a kapcsolatot?

Ezt is szeretjük